Nu har det som i alla fall hemma hos oss inträffar regelbundet inträffat igen. Man gräver lite i kylen och hittar en mjölkliter vars datum gick ut igår. Jag vet ju att den inte är dålig, men likförbaskat vill man ju hellre laga nåt på den än dricka upp den.
Så frågan lyder: vad gör ni med bortglömda mjölklitrar?
Även tips om vad man kan göra med andra bortglömda matvaror är välkomna...
anluk11 augusti 2008
Det enda jag kan komma på att jag gör är bakar bullar eller gör pannkakor, så länge mjölken inte är sur såklart. Sur grädde kan man göra kringlor på, det gör alltid min mamma och de blir superduper
enAnnan11 augusti 2008
Steker plättar och stoppar i frysen.
Eller bakar bullar. :)
Lovis11 augusti 2008
Håller med, vanligtvis blir det plättar.
Vivoplena11 augusti 2008
Fryser hela mjölklitern.
bjuranna11 augusti 2008
Åååh! Gör "blöta"! (Y) Koka upp mjölken och salta den. Lägg ner tunnbröd i den heta mjölken och låt det mjukna. Lägg en stor klick smör på en tallrik. Lägg tunnbrödet + lite mjölk på smörklicken så den smälter. Ät och njut! :D
farmoringer11 augusti 2008
jag fryser in den om jag inte ska göra nåt speciellt just då..fast nu för tiden har jag börjat köpa hållbar mjölk ibland när jag är lite osäker på hur mycket som ska gå åt..
festmaten11 augusti 2008
Åååååhhh vad ni e duktiga! jag blir avis när jag hör vilken energi folk kan ha!!
Jag är alldeles för dålig på att använda saker bara så där hux flux, hur har ni tid o ork att ställa er o steka pannkakor bara för ni hittar "gammal" mjölk i kylen?? Jag häller det i vasken(N)
Önskar jag haft lite av er iniativförmåga.
En fråga; vad använder ni mjölken till som varit fryst? blir den inte konstig:o
famsallstrom11 augusti 2008
Jag kokar ofta risgrynsgröt och fryser in den i lagom portioner. Gröten går också att använda till puddingar eller risplättar. Lättaste sättet att koka risgrynsgröt är att låta gröten svälla i ugnen.
frucaos11 augusti 2008
Det går helt fint att baka på mjölk som delat sig - bara vispa ihop den och baka bröd av det - går även bra till plättar.
Fryst mjölk passar väl bra till bak och matlagning.
Personligen har jag inga problem med att dricka mjölken efter utgångsdatumet - så länge den inte smakar konstigt. Det kan hålla sig imponerande länge - 10 dagar är inte ovanligt!
(Känner en man som bara dricker ur nyöppnad förpackning - tur att han har en familj som förbarmar sig över resten!)
lillawe11 augusti 2008
En del åker ut i vasken ,beroendepå HUR mycket som är kvar i paketet, annars går det bra att använda i matbröd eller bullar..
The_mama97mia11 augusti 2008
Jag kan dricka mjölk som har passerat bäst före... annars bakar jag eller gör pankisar som alla andra före mig har sagt-
Matildasmamma11 augusti 2008
Jag håller med dig "Kalasmad". Jag önskar också att jag var lika duktig som er andra. Någon gång har det hänt att jag bakar bullar bara för att ta till vara på mjölken men oftast är det tyvärr så att den åker ut i vasken. Nu är det inte så ofta som tur är att det blir något bortglömt i vår kyl. Trots att jag tycker att jag nyss har handlat så är kylen nästan tom igen.
Lotten_J11 augusti 2008
Jag bryr mig aldrig om datum, jag smakar på maten/drycken och går den att äta/dricka så gör jag det. Är det gränsfall anv jag den i matlagningen el så slår jag bort den om jag inte ids baka ngt.
Vivoplena11 augusti 2008
Fryst mjölk blir inte konstig. Syns inte att den har varit fryst ens.
marwis11 augusti 2008
Attt ha en fryst liter mjölk är perfekt att ha med när man skaut med båten. Märks inte ngn skillnad. Själv har jag inga problem att använda utgången mjölk så länge som den smakar bra! :p
monac11 augusti 2008
är den inte öppnad och du har det kallt ordentligt i kylen ser inte jag heller några problem att använda den! nu är det ju visserligen rötmånad..men ett par dag efter datum brukar det ju hålla!
:)
Wombat0412 augusti 2008
Jag bryr mig inte heller så mycket om datum, eftersom det är bäst före-datum och det inte betyder att mjölken per automatik är dålig efter det datumet. Jag luktar och smakar. Just nu har jag en mjölk i kylen som gick ut den 7 augusti och det är inte det minsta fel på den.
Nu har det som i alla fall hemma hos oss inträffar regelbundet inträffat igen. Man gräver lite i kylen och hittar en mjölkliter vars datum gick ut igår. Jag vet ju att den inte är dålig, men likförbaskat vill man ju hellre laga nåt på den än dricka upp den.
Så frågan lyder: vad gör ni med bortglömda mjölklitrar?
Även tips om vad man kan göra med andra bortglömda matvaror är välkomna...
Det enda jag kan komma på att jag gör är bakar bullar eller gör pannkakor, så länge mjölken inte är sur såklart. Sur grädde kan man göra kringlor på, det gör alltid min mamma och de blir superduper
Steker plättar och stoppar i frysen.
Eller bakar bullar. :)
Håller med, vanligtvis blir det plättar.
Fryser hela mjölklitern.
Åååh! Gör "blöta"! (Y) Koka upp mjölken och salta den. Lägg ner tunnbröd i den heta mjölken och låt det mjukna. Lägg en stor klick smör på en tallrik. Lägg tunnbrödet + lite mjölk på smörklicken så den smälter. Ät och njut! :D
jag fryser in den om jag inte ska göra nåt speciellt just då..fast nu för tiden har jag börjat köpa hållbar mjölk ibland när jag är lite osäker på hur mycket som ska gå åt..
Åååååhhh vad ni e duktiga! jag blir avis när jag hör vilken energi folk kan ha!!
Jag är alldeles för dålig på att använda saker bara så där hux flux, hur har ni tid o ork att ställa er o steka pannkakor bara för ni hittar "gammal" mjölk i kylen?? Jag häller det i vasken(N)
Önskar jag haft lite av er iniativförmåga.
En fråga; vad använder ni mjölken till som varit fryst? blir den inte konstig:o
Jag kokar ofta risgrynsgröt och fryser in den i lagom portioner. Gröten går också att använda till puddingar eller risplättar. Lättaste sättet att koka risgrynsgröt är att låta gröten svälla i ugnen.
Det går helt fint att baka på mjölk som delat sig - bara vispa ihop den och baka bröd av det - går även bra till plättar.
Fryst mjölk passar väl bra till bak och matlagning.
Personligen har jag inga problem med att dricka mjölken efter utgångsdatumet - så länge den inte smakar konstigt. Det kan hålla sig imponerande länge - 10 dagar är inte ovanligt!
(Känner en man som bara dricker ur nyöppnad förpackning - tur att han har en familj som förbarmar sig över resten!)
En del åker ut i vasken ,beroendepå HUR mycket som är kvar i paketet, annars går det bra att använda i matbröd eller bullar..
Jag kan dricka mjölk som har passerat bäst före... annars bakar jag eller gör pankisar som alla andra före mig har sagt-
Jag håller med dig "Kalasmad". Jag önskar också att jag var lika duktig som er andra. Någon gång har det hänt att jag bakar bullar bara för att ta till vara på mjölken men oftast är det tyvärr så att den åker ut i vasken. Nu är det inte så ofta som tur är att det blir något bortglömt i vår kyl. Trots att jag tycker att jag nyss har handlat så är kylen nästan tom igen.
Jag bryr mig aldrig om datum, jag smakar på maten/drycken och går den att äta/dricka så gör jag det. Är det gränsfall anv jag den i matlagningen el så slår jag bort den om jag inte ids baka ngt.
Fryst mjölk blir inte konstig. Syns inte att den har varit fryst ens.
Attt ha en fryst liter mjölk är perfekt att ha med när man skaut med båten. Märks inte ngn skillnad. Själv har jag inga problem att använda utgången mjölk så länge som den smakar bra! :p
är den inte öppnad och du har det kallt ordentligt i kylen ser inte jag heller några problem att använda den! nu är det ju visserligen rötmånad..men ett par dag efter datum brukar det ju hålla!
:)
Jag bryr mig inte heller så mycket om datum, eftersom det är bäst före-datum och det inte betyder att mjölken per automatik är dålig efter det datumet. Jag luktar och smakar. Just nu har jag en mjölk i kylen som gick ut den 7 augusti och det är inte det minsta fel på den.
Tack för tipset om fryst mjölk(Y):p
"bortglömd mjölk"???????
*tonårsmamman*