Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Potatismos nu??

  • slarvan 18 juli 2012

    Både jag och mina barn är sugna på potatismos.....men det är för tidigt att göra än på färskpotatis va? Hur gör ni nu när ni är sugna på potatismos?

  • Anderstam 18 juli 2012

    Det går att göra på färskpotatis.
    Skala stora potatisar och koka ca 20-30 minuter.
    Använd sen smör och vispgrädde och kör allt med elvispen
    tills det är riktigt fluffigt. :)

  • Bumbelna 18 juli 2012

    Jag skulle inte göra på färskpotatis, blir inte alls som på "gammal". Jag köpte senast igår mjölig potatis på ICA Maxi. Finns i färdigpackade 2 kg påsar.

  • Mistys 18 juli 2012

    Det blir inte 100% som på "gammal" potatis men helt godtagbar och 10ggr godare än pulver. Jag har gjort på färskpotatis i många år...inga problem. Om det inte är på dom allra finaste primörerna som kommer till midsommar...det blir nog inte bra. Men de som finns nu....inga problem, gör som Anderstam skriver...blir jättegott.

  • slarvan 18 juli 2012

    Ok, det skulle jag prova då. För vi är riktigt sugna på potatismos nu :) Och jag kollade i affären här om dagen om dom hade gamla potatisar i påsar, men såg inga då. Men tack för svaren :)

  • Memelie 18 juli 2012

    Jag köpte en påse med "gammal" potatis, men de var alldeles mjuka allihop, så jag slängde dem, visste inte om de gick an använda... Kan man äta mjuka potatisar?

  • Anderstam 18 juli 2012

    Skrivet av Memelie den 18 jul 2012

    Jag köpte en påse med "gammal" potatis, men de var alldeles mjuka allihop, så jag slängde dem, visste inte om de gick an använda... Kan man äta mjuka potatisar?

    Det är inget jag skulle rekommendera. (N)

  • husmusen88 20 juli 2012

    Man kan göra på färskpotatis,men skölj dem flera gånger så blir du av med lite mer stärkelse!

    Går för övrigt utmärkt att äta mjuk potatis så länge den inte är dålig och smakar illa.

    Edit: det är sockermolekyler man sköljer ur som kan ge en klistrig konsistens annars. vette tusan varför jag skrev stärkelse. Har nog lagt stärkelse och socker i samma hög som man bör undvika.

  • Erajscha 20 juli 2012

    Men det är ju stärkelse man vill ha annars binder det inte sig till mos, det blir grynigt.... Färskpotatis innehåller mindre stärkelse än vnterpotatis, det är därför man inte brukar göra mos på färskpotatis.

    Om man är sugen på gratäng eller mos på sommaren så kan bakpotatis vara ett alternativ.

  • Leffe2009 20 juli 2012

    har du testad med bakpotatis det brukar funka ..<_<

  • Ullis7805 21 juli 2012

    Blir super gott på färskpotatis. Jag gjorde det redan i slutet av juni :) Prova att smälta margarinet och ha i mjölken i det smälta margarinet så allt är varmt. Bruka bli bättre. Men som sagt det funkar att göra potatismos! Min mamma har till och med gjort kroppkakor :). Förresten är det stärkelsen som gör att det blir kletigt. Färskpotatis innehåller väldigt höga halter av stärkelser. Lycka till!!

  • ebbass 21 juli 2012

    Vi har gjort moset på färsk potatis och det har blivit bra. Lycka till.

  • Okänd 21 juli 2012

    För mej spelar inte potatissorten någon roll, utan i med lite mjölk, margarin, salt och vitpeppar.
    Brukar ofta tillsätta torkad persilja, dill eller grillkrydda.
    Använder alltid potatisstöp för att få det lite grövre.

    Det som blir kvar används kallt på knäckemacka som pålägg. Gärna med lingonsylt eller ketchup.(Y)

  • Erajscha 21 juli 2012

    Skrivet av Ullis7805 den 21 jul 2012
    Förresten är det stärkelsen som gör att det blir kletigt. Färskpotatis innehåller väldigt höga halter av stärkelser.



    Nej, färskpotatis har _låg_ halt av stärkelse.

    Källa: http://www.svegro.se/sortiment/potatis/skola.asp

  • svengelsk 21 juli 2012

    Skrivet av Memelie den 18 jul 2012

    Jag köpte en påse med "gammal" potatis, men de var alldeles mjuka allihop, så jag slängde dem, visste inte om de gick an använda... Kan man äta mjuka potatisar?

    På våren när min egenodlade potatis blir mjuk,brukar jag koka, skiva och steka, eller lägga skivorna på en gratäng. Man kan säkert också göra mos, om potatissorten är lämplig, men jag sparar alltid den fasta sorten Pink Fir Apple till sist.

  • Mistys 21 juli 2012

    Jag har provat gjort på bakpotatis...idaho tror jag sorten var. Gick åt h......e. Blev en ganska vattnig , glasaktig mos eller hur jag ska beskriva det. Lite blank och "genomskinlig" fast ändå inte på något sätt. Svårt att förklara. Åkte i soporna(N)

  • tooticci 21 juli 2012

    Vet någonvarför det ska varm mjölk och inte kall i potatismoset? Tycker mig inte märka någon skillnad.

  • Countrygirl 22 juli 2012

    Skrivet av tooticci den 21 jul 2012

    Vet någonvarför det ska varm mjölk och inte kall i potatismoset? Tycker mig inte märka någon skillnad.


    Jag använder varm mjölk för att jag inte vill kyla moset utan vill ha det varmt. Använder jag kall mjölk kallnar moset.

  • lillajag51 22 juli 2012

    Skrivet av slarvan den 18 jul 2012

    Både jag och mina barn är sugna på potatismos.....men det är för tidigt att göra än på färskpotatis va? Hur gör ni nu när ni är sugna på potatismos?
    jag köper ett pullvermos i rött paket fast felix är godare jag fixar till med mjölk kryddor i det
    här potatismoset är smaklöst annars sen tar jag steker aptitringkorv med smält ost på dom bostongurka ketchup till
    eller gratinera en korv i ugnen med ost bostongurka på och lök

    [email protected]

  • lillajag51 22 juli 2012

    Skrivet av Bumbelna den 18 jul 2012

    Jag skulle inte göra på färskpotatis, blir inte alls som på "gammal". Jag köpte senast igår mjölig potatis på ICA Maxi. Finns i färdigpackade 2 kg påsar.
    varför inte
    varva potatismos krossade tomater köttfärss i en form och in i ugnen med ost över gott


    [email protected]

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.