Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Originellt och udda från köket.

  • Okänd 6 april 2012

    När jag bläddrar bland sidorna i mina böcker stöter jag ibland på udda och originella rätter. Eller vad sägs om dessa förrätter?

    Friterad ansjovis.
    Skinn- och benfria ansjovisfiléer paneras i äggulor och skorpmjöl, steks i het flottyr och anrättas på béarnaisesås blandad med tärnade tomater. Garneras med flottyrkokt persilja.

    Bananer Diable.
    Ättika, socker och currypulver kokas upp och får kallna. Blandas med Sauce Diable och tomatketchup och slås över råa bananer i skivor. Garneras med urkärnade oliver och apelsinskivor.

    Gurksambal.
    En liten färsk gurka skärs i tunna skivor och hälls över med 1 tsk sambal oelek, 1 msk finhackad lök och 2 msk vinäger. Blandas och läggs i glasskål. Får stå svalt en timme före servering.

    Någon som har andra udda förslag? Kom igen!

    {drool}

  • boz1965 6 april 2012

    Har du recept på dessa rätter - så varför inte lägga upp dem här i vår databas? :)

    Jag tycker de här rätterna verkar väldigt spännande och skulle hemskt gärna vilja ha recepten. {eat}

  • DoctorWho 6 april 2012

    Jag bläddrade i en släktings kokbok och hittade denna, men eftersom jag är hemma fick jag söka på nätet efter receptet och hittade det i bloggen matorama.se

    Kycklinggryta med vindruvor
    Kycklinggryta med vindruvor – druvkyckling – smörtstekta kycklinglår i en god sås av buljong, vin, creme fraiche, grädde och lime samt ett gäng gröna vindruvor i halvor garnerad med persilja.
    Den här kycklinggrytan är nästan identisk med den äldre varianten av druvkyckling, men består av kycklinglår istället för hel kyckling och tillagas helt på spisen. Rätten är mild, ganska fet och mycket god där de vindruvorna bidrar med friskhet. Jag serverar kokt pasta till.
    Enklast är att använda kärnfria vindruvor och glöm inte att skölja vindruvor mycket noga..!

    4 portioner

    Ingredienser
    4 st kycklinglår med ben, ca 1 kg
    en matsked smör
    salt & peppar
    1 st gul lök, finhackad
    2 små morötter, skalade och finhackade
    1-2 msk olivolja
    1 tärning hönsbuljong
    1 dl vatten
    1 dl vitt vin, eller rosé
    2 dl vispgrädde
    1 burk creme fraiche
    0,5 st lime
    250 g gröna vindruvor, halverade & urkärnade – ca 4 dl
    persilja

    Beskrivning
    Krydda kycklinglåren. Smält smör i en stekpanna och stek kycklinglåren gyllene. Slå i olivolja, sänk värmen och tillsätt lök och morötter som bryns på svagare värme cirka 20-30 minuter.
    Höj värme och tillsätt vatten, vin och buljongtärning. Låt puttra ett tag. Tillsätt sedan grädde, creme fraiche och limesaft. Låt puttra sakta. Smaka av med salt & peppar.
    Tillsätt vindruvorna sista minuterna så att de bara blir varma. Tillsätt persiljan precis innan servering.

  • Linlock 6 april 2012

    Å, kyckling med vindruvor, farmors stolta paradrätt!(Y)

  • carmarino 19 juli 2012

    I en lokal dagstidning från 1928 hittade jag en hel del roliga recept, men en del av dem är nog inget vi skulle försöka oss på idag, eller vad sägs om detta:

    Kalvhuvudspudding.
    Kalvhuvudet tvättas och kokas tills köttet blir mört. Det tages av elden, köttet plockas bort från benen och allt odugligt bortkastas. Köttet hackas fin. Ett par kkp. risgryn skållade och kokta i vatten röres ned bland köttet jämte 2 st. uppvispade ägg, peppar, salt, muscot och om blandningen ser ut att bli för lös, några skedblad rivebröd. Slås i smord och bröad form och gräddas i ej för het ugn.

    Då låter det här godare:

    Gulkräm.
    En kkp. tjock grädde, en kkp. mjölk, 3 äggulor och 3 msk. strösocker vispas över svag eld till dess massan kokar upp. Då drages kastrullen av elden men vispningen fortsättes till blandningen svalnat. De tre vitorna vispas till hårt skum och nedröras försiktigt tillsammans med en nypa torkad finstött saffran. Blandningen hälles i eldfast form, överströs med strösocker och insättes i svag ugnsvärme. Serveras omdelbart den gått upp.

    Eller varför inte ge sig på en Remuladsås à la 1928:

    Remuladsås.
    En hårdkokt äggula röres med 5 st. finhackade ansjovisar och en rå äggula. En msk. olja tillsättes, en knivsudd cayennepeppar, torr senap 1 msk. samt en msk. vinättika. Två msk. finhackad saltgurka (pickles) nedröres och till sist 1/2 dl. vispad grädde.

  • asasto 19 juli 2012

    Här kommer ett recept som låter rätt äckligt från kokboken Slankare, friskare, lättare utgiven av Hälsa 1980

    Vitkål i banansås

    4dl vitkål
    sås:
    2bananer
    2msk citronsaft
    1tsk paprika
    1,5dl kvark
    dill

    Riv kålen grovt. Mosa bananerna och blanda med de övriga ingredienserna till såsen. Blanda kål + sås och garnera med citronskivor och dillkvistar. Strö tillsist över lite paprika.

    Låter smaskens va?

  • redd 19 juli 2012

    Sluta nu och läsa den här tråden och omedelebart in på http://denbrunamaten.se/

    Bara att tugga sig igenom och försöka låta bli att kissa på sig av skratt.

    För ett smakprov så har dom en sammanställning
    http://denbrunamaten.se/2011/01/30/det-bruna-jubileet-skinkagg-i-gele-farserat-vitkalshuvud-och-snobollar-i-vaniljsas/

    Snöbollarna beskrivs på bloggens typiska sätt så här "Herr Bruun sade det då och vi säger det igen: Smaken från helvetet. Tänk er att ni äter väldigt lös mozzarella samtidigt som någon fiser er i munnen."

  • safir74 19 juli 2012

    Skrivet av redd den 19 jul 2012

    Sluta nu och läsa den här tråden och omedelebart in på http://denbrunamaten.se/

    Bara att tugga sig igenom och försöka låta bli att kissa på sig av skratt.

    För ett smakprov så har dom en sammanställning
    http://denbrunamaten.se/2011/01/30/det-bruna-jubileet-skinkagg-i-gele-farserat-vitkalshuvud-och-snobollar-i-vaniljsas/

    Snöbollarna beskrivs på bloggens typiska sätt så här "Herr Bruun sade det då och vi säger det igen: Smaken från helvetet. Tänk er att ni äter väldigt lös mozzarella samtidigt som någon fiser er i munnen."


    Fy, usch och blä.{sick}
    Jag har också en låda med receptkort som jag fick av svärmor. Jag tror att recepten är från 80-talet..

  • rosatalo 20 juli 2012

    I Finland (kommer från Nordkarelen) finns en maträtt som heter kukko = tupp. Det är en stor rågbulle med olika innehåll. De tre vanligaste som jag känner till är lanttu-, peruna- och kalakukko ( kålrots-, potatis- och fisktupp, rätten har alltså inget med fåglar att göra. Man bakar in ex skivad kålrot och rimmat fläsk med massa svål in i rågbullen och gräddar i ugnen. sedan skär man upp ett stort lock på jättebullen och alla matgäster äter ur den öppnade bullen och skär upp skivor av råglocket först och senare ur bullen när innehållet sjunker. Bullen blir hårdare och segare ju fler dagar den räcker. Det var väl perfekt matsäck att ta med ut för skogshuggare och flottare, eller med ut till höbärgningen. Inte någon favorit men det går att äta, åtminstone dag 1. Lite kuriosa: i filmen Picassos äventyr av Hasse o Tage spelar Lena Nyman en finsk nattklubbs sångerska som sjunger samma visa om och om igen. Texten är ett recept till en kalakukko och hon slänger in ett och annat älskling (rakas) mellan raderna.

  • DoctorWho 20 juli 2012

    Jag har den röda boxen i min klädkammare. Fick den av mamma som hade fått den av mormor. Hade helt glömt att jag ägde den tills jag gick in på:
    http://denbrunamaten.se/2011/02/07/ar-du-beredd-att-betala-890-for-allt-detta/

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.