Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Matpaj

  • Lotten_J 6 september 2012

    En stor födelsedag stundar för mig och jag tänkte bl.a ha några olika sorters pajer på buffébordet. Blir de fräscha om de tillagas i förväg? Går det att frysa in färdiggjord pajdeg för att sen ta fram den och grädda då pajerna ska göras? Får för mig att det ska funka men tänkte om de blir vattniga vid upptining om det finns äggstanning i pajskalet. Vill inte ha allt jobb på en gång i sista minuten. Blir att göra12-15 pajer av olika sorter plus annat. Kom gärna med förslag

  • sannakroger 6 september 2012

    Min mamma höll i ett släktkalas nu i somras där vi blev ett 20-tal personer. Hon bjöd på paj, sammanlagt 12 pajer. Det gick hur bra som helst att göra i förväg! Hon gjorde pajerna i aluminiumformar och fryste in dem hela. Krävs ju visserligen lite frysplats, men det var väldigt smidigt på kalasdagen att bara ställa fram dem för tining och sedan köra in i ugnen för uppvärmning.
    Sorterna hon gjorde var salamie/brie, bacon/ost, ost/tomat och bacon/champinjon/ädelost.

  • Lotten_J 6 september 2012

    Skrivet av sannakroger den 6 sep 2012

    Min mamma höll i ett släktkalas nu i somras där vi blev ett 20-tal personer. Hon bjöd på paj, sammanlagt 12 pajer. Det gick hur bra som helst att göra i förväg! Hon gjorde pajerna i aluminiumformar och fryste in dem hela. Krävs ju visserligen lite frysplats, men det var väldigt smidigt på kalasdagen att bara ställa fram dem för tining och sedan köra in i ugnen för uppvärmning.
    Sorterna hon gjorde var salamie/brie, bacon/ost, ost/tomat och bacon/champinjon/ädelost.


    Hade hon då denna äggstanning i skalen?

  • sannakroger 6 september 2012

    Ja, alltså hon gräddade pajerna så att de var klara innan hon fryste in dem.

  • Lotten_J 6 september 2012

    Skrivet av sannakroger den 6 sep 2012

    Ja, alltså hon gräddade pajerna så att de var klara innan hon fryste in dem.


    Jo jag förstår det men ibland tenderar äggstanning att bli väldigt vattnig då man fryser ner och tinar upp igen, det var så jag menade. Men ska testa och se vad som händer

  • sannakroger 6 september 2012

    Jaha, du menar så :) Jo, men det var så hon gjorde.

  • Erajscha 6 september 2012

    Det beror kanske på om man gjort äggstanningen på mjölk, eller något annat fetare?

  • TTJ 6 september 2012

    Jag brukar undvika att frysa in pajer med äggstanning då jag tycker de brukar bli lite vattniga och trista, vilket ju inte är så kul när du ska bjuda på dem.

    Du kan ju göra nån kall paj, de brukar oftast bli bättre och godare om de får stå till sig nån dag.
    Pajdeg går ju göra i förväg och förvara nån dag i kylen, likaså fyllning och bara lägga ihop allt och grädda just innan de ska ätas.

    Ett annat tips är att göra paj i långpanna som räcker till många. Välj då din favoritpaj och anpassa det receptet efter formen. Gör 1 eller 2 sådana och sen några mindre av annan sort.

    Sallad är alltid trevligt till paj så satsa på att göra några riktigt fräscha sallader i stora skålar!
    Till vissa pajer kan det också vara gott med nån kall sås till. Till en laxpaj tex passar en räk-och romröra bra. Till skinkpaj kan man ha en creme fraichröra med lite vitlök,äpple & parmesanost i.

    Gott bröd passar också på en pajbuffé. Tex baugetter skurna i sneda skivor räcker ganska långt och ser trevligt ut i en stor brödkorg. Ställ fram smör och goda ostar, även smaksatt färskost är gott och enkelt! (Y)

    Vill man ha annan mat än pajer kan man ju servera lite blandat kallskuret och hemmagjord potatissallad. Köp från chark eller gör egen rostbiff, kall marinerad fläskfilé/kycklingfilé, Skinka, kassler, kalkon är också gott. {eat}

    Ett sista tips....Gör en stor ostbricka, gärna på ett fint våningsfat, med olika ostar och färsk frukt. Goda kex vid sidan om! Brukar uppskattas :)

    Lycka till med allt!

  • DoctorWho 8 september 2012

    Man behöver inte ha den bara ha denna till påsk trots namnet.
    Och som det står i receptet, "Går att förbereda i förväg och gräddas innan severing."
    Påskpaj med skaldjur

  • Vetebullen 8 september 2012

    Denna paj brukar jag göra på förhand innan det ska vankas fest samt frysa in. Den blir aldrig vattning. Kan kanske bero på att jag alltid tinar upp pajerna i kylskåp natten innan dom ska användas. Mycket bra att värma sen i micron eller ugnen. Köttet kan man naturligtvis byta ut till annat kött.

    Smarrig Vildsvinspaj

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.