Gör en traditionell enkel fromage på 3 ägg, 1dl socker , 2,5 dl citronsaft och söndermixad kiwi. Tillsätter 5 gelatinblad. Det hela stelnar inte! Kiwin???
Berget
boz19655 maj 2012
Därför att enzymerna i kiwin slår ut gelatinet.
Man kan t.o.m. snabbmöra kött med krossad/passerad kiwi, så effektivt är det.
_____________________
Tillägg:
Gul kiwi funkar ihop med gelatin, det är bara grön kiwi som har de enzymerna.
_____________________
Tillägg 2:
Gelatin är en köttbiprodukt (extrakt av kokta kalvben och/eller svinsvål) därför bryts det också ner av enzymerna i kiwin.
Tackar. Anade detta, men ville ha det konfirmerat!
Berget
boz19655 maj 2012
Minns att på den tiden jag arbetade som kock använde vi den sortens enzymer att rensa golvbrunnarna i köket från fett och annat skräp som korkade igen dem. Sen var det bara att vänta 10-15 minuter och skölja med vatten. Det var faktiskt effektivare än kaustik soda, och dessutom mer miljövänligt - tro det eller ej. :)
Mathantverkare5 maj 2012
Skrivet av svenkarde den 5 maj 2012
Gör en traditionell enkel fromage på 3 ägg, 1dl socker , 2,5 dl citronsaft och söndermixad kiwi. Tillsätter 5 gelatinblad. Det hela stelnar inte! Kiwin???
Berget
Mathantverkare5 maj 2012
Det beror på kiwin och det blir samma effekt med ananas. Beror sannolikt på syran i dessa frukter. Men det finns ju massor med andra bär och frukt att lyckas med.
husmusen886 maj 2012
Skrivet av TheBoz den 5 maj 2012
Tillägg 2:
Gelatin är en köttbiprodukt (extrakt av kokta kalvben och/eller svinsvål) därför bryts det också ner av enzymerna i kiwin.
Det finns faktiskt en vegetarisk variant av gelatin oxå som heter Agar agar.
Mycket effektivare än vanlig gelatin.
Gör en traditionell enkel fromage på 3 ägg, 1dl socker , 2,5 dl citronsaft och söndermixad kiwi. Tillsätter 5 gelatinblad. Det hela stelnar inte! Kiwin???
Berget
Därför att enzymerna i kiwin slår ut gelatinet.
Man kan t.o.m. snabbmöra kött med krossad/passerad kiwi, så effektivt är det.
_____________________
Tillägg:
Gul kiwi funkar ihop med gelatin, det är bara grön kiwi som har de enzymerna.
_____________________
Tillägg 2:
Gelatin är en köttbiprodukt (extrakt av kokta kalvben och/eller svinsvål) därför bryts det också ner av enzymerna i kiwin.
http://www.matklubben.se/matprat/oevrigt_1/ett_tips_paa_att_moera_koett_3311.html
Tackar. Anade detta, men ville ha det konfirmerat!
Berget
Minns att på den tiden jag arbetade som kock använde vi den sortens enzymer att rensa golvbrunnarna i köket från fett och annat skräp som korkade igen dem. Sen var det bara att vänta 10-15 minuter och skölja med vatten. Det var faktiskt effektivare än kaustik soda, och dessutom mer miljövänligt - tro det eller ej. :)
Gör en traditionell enkel fromage på 3 ägg, 1dl socker , 2,5 dl citronsaft och söndermixad kiwi. Tillsätter 5 gelatinblad. Det hela stelnar inte! Kiwin???
Berget
Det beror på kiwin och det blir samma effekt med ananas. Beror sannolikt på syran i dessa frukter. Men det finns ju massor med andra bär och frukt att lyckas med.
Tillägg 2:
Gelatin är en köttbiprodukt (extrakt av kokta kalvben och/eller svinsvål) därför bryts det också ner av enzymerna i kiwin.
Det finns faktiskt en vegetarisk variant av gelatin oxå som heter Agar agar.
Mycket effektivare än vanlig gelatin.