Älskar att göra egen saft, sylt, marmelad, inläggningar mm och tänkte vi kunde ha en tråd med bara sådana recept.
Här står just årets första omgång med rabarbersaft på spisen, ett favoritrecept som jag brukar göra minst ett par gånger per år. Dessutom är det kul att ha några flaskor i skafferiet att ge bort i present vid olika tillfällen.
Jag gör på ett liknande sätt med rabarber, syren, hallon och jordgubbar.
svengelsk21 maj 2011
Citronsyra förekommer i många saftrecept, vad fyller den för funktion? Eftersom jag inte mår så bra av för mycket syra vill jag helst undvika att ha det i.
Många trädgårdsböcker säger att man skall gallra krusbären tidigt på säsongen för att få färre och större bär. Det har jag just gjort för första gången och jag har använt de små, sura och hårda bären till saft. Första satsen blandade jag med rabarber, men sen råkade jag se att flädern blommade så nu hällde jag den heta saften över ett antal fläderblomsklasar. Det verkar bli jättegott.
Jag fryser all saft och tar vad jag behöver med glasskopa., för enligt stora kokboken behöver saften steriliseras här i England.
sikaal22 maj 2011
Skrivet av svengelsk den 21 maj 2011
Citronsyra förekommer i många saftrecept, vad fyller den för funktion? Eftersom jag inte mår så bra av för mycket syra vill jag helst undvika att ha det i.
I råsaft drar citronsyra/vinsyra ur smaken på bären, sa man i alla fall förr. Dessutom är syran ett konserveringsmedel. Eftersom du fryser all saft, tycker jag att du skall testa utan syra eller i alla fall minska ordentligt.
Har ett par burkar kvar sedan 2010 som tur är, så de räcker till hösten när det är dags göra nya Inlagd gurka - Ej kokt lag
Josses22 maj 2011
De här körde jag med i fjol, har inte hunnit så långt i år men sommaren har ju bara nyss börjat... Äppeldricka
Den blev det 20 l av och min pappa gjorde också den på sina äpplen. Rabarbersaft med kanel
Den här längtar jag efter, perfekt måltidsdryck. Syrensaft
Den här var ett kul experiment att prova, en god vän gjorde även en vindrink på den. Citrondricka
Den här är inte heller så dum som måltidsdryck. Esis Gurkmix
En typ av bostongurka när västeråsgurkorna börjar komma på hösten Dillgurka
Inte så dum att lägga på frukostmackan Inlagda rödbetor
majamia22 maj 2011
Hej
Jag älskar att sylta, safta och lägga in mina egenodlade görnsaker jag med! Här kommer några av mina recept!
Vi har en härlig tid framför oss nu (L)
Tidigare i veckan gjorde blandsaft på röda och vita vinbär, körsbär och rabarber, blev väldigt gott!
93emm2914 augusti 2011
Vilken fantastisk tråd! Här har det gjorts gelé av vinbären och sylt av hallon, rabarber och körsbär.Nu har jag enbär som ska bli enbärsdricka, björnbär som ska iaf bli en sats sylt, blåbär som också nog blir sylt och otroligt mkt äppeln! :D
Cassiopeya15 augusti 2011
Skrivet av 93emm29 den 15 aug 2011
Vilken fantastisk tråd! Här har det gjorts gelé av vinbären och sylt av hallon, rabarber och körsbär.Nu har jag enbär som ska bli enbärsdricka, björnbär som ska iaf bli en sats sylt, blåbär som också nog blir sylt och otroligt mkt äppeln! :D
Vad använder du för recept när du gör enbärsdricka? Låter spännande!
kajsa3615 augusti 2011
Hej ...
Min sambo kokade en rödavinbärs och hallon marmelad i går .. enligt receptet vi har (gjort det en gång förrut och lyckades) men i går så vill inte marmeladen stelna.. Hjälp vad gör vi och vad gjorde vi för fel igår? :)
Cassiopeya15 augusti 2011
Skrivet av kajsa36 den 15 aug 2011
Hej ...
Min sambo kokade en rödavinbärs och hallon marmelad i går .. enligt receptet vi har (gjort det en gång förrut och lyckades) men i går så vill inte marmeladen stelna.. Hjälp vad gör vi och vad gjorde vi för fel igår? :)
Samma hände mig när jag gjorde marmelad sist, koka om den och tillsätt melatin (den röda påsen som är för marmelad och sylt). Läs på baksidan hur mycket melatin som behövs. Går att köpa flytande pektin på flaska och tillsätta också. Hoppas marmeladen blir bra! :)
93emm2915 augusti 2011
Skrivet av Cassiopeya den 15 aug 2011
Vad använder du för recept när du gör enbärsdricka? Låter spännande!
Det är ett gammalt handskrivet recept som jag och mamma hittade i en kokbok från 1925. Har inte provat än men enbären ligger i frysen och väntar! Instämmer verkligen tycker det ska bli superspännande :D
93emm2915 augusti 2011
Förresten, är det någon som vet hur länge sylt håller om det är choklad i? Har hittat ett härligt recept som jag viseligen tänker göra om så jag kan använda de råvaror som jag redan har och undrade om det spelar någon roll. Någon som vet?
Cassiopeya15 augusti 2011
Skrivet av 93emm29 den 15 aug 2011
Skrivet av Cassiopeya den 15 aug 2011
Vad använder du för recept när du gör enbärsdricka? Låter spännande!
Det är ett gammalt handskrivet recept som jag och mamma hittade i en kokbok från 1925. Har inte provat än men enbären ligger i frysen och väntar! Instämmer verkligen tycker det ska bli superspännande :D
Finns visst 2 recept redan här på MK, men om ditt recept är annorlunda får du gärna lägga ut det också :D
Älskar att göra egen saft, sylt, marmelad, inläggningar mm och tänkte vi kunde ha en tråd med bara sådana recept.
Här står just årets första omgång med rabarbersaft på spisen, ett favoritrecept som jag brukar göra minst ett par gånger per år. Dessutom är det kul att ha några flaskor i skafferiet att ge bort i present vid olika tillfällen.
Rabarbersaft
Edit: lagt till recept
Jag kokar aldrig min saft längre ...
http://www.matklubben.se/recept/raaroerd_svartvinbaerssaft_31840.html
Jag gör på ett liknande sätt med rabarber, syren, hallon och jordgubbar.
Citronsyra förekommer i många saftrecept, vad fyller den för funktion? Eftersom jag inte mår så bra av för mycket syra vill jag helst undvika att ha det i.
Många trädgårdsböcker säger att man skall gallra krusbären tidigt på säsongen för att få färre och större bär. Det har jag just gjort för första gången och jag har använt de små, sura och hårda bären till saft. Första satsen blandade jag med rabarber, men sen råkade jag se att flädern blommade så nu hällde jag den heta saften över ett antal fläderblomsklasar. Det verkar bli jättegott.
Jag fryser all saft och tar vad jag behöver med glasskopa., för enligt stora kokboken behöver saften steriliseras här i England.
Citronsyra förekommer i många saftrecept, vad fyller den för funktion? Eftersom jag inte mår så bra av för mycket syra vill jag helst undvika att ha det i.
I råsaft drar citronsyra/vinsyra ur smaken på bären, sa man i alla fall förr. Dessutom är syran ett konserveringsmedel. Eftersom du fryser all saft, tycker jag att du skall testa utan syra eller i alla fall minska ordentligt.
Jag kokar aldrig min saft längre ...
http://www.matklubben.se/recept/raaroerd_svartvinbaerssaft_31840.html
Jag gör på ett liknande sätt med rabarber, syren, hallon och jordgubbar.
(Y)
Denna är en av mina favoriter :P
Här kommer två till ;)
Inger Magnussons rabarbersaft
Mormors goda rårörda jordgubbssaft och eftersylt
Har ett par burkar kvar sedan 2010 som tur är, så de räcker till hösten när det är dags göra nya
Inlagd gurka - Ej kokt lag
De här körde jag med i fjol, har inte hunnit så långt i år men sommaren har ju bara nyss börjat...
Äppeldricka
Den blev det 20 l av och min pappa gjorde också den på sina äpplen.
Rabarbersaft med kanel
Den här längtar jag efter, perfekt måltidsdryck.
Syrensaft
Den här var ett kul experiment att prova, en god vän gjorde även en vindrink på den.
Citrondricka
Den här är inte heller så dum som måltidsdryck.
Esis Gurkmix
En typ av bostongurka när västeråsgurkorna börjar komma på hösten
Dillgurka
Inte så dum att lägga på frukostmackan
Inlagda rödbetor
Hej
Jag älskar att sylta, safta och lägga in mina egenodlade görnsaker jag med! Här kommer några av mina recept!
Vi har en härlig tid framför oss nu (L)
Fläderblomssaft
Rabarber och jordgubbssylt
Rödlöks marmelad
Kryddig tomatmarmelad
Mina favoritrecept på inlagd Västeråsgurka och inlagda rödbetor:
Mormors inlagda gurka (typ smörgåsgurka)
Inlagda rödbetor med pepparrot
Härligt att se att folk är i gång med saftkok och annat :) Här var det dags för ett nytt kok rabarbersaft idag. :D
Fortsätt gärna och skriv in roliga inläggningar, saft, sylt och annat ni provar!
Jordgubbschutney!!
http://morkomat.blogspot.com
Testade den här rabarbersylten blev myckt god
Rabarbersylt
Tidigare i veckan gjorde blandsaft på röda och vita vinbär, körsbär och rabarber, blev väldigt gott!
Vilken fantastisk tråd! Här har det gjorts gelé av vinbären och sylt av hallon, rabarber och körsbär.Nu har jag enbär som ska bli enbärsdricka, björnbär som ska iaf bli en sats sylt, blåbär som också nog blir sylt och otroligt mkt äppeln! :D
Vilken fantastisk tråd! Här har det gjorts gelé av vinbären och sylt av hallon, rabarber och körsbär.Nu har jag enbär som ska bli enbärsdricka, björnbär som ska iaf bli en sats sylt, blåbär som också nog blir sylt och otroligt mkt äppeln! :D
Vad använder du för recept när du gör enbärsdricka? Låter spännande!
Hej ...
Min sambo kokade en rödavinbärs och hallon marmelad i går .. enligt receptet vi har (gjort det en gång förrut och lyckades) men i går så vill inte marmeladen stelna.. Hjälp vad gör vi och vad gjorde vi för fel igår? :)
Hej ...
Min sambo kokade en rödavinbärs och hallon marmelad i går .. enligt receptet vi har (gjort det en gång förrut och lyckades) men i går så vill inte marmeladen stelna.. Hjälp vad gör vi och vad gjorde vi för fel igår? :)
Samma hände mig när jag gjorde marmelad sist, koka om den och tillsätt melatin (den röda påsen som är för marmelad och sylt). Läs på baksidan hur mycket melatin som behövs. Går att köpa flytande pektin på flaska och tillsätta också. Hoppas marmeladen blir bra! :)
Vad använder du för recept när du gör enbärsdricka? Låter spännande!
Det är ett gammalt handskrivet recept som jag och mamma hittade i en kokbok från 1925. Har inte provat än men enbären ligger i frysen och väntar! Instämmer verkligen tycker det ska bli superspännande :D
Förresten, är det någon som vet hur länge sylt håller om det är choklad i? Har hittat ett härligt recept som jag viseligen tänker göra om så jag kan använda de råvaror som jag redan har och undrade om det spelar någon roll. Någon som vet?
Vad använder du för recept när du gör enbärsdricka? Låter spännande!
Det är ett gammalt handskrivet recept som jag och mamma hittade i en kokbok från 1925. Har inte provat än men enbären ligger i frysen och väntar! Instämmer verkligen tycker det ska bli superspännande :D
Finns visst 2 recept redan här på MK, men om ditt recept är annorlunda får du gärna lägga ut det också :D
Enbärsdricka
Enbärsdricka