Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jag ska göra sylt, behöver tips

  • ami1974 19 juli 2010

    Jag planerar att koka sylt och skulle gärna vilja göra någon sorts blandsylt. Detta på grund av att jag har så mycket olika bär i min frys. Än så länge tänkte jag ta främst jordgubbar, men även blåbär, röda och svarta vinbär, rabarber och eventuellt krusbär. Jag är dock lite osäker på det här med att göra sylt. Därför har jag några frågor:

    * Finns det några bär som inte tycker om att blandas med varandra?

    * Det finns olika sätt att bevara sylten, t ex frysa, hälla på burk med något medel (kommer inte ihåg vad de heter) eller bara ta i socker... Vilket är bäst? Fördelar och nackdelar?

    * Går det att ta ett recept till tex jordgubbssylt och sen ta i olika bär? Eller har någon ett bra recept att bjuda på?

    Jag är tacksam för alla tips och funderingar
    Ami

  • ami1974 19 juli 2010

    Glömde att skriva att jag tänkte göra mycket sylt på en gång, då vi är sex personer i familjen varav 3 är tonåringar :)

  • Dintan 20 juli 2010

    Hej!

    Följ den här länken till Dansukker så tror jag du får svar på dom flesta frågorna.

    Lycka till!

    http://www.dansukker.com/Default.aspx?ID=1240

  • asasto 20 juli 2010

    Jag brukar ofta följa receptet på syltsockerpåsen. Förra året fann jag en bra smakkombination jag hade lite nektariner som jag behövde använda upp så jag blandade dem med svarta vinbär och det blev en jättegod sylt.

    Denna sylt är god till pannkaka, våfflor och liknande

    Krusbärssylt

    1 1/2 liter krusbär
    250g rabarber
    1 kg syltsocker

    1. Rensa, skölj och snoppa krusbären. Skölj skala och skiva rabarbern tunt.

    2. Mixa krusbären hastigt med mixerstaven till ett grovt mos. (går även att mixa snabbt i matberedaren)

    3. Blanda krusbär, rabarber och syltsocker i en gryta. Koka upp långsamt och koka sedan hastigt 5-6min. Skumma väl och låt sylten svalna i kastrullen ca 15 min. Häll upp sylten i väl rengjorda burkar.


    Jag brukar blanda ner atamon i all sylt jag gör + jag sköljer även burkarna med atamon.

  • ami1974 20 juli 2010

    Tack så jättemycket, särskilt länken gav mig många svar (Y)
    Behöver man använda något speciellt att rengöra burkarna med när man använder syltsocker?
    Är syltsocker dyrare än socker+annat konserveringsmedel?

    Asasto, varför använder du både atamon och syltsocker?

  • asasto 20 juli 2010

    Syltsocker innehåller pektin som gör sylten tjockare de bär jag ofta använder typ blåbär innehåller väldigt lite pektin och använder man vanligt socker blir sylten väldigt lös. Har man pektinrika bär i kan man ta vanligt socker + om man inte har något emot rinnande sylt kan man ju använda vanligt socker (förr hade jag ofta en flaska flytande pektin och tillsatte men syltsockret blir ju något enklare + en vara mindre att bära hem). Atamonet använder jag som lite extra konserveringsmedel eftersom jag sällan äter sylt så måste den kunna hålla ett tag även som öppnad vet inte hur mycket man haft ner i syltsockret men jag har ofta atamon hemma eftersom jag använder det mot mjöldagg på växterna så det kostar ju inget att slänga ner en skvätt.

    Jag brukar diska burkarna i hett vatten + diskmedel och så sköljer jag precis innan jag häller ner sylten med atamonvatten enligt instruktionerna på flaskan.

  • zanette 21 juli 2010

    Ja andvänder mig åxå av sylt socker,
    Men jag vill inte ha sådan söt sylt så jag tar 2 kg bär till en påse Dansukker.
    http://www.dansukker.com/Default.aspx?ID=1240

    Har gjort jordgubbsylt och blåbärssylt med dasukker. och dubblat bären för ej söt sylt. står på syltsockerpaketet.
    Grannen gjorde jordgubbsylt, 1kg jordgubbar och 5 dl vanligt socker.
    Blanda bra alla mjuka bär för sig hårda bär för sig. mvh zanette

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.