Hej!!
Jag gjorde kalljästa bullar igår o följde receptet som jag hittade, men jag tyckte bullarna jäste dåligt. Det stod att jag skulle låta jästen lösas upp i kall mjölk o det gjorde jag.
Är det någon som har en idé om varför de jäste dåligt eller är det meningen att det ska jäsa dåligt??
Cassiopeya1 oktober 2012
Märkligt. Jag gör ofta kalljästabullar och kalljäst bröd, det brukar alltid bli superbra. Hade du gammal jäst? Knådade du degen för lite? Var det för kallt i rummet du jäste bullarna i?
Twizzt1 oktober 2012
Nej, det var 2 dagar kvar tills jästen skulle gå ut.
Kan hända att jag kanske knådade för lite. För det stod i receptet att jag skulle blanda ingredienserna med en slev. Men ist knådade jag.
Tror inte att det var för kallt. Köket är litet o varmt eftersom jag hade ugnen på större delen utav dagen.
mattjejen1 oktober 2012
Va trist att bullarna inte jäste som de skulle...
Det här receptet brukar jag baka efter å arbetar degen i en assistent, efter jag bakat ut degen till bullar får dom jäsa i 2 timmar... Har aldrig misslyckats med dom.
Men det kke inte var Rimbobullar du bakade?
Bättre lycka nästa gång:) Rimbobullar
asasto2 oktober 2012
Ibland kan det behövas rätt lång jästid när man använder kall degvätska ibland mer än vad som står i receptet men det är ju bara att låta dem jäsa ett tag till.
Twizzt2 oktober 2012
Nej, det var inte Rimbobullar jag bakade. Det var kalljästa wienerbullar. Men de verkar väldigt goda så jag får göra ett försök med dessa istället :)
Ja, jästiden skulle först vara 20 min. O det lät lite lite, så jag la på 10 min extra, Lite hade det jäst men inte mycket. Så det kan vara jästiden som jag kanske var för snabb med.
Bumbelna2 oktober 2012
När jag gör kalljäst bröd/bullar så ställer jag in plåten i kylen över natten. Men det kanske finns kalljästa som man bara använder kall spad till och kallar så. Då tror jag definitivt att 20-30 min är för lite
Linlock2 oktober 2012
Om det är allt för kallt i kylen kan det bli så att degen/bullarna inte jäser, men då är det bara att ställa fram dem i rumstemperatur så sätter de fart efter nån timme eller så!
Hej!!
Jag gjorde kalljästa bullar igår o följde receptet som jag hittade, men jag tyckte bullarna jäste dåligt. Det stod att jag skulle låta jästen lösas upp i kall mjölk o det gjorde jag.
Är det någon som har en idé om varför de jäste dåligt eller är det meningen att det ska jäsa dåligt??
Märkligt. Jag gör ofta kalljästabullar och kalljäst bröd, det brukar alltid bli superbra. Hade du gammal jäst? Knådade du degen för lite? Var det för kallt i rummet du jäste bullarna i?
Nej, det var 2 dagar kvar tills jästen skulle gå ut.
Kan hända att jag kanske knådade för lite. För det stod i receptet att jag skulle blanda ingredienserna med en slev. Men ist knådade jag.
Tror inte att det var för kallt. Köket är litet o varmt eftersom jag hade ugnen på större delen utav dagen.
Va trist att bullarna inte jäste som de skulle...
Det här receptet brukar jag baka efter å arbetar degen i en assistent, efter jag bakat ut degen till bullar får dom jäsa i 2 timmar... Har aldrig misslyckats med dom.
Men det kke inte var Rimbobullar du bakade?
Bättre lycka nästa gång:)
Rimbobullar
Ibland kan det behövas rätt lång jästid när man använder kall degvätska ibland mer än vad som står i receptet men det är ju bara att låta dem jäsa ett tag till.
Nej, det var inte Rimbobullar jag bakade. Det var kalljästa wienerbullar. Men de verkar väldigt goda så jag får göra ett försök med dessa istället :)
Ja, jästiden skulle först vara 20 min. O det lät lite lite, så jag la på 10 min extra, Lite hade det jäst men inte mycket. Så det kan vara jästiden som jag kanske var för snabb med.
När jag gör kalljäst bröd/bullar så ställer jag in plåten i kylen över natten. Men det kanske finns kalljästa som man bara använder kall spad till och kallar så. Då tror jag definitivt att 20-30 min är för lite
Om det är allt för kallt i kylen kan det bli så att degen/bullarna inte jäser, men då är det bara att ställa fram dem i rumstemperatur så sätter de fart efter nån timme eller så!