Jag har aldrig kokat egna bönor förut så förlåt i förväg för många frågor, men frågar man inte kan man inte få svar. (A)
Har ni några erfarenheter av att använda "gashämmande" kryddor i vattnet när ni kokar torkade bönor? Vilka kryddor har ni/brukar ni använda, och märker ni någon skillnad mellan att använda dem eller inte använda dem? Det står lite olika kryddor på olika sidor tycker jag. Men saltå kvarn skriver tex "Kryddor som passar till bönor är sådana som verkar främjande på matsmältningen såsom kyndel, salvia, timjan och kummin."
Jag har ganska "tålig" mage och får inte problem av färdigköpa bönor i tera eller konservburk. Upplever ni skillnad mellan färdigköpta och egen kokade bönor? Spelar märket på bönorna någon roll, tex att ni upplever mer gaser av "billiga" märken än de dyrare etablerade märkena?
Jag har läst att det funkar kanon att koka storkok och frysa in bönorna i portionspåsar. Tycker ni frysning gör någon skillnad på hur er mage reagerar?
Alla egna erfarenheter, tips och tricks tas tacksam emot! :)
svengelsk30 april 2013
Jag kokar et packet bönor eller kikärtor åt gången, fryser dem på en plastskiva i en långpanna och skakar ner dem i en plastlåda. Sen kan jag ta så mycket jag behöver och dessutom tinar de fort. Att låta en bit ingefära koka med lär göra bönorna mindre gasbildande. Jag lägger en i ärtsoppan då och då, men vet inte om det gör någon skillnad
Linlock1 maj 2013
Det går jättebra att koka en massa bönor åt gången och frysa in i påsar eller nåt. Så gör jag alltid. När jag kokar bönor gör jag såhär: Blötlägg bönorna över natten. Sen kokar jag upp bönorna i bara vatten, kokar ordentligt nån minut och sen häller jag av vattnet. Tillsätter nytt vatten och lägger även till rejält med salt, nån morot i bitar, gul lök, (jag brukar ta såna tråkigt grönsaker som ligger längst bak i kylen och passar i buljongkok) pepparkorn kanske några lagerblad och hela vitlöksklyftor. Timjan är jättegott till också, lite beroende på vad man ska använda bönorna till sen såklart! Mängd beror ju på hur mycket bönor du kokar men spadet ska smaka mycket! Kokar tills bönorna är lagom mjuka. Anledningen till att jag kokar dem först i bara vatten som jag häller av sen är för jag har hört nån gång att då försvinner mycket av det gasbildande ämnena och bönorna blir mer lättsmälta. Vet inte om det stämmer men så gör jag och bönorna blir så goda när man smaksätter spadet ordentligt! {eat}
munspele2 maj 2013
Det finns en bra och smaksättande örtkrydda till bönor och andra baljväxter
som heter KYNDEL, på tyska BOHNENKRAUT. Så heter den för att den just är bra i denna mat, hjälper mot gaser och är smaksättande i andra grönsaksrätter. Finns i kryddhyllan i alla livsmedelsbutiker. Man ska inte tillsätta salt i kokvattnet då blir baljväxterna hårda!
Salta efteråt.
Lycka till!
Emmchen
Angela662 maj 2013
Jag brukar också koka bönorna ca 10 minuter och sen hälla av vattnet och koka upp med nytt vatten.De gasbildande ämnena är nämligen vattenlösliga.Så man kan byta vatten flera gånger om man har känslig mage.
Linlock3 maj 2013
Skrivet av munspele den 2 maj 2013
Det finns en bra och smaksättande örtkrydda till bönor och andra baljväxter
som heter KYNDEL, på tyska BOHNENKRAUT. Så heter den för att den just är bra i denna mat, hjälper mot gaser och är smaksättande i andra grönsaksrätter. Finns i kryddhyllan i alla livsmedelsbutiker. Man ska inte tillsätta salt i kokvattnet då blir baljväxterna hårda!
Salta efteråt.
jag har också hört att de ska bli hårda, däremot aldrig upplevt det:)
Lycka till!
Emmchen
svengelsk3 maj 2013
Skrivet av munspele den 2 maj 2013
Det finns en bra och smaksättande örtkrydda till bönor och andra baljväxter
som heter KYNDEL, på tyska BOHNENKRAUT. Så heter den för att den just är bra i denna mat, hjälper mot gaser och är smaksättande i andra grönsaksrätter. Finns i kryddhyllan i alla livsmedelsbutiker. Man ska inte tillsätta salt i kokvattnet då blir baljväxterna hårda!
Salta efteråt.
Lycka till!
Emmchen
Bra tips. Jag skall leta i landet och se om kyndeln (Winter savory) har överlevt den här långa vintern.
Hej,
Jag har aldrig kokat egna bönor förut så förlåt i förväg för många frågor, men frågar man inte kan man inte få svar. (A)
Har ni några erfarenheter av att använda "gashämmande" kryddor i vattnet när ni kokar torkade bönor? Vilka kryddor har ni/brukar ni använda, och märker ni någon skillnad mellan att använda dem eller inte använda dem? Det står lite olika kryddor på olika sidor tycker jag. Men saltå kvarn skriver tex "Kryddor som passar till bönor är sådana som verkar främjande på matsmältningen såsom kyndel, salvia, timjan och kummin."
Jag har ganska "tålig" mage och får inte problem av färdigköpa bönor i tera eller konservburk. Upplever ni skillnad mellan färdigköpta och egen kokade bönor? Spelar märket på bönorna någon roll, tex att ni upplever mer gaser av "billiga" märken än de dyrare etablerade märkena?
Jag har läst att det funkar kanon att koka storkok och frysa in bönorna i portionspåsar. Tycker ni frysning gör någon skillnad på hur er mage reagerar?
Alla egna erfarenheter, tips och tricks tas tacksam emot! :)
Jag kokar et packet bönor eller kikärtor åt gången, fryser dem på en plastskiva i en långpanna och skakar ner dem i en plastlåda. Sen kan jag ta så mycket jag behöver och dessutom tinar de fort. Att låta en bit ingefära koka med lär göra bönorna mindre gasbildande. Jag lägger en i ärtsoppan då och då, men vet inte om det gör någon skillnad
Det går jättebra att koka en massa bönor åt gången och frysa in i påsar eller nåt. Så gör jag alltid. När jag kokar bönor gör jag såhär: Blötlägg bönorna över natten. Sen kokar jag upp bönorna i bara vatten, kokar ordentligt nån minut och sen häller jag av vattnet. Tillsätter nytt vatten och lägger även till rejält med salt, nån morot i bitar, gul lök, (jag brukar ta såna tråkigt grönsaker som ligger längst bak i kylen och passar i buljongkok) pepparkorn kanske några lagerblad och hela vitlöksklyftor. Timjan är jättegott till också, lite beroende på vad man ska använda bönorna till sen såklart! Mängd beror ju på hur mycket bönor du kokar men spadet ska smaka mycket! Kokar tills bönorna är lagom mjuka. Anledningen till att jag kokar dem först i bara vatten som jag häller av sen är för jag har hört nån gång att då försvinner mycket av det gasbildande ämnena och bönorna blir mer lättsmälta. Vet inte om det stämmer men så gör jag och bönorna blir så goda när man smaksätter spadet ordentligt! {eat}
Det finns en bra och smaksättande örtkrydda till bönor och andra baljväxter
som heter KYNDEL, på tyska BOHNENKRAUT. Så heter den för att den just är bra i denna mat, hjälper mot gaser och är smaksättande i andra grönsaksrätter. Finns i kryddhyllan i alla livsmedelsbutiker. Man ska inte tillsätta salt i kokvattnet då blir baljväxterna hårda!
Salta efteråt.
Lycka till!
Emmchen
Jag brukar också koka bönorna ca 10 minuter och sen hälla av vattnet och koka upp med nytt vatten.De gasbildande ämnena är nämligen vattenlösliga.Så man kan byta vatten flera gånger om man har känslig mage.
Det finns en bra och smaksättande örtkrydda till bönor och andra baljväxter
som heter KYNDEL, på tyska BOHNENKRAUT. Så heter den för att den just är bra i denna mat, hjälper mot gaser och är smaksättande i andra grönsaksrätter. Finns i kryddhyllan i alla livsmedelsbutiker. Man ska inte tillsätta salt i kokvattnet då blir baljväxterna hårda!
Salta efteråt.
jag har också hört att de ska bli hårda, däremot aldrig upplevt det:)
Lycka till!
Emmchen
Det finns en bra och smaksättande örtkrydda till bönor och andra baljväxter
som heter KYNDEL, på tyska BOHNENKRAUT. Så heter den för att den just är bra i denna mat, hjälper mot gaser och är smaksättande i andra grönsaksrätter. Finns i kryddhyllan i alla livsmedelsbutiker. Man ska inte tillsätta salt i kokvattnet då blir baljväxterna hårda!
Salta efteråt.
Lycka till!
Emmchen
Bra tips. Jag skall leta i landet och se om kyndeln (Winter savory) har överlevt den här långa vintern.