Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

jäst

  • monix 17 maj 2008

    Nu har det häbt igen! Jag blev "baksugen" och hade ingen jäst hemma. Jag kör inte bil och har lång väg till närmaste affär. Min fråg: går jäst att frysa? Finns det någon som har erfarenhet av detta och att det inte påverkar brödet.Tack på förhand.

  • MammaIrene 17 maj 2008

    Hej monix!
    Jag vet inte om jäst går att frysa, jag tror spontant inte det, men man vet ju aldrig....
    Men varför inte pröva torrjäst i stället?
    Det brukar jag använda mig av i bland(Y)
    Det har ju en mycket lång hållbarhet o alltså bra att ha hemma när lustan faller på!
    Pröva det! Man kan dessutom då göra degar med högre temperatur än med den vanliga jästen o det är ju bra.

  • farmoringer 17 maj 2008

    Jag fick tipset av en arbetskamrat att det går att frysa men att man skulle använda två jästpaket istället för ett om det varit fryst..

  • zudette 17 maj 2008

    Googlade på "frysa jäst". Det jag hittar är en ganska enhällig stämma som säger att jäst inte går frysa då jästcellerna fryser sönder/sprängs och jästeffekten går förlorad. Som sagt, prova torrjäst - den håller länge i kyl!!!

  • holmba 17 maj 2008

    Torr jäst är alltid bra att ha hemma. Den har lång hållbarhet så köp ett par stycken så att du alltid har. (H)

  • The_mama97mia 17 maj 2008

    håller med, har ofta torrjäst hemma.
    Sen brukar jag köpa färsk jäst på LIDL. Den blir billigare att kasta sen... haha...

  • monix 17 maj 2008

    Hej, och tack för alla tips. Jag får noga använda torrjäst som reserv. Nu vet jag!

  • evaldo 17 maj 2008

    Använd torrjäst den håller sig hur länge som helst, och går lika bra, det finns olika sorters torrjäst att köpa.

  • lenajeanette 17 maj 2008

    Apropå jäst, är det någon som har erfarenhet av Dr Oetker jäsblandning? Degen ska jäsa fortare och man behöver tydligen inte vara så noga med temp på degvätskan.

    Är ju lite skeptisk, är ju tvärtemot allt man lärt sig om bakning där lång jästid ska få brödet godare och smakämnena utvecklas.

    Är väldigt nyfiken om någon testat detta.

  • lillan_62 17 maj 2008

    Jag har faktiskt använt frysen jäst .fast tagit 2 istället för en och det går jättebra

    :p

  • vegannika 18 maj 2008

    Jag fryser alltid jästen. Använder samma mängd som om den vore färsk och min erfarenhet är att det går precis lika bra.
    Den frysta jästen blir geggig när den tinar så man kan inte ta fram den ur frysen för tidigt.

  • vegannika 19 maj 2008

    Idag bakade dottern och tog fram jästen från frysen och då upptäckte jag att den inte alls blir geggig om man inte skär i den som jag brukar göra för att den ska tina fortare.

  • rosie1 19 maj 2008

    Jag brukar förvara färsk jäst i en glasburk med lock i kylen.. har använt jäst flera veckor efter utgånget datum som varit helt ok.

  • sonja55 19 maj 2008

    Jag förvarar oxå jästen i en glasburk i kylen den håller långt efter utgångs datum
    har 2,5 mil till närmaste affär så jag måste gardera mig till att ha jäst hemma,torrjäst är ett bra alternativ.

  • popik 13 augusti 2008

    Ibland i brödrecept med surdeg så ska man ta 10 g jäst men hur sjutton mäter man upp 10 g ?

  • Smulpajen 13 augusti 2008

    Skrivet av popik den 13 aug 2008

    Ibland i brödrecept med surdeg så ska man ta 10 g jäst men hur sjutton mäter man upp 10 g ?


    Jag använder alltid en digital våg. Sen jag började väga alla ingredienser har resultatet också blivit bättre:) Jag bakar mycket surdegsbröd och använder alltid den lilla mängden du skrev. Ibland ännu mindre.

  • tilda 15 augusti 2008

    Skrivet av evaldo den 17 maj 2008

    Använd torrjäst den håller sig hur länge som helst, och går lika bra, det finns olika sorters torrjäst att köpa.

    Jag har testat den, men blev inte övertygad. Brödet blev degigt. Sen vetjag ju inte säkert om det berodde på jäsblandningen.

  • tilda 15 augusti 2008

    Skrivet av lenajeanette den 17 maj 2008

    Apropå jäst, är det någon som har erfarenhet av Dr Oetker jäsblandning? Degen ska jäsa fortare och man behöver tydligen inte vara så noga med temp på degvätskan.

    Är ju lite skeptisk, är ju tvärtemot allt man lärt sig om bakning där lång jästid ska få brödet godare och smakämnena utvecklas.

    Är väldigt nyfiken om någon testat detta.

    Oops! Det blev inte riktigt rätt.
    Föregånde svar var till denna frågan.

  • Okänd 15 augusti 2008

    Skrivet av lenajeanette den 17 maj 2008

    Apropå jäst, är det någon som har erfarenhet av Dr Oetker jäsblandning? Degen ska jäsa fortare och man behöver tydligen inte vara så noga med temp på degvätskan.

    Är ju lite skeptisk, är ju tvärtemot allt man lärt sig om bakning där lång jästid ska få brödet godare och smakämnena utvecklas.

    Är väldigt nyfiken om någon testat detta.


    Hej! Jag har bakat på detta flera gånger och är nöjd.Har alltid torrjästen hemma som en reserv.Tycker att Dr Oetker har bra varor.Vad säger ni andra?

  • Annras 15 augusti 2008

    Skrivet av lenajeanette den 17 maj 2008

    Apropå jäst, är det någon som har erfarenhet av Dr Oetker jäsblandning? Degen ska jäsa fortare och man behöver tydligen inte vara så noga med temp på degvätskan.

    Är ju lite skeptisk, är ju tvärtemot allt man lärt sig om bakning där lång jästid ska få brödet godare och smakämnena utvecklas.

    Är väldigt nyfiken om någon testat detta.


    Jag har ett recept inlagt här:
    Dr Oetkers kanelbullar
    Dessa bullar blev kanonbra! (Y)(Y)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.