Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Koka röda linser

  • Hannixen 17 april 2009

    Någon som har tips på hur jag ska koka röda linser utan att det blir som ett gegg. Kan man förkorta koktiden, eller blir dom okokta så man får ont i magen när man äter dom då?

  • monac 17 april 2009

    läst nånstans den exakta tiden för att koka röda linser. men tror att det måste accepteras att de blir lite mosiga...de är ju skalde och halverade...inte mycket som "håller i hop" alltså! Kanske du kan välja en anna typ av Linser om du ska ha dem typ till en sallad...
    Små bruna eller gröna!
    Gröna linser är super goda att grodda föresten!

    m.v.h./Monac

  • Hannixen 18 april 2009

    Skrivet av monac den 17 apr 2009

    läst nånstans den exakta tiden för att koka röda linser. men tror att det måste accepteras att de blir lite mosiga...de är ju skalde och halverade...inte mycket som "håller i hop" alltså! Kanske du kan välja en anna typ av Linser om du ska ha dem typ till en sallad...
    Små bruna eller gröna!
    Gröna linser är super goda att grodda föresten!

    m.v.h./Monac




    Men dom tar mycket längre tid att koka va?

  • monac 18 april 2009

    ca.20 min med blölägg. står på paketet.

  • gimmiahug 18 april 2009

    Om man orkar leta efter hela röda linser (kan vara jättesvårt att få tag på) så funkar de bra att koka utan att det blir mos. Annars är det som sagts redan, att man får använda andra sorters linser!

    Jag kokar stora satser puy-linser och fryser in! Så behöver man inte koka så ofta :)

  • Matglad-54 18 april 2009

    Skrivet av monac den 17 apr 2009

    läst nånstans den exakta tiden för att koka röda linser. men tror att det måste accepteras att de blir lite mosiga...de är ju skalde och halverade...inte mycket som "håller i hop" alltså! Kanske du kan välja en anna typ av Linser om du ska ha dem typ till en sallad...
    Små bruna eller gröna!
    Gröna linser är super goda att grodda föresten!

    m.v.h./Monac


    Hur gör du då när du groddar gröna linser?(Y)

  • lenajeanette 19 april 2009

    Måste bara tipsa om mina favoritlinser; http://www.risenta.se/sv/Vara_produkter/Belugalinser/.

    Vackra och goda att ha tex i en sallad. Om du går in på länken går det att klicka vidare på recept.

  • lenajeanette 19 april 2009

    Här kan du även ladda ned lilla bönboken för goda recept; http://www.risenta.se/sv/Lilla_Bonboken/

  • RosaMaggan 19 april 2009

    Äh. Koka dem med en bulgongtärning, blanda med tomatpuré, en hackad gul lök, några ägg, 1 dl naturell yoghurt, tärnad fetaost, oliver, salt och peppar, och använd som pajfyllning. Vill du ha något som håller ihop – välj gröna eller svarta linser, eller bönor av någon sort. Lycka till!

  • Gnurf 19 april 2009

    Förstår inte riktigt...är det svårt att hitta hela röda linser!??

    GoGreens torkade röda linser...som finns i varenda ICA, Coop, Hemköp osv...är det inte RIKTIGA röda linser!?? :o Brukar jag göra linssoppa med då och då (mums)...iofs inte vegetariskt eftersom jag blandar i fint tärnad kassler/skinka för att bredda aminosyraspektrat lite :p

  • gimmiahug 19 april 2009

    Ummmm jag vet faktiskt inte? Om GoGreen, alltså - men nu när du sagt det ska jag genast köpa ett paket och kolla! Generellt brukar röda linser som säljs i "vanliga" affärer vara delade på mitten och därför vara så tunna att de mosar sig; tycker du att GoGreens håller ihop?

  • Gnurf 19 april 2009

    Ja för tusan...nu läste jag på förpackningen i skafferiet...."torkade, skalade och delade"...:o Jag använder dem bara till linssoppa å då är det ju meningen (liksom med ärtsoppa) att det ska bli lite mosigt. Sorry...mitt misstag....:)

  • gimmiahug 19 april 2009

    :p Vad bra, då struntar jag i att handla sådana! Alltså poängen med röda linser är väl lite att de ska mosa sig men som sagt finns det hela sådana, de håller ihop bättre men man får leta leta leta innan man hittar dem.

    I England finns även gula linser som kokar lika snabbt som röda men håller sig hela - kanske finns det även här? Har inte tänkt på att kolla efter sådana faktiskt.

  • Gnurf 19 april 2009

    Ja, jag skulle vilja bli bättre på att äta baljväxter. Är väldigt glad över att jag verkligen älskar min linssoppa, med en hembakt macka med keso!! Men det är väl bara att kämpa på och göra som man gjorde med grönsaker, rotfrukter osv en gång i tiden. Vänja sig...lite successivt :)

  • gimmiahug 19 april 2009

    Detsamma här faktiskt. Det var inte många år sedan jag fullkomligt avskydde baljväxter men vill man käka nyttigt finns det inget bättre än bönor etc. Linssoppa tycker jag numera är supergott, även chili con carne o dyl.... men vad som verkligen övertygade mej var Jamie Olivers spanska soppa med kikärter - tror att receptet finns på hans sida www.jamieoliver.com ! I den har man alla möjliga grönsaker samt chorizo (den äkta sorten, inte varmkorven som här i Sverige kallas chorizo) och den är den godaste soppan jag någonsin ätit - och det tycker alla jag bjudit den på också - testa! Jag gör typ åtta liter åt gången och fryser in, ändå är den slut inom en månad. Testa testa testa! :D

  • Gnurf 19 april 2009

    Kikärtssoppa...jaha...OK. Nå det får man väl prova kanske....:p Hur gör man med kikärter, är det bara smälla på direkt i grytan och koka!???

  • kattgnag 19 april 2009

    Kikärter är superduper.
    De ska dock ligga i blöt ca 2 timmar - iallafall de jag köper: ICAs ekologiska.
    Men det är ju inga problem. T.ex. en ledig morgon när man kliver upp, blötläggning medan man gör annat. Koktiden sedan ligger på 30-60 minuter.
    Brukar ta hela paketet och sedan frysa in i mindre påsar. Bara att ta fram vid behov!

  • Agi007 19 april 2009

    Använder kikärtor (och även linser) ganska ofta i maten och köper kokta kikärtor på burk (bara att hälla ut vattnet och skölja dem innan de används). Har för mig att jag sett att de också finns färdigkokta på tetra om man inte har tid eller vill koka själv

  • kattgnag 19 april 2009

    Finns säkert.
    Allt på burk är ju superbekvämt och behändigt. Inget fel alls! Men vill bara säga att de man kokar själv smakar MYCKET bättre!:)
    Och med lite planering eller NÅN ledighet så är det inte alls besvärligt eller tidskrävande...

  • gimmiahug 19 april 2009

    Just det där med att frysa kokta baljväxter funkar bättre för mej än att använda de på burk; det är mycket lättare att bära hem torkade :D och så är visst GI-värdet något bättre om man kokar själv. Om man lägger bönorna i påsar och plattar till dem blir bönorna styckfrysta så är det lätt att ta fram vad man behöver!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.