X

Rengöra gjutjärnspanna.

Dela
Har något något bra tips på hur man rengör väl använd gjutjärnspanna?Jag har kokat ur med vatten och oljat in den emellanåt, men nu är den svår att få ren. Det bränner gärna vid då.Tacksam för tips!/ SaltaKatten
Efter att man använt sina gjurtjärnsgrytor och stekpannor behövs det oftast en ordentlig rengöring av dem för att få bort allt fett som bränt in i dem. Att bara ta diskmeddel eller till med stålull hjälper föga om pannan har något år på nacken. Man får helt enkelt inte bort allt som brännt in. Men det finns ett lätt sätt att få pannan och bli som ny igen.

Köp grovsalt. Häll tillräckligt mycket av det i pannan. Det ska vara så mycket så att hela botten täcks rejält (helst 5mm tjockt över hela pannan.
Sätt den nu på spisen och ha värmen på max. Låt pannan stå på denna värme i ca 30 minuter. Skaka om emellanåt.
Saltet kommer nu att dra ur allt fastbränt fett ur pannan så att den återigen blir alldeles silvergrå och fin.
Häll bort slatet och låt pannan svalna helt och hållet.

Nu ska vi ta och olja in den så att maten inte bränner fast så lätt de första gångerna.
Häll rejält med olja i pannan. Det måste täcka hela botten ordentligt.
Sätt pannan på spisen igen men denna gång på mycket svag värme (typ ettan eller max tvåan). Låt oljan sakta värmas in i pannan i ca 20 minuter. Skaka hela tiden och se till att ingen del av botten torkar ur för då måste du på med mer olja igen. Om den torkar ur små fläckar så har du för hög värme. Vi vll inte att oljan skall bränna in utan bara på mycket svag värme olja in pannan igen.

Nu kan du hälla bort all olja och torka ur pannan med vanligt hushållspapper. Din panna är nu som ny igen.

Jag gör detta med jämna mellanrum ca 2 ggr/år.
Skrivet av dirtyhead den 19 feb 2009

Efter att man använt sina gjurtjärnsgrytor och stekpannor behövs det oftast en ordentlig rengöring av dem för att få bort allt fett som bränt in i dem. Att bara ta diskmeddel eller till med stålull hjälper föga om pannan har något år på nacken. Man får helt enkelt inte bort allt som brännt in. Men det finns ett lätt sätt att få pannan och bli som ny igen.

Köp grovsalt. Häll tillräckligt mycket av det i pannan. Det ska vara så mycket så att hela botten täcks rejält (helst 5mm tjockt över hela pannan.
Sätt den nu på spisen och ha värmen på max. Låt pannan stå på denna värme i ca 30 minuter. Skaka om emellanåt.
Saltet kommer nu att dra ur allt fastbränt fett ur pannan så att den återigen blir alldeles silvergrå och fin.
Häll bort slatet och låt pannan svalna helt och hållet.

Nu ska vi ta och olja in den så att maten inte bränner fast så lätt de första gångerna.
Häll rejält med olja i pannan. Det måste täcka hela botten ordentligt.
Sätt pannan på spisen igen men denna gång på mycket svag värme (typ ettan eller max tvåan). Låt oljan sakta värmas in i pannan i ca 20 minuter. Skaka hela tiden och se till att ingen del av botten torkar ur för då måste du på med mer olja igen. Om den torkar ur små fläckar så har du för hög värme. Vi vll inte att oljan skall bränna in utan bara på mycket svag värme olja in pannan igen.

Nu kan du hälla bort all olja och torka ur pannan med vanligt hushållspapper. Din panna är nu som ny igen.

Jag gör detta med jämna mellanrum ca 2 ggr/år.


Tackar för det, jag har en gammal och då menar jag gammal typ 1900 eller så som har en vaxaktigt hinna som luktar fan och man inte kan få bort ens med stålull. Måste helt klart testa detta.testa detta.

Tack för tipset.
Jag och min gube har också en stor gjutjärnspanna från början av 1900-talet. Jag vågar aldrig använda annat än hett vatten till disken först och sedan smörja in olivolja el liknande med hushållspapper. Sedan får den stå på eftervärme på spisplatta ett tag. ALDRIG att jag tar diskmedel, nonono...vet inte varför, men jag har fått lära mig det sedan barnsben
Eftersom man i Italien lagar för det mesta på gasspis så blir pannor och gytor i järn rätt skitiga under också och som är omöjligt att få bort. Men svärfar, som tyvärr inte finns mer, men han gjorde rent alla inklusive mina järngrytor/pannor genom att lägga dem i glöd jättelänge. Sen var det bara att knacka bort allt fastbrännt och alla gamla oljerester var borta. Sen olja som ovan.
I våran generation har det följt med att ALDRIG diska en gjutgärnspannor,grytor,stekpannor osv!

Håller med om att fixa den med saltet!för det ska funnka!

Det där med diskmedel,AJABAJA!
Det är där många gör fel,för att de råkat bränna fast något,eller inte orkat diska den direkt efter matlagningen.......Man skadar pannorna med diskmedel!

Som mormor o mamma alltid sa,hur tror du dom gjorde förr i tiden,de la ner den i hett vatten,diska ur,ställde på spisen,och satte på o värmde upp pannorna med matfett och torka ur,sen var den som ny igen........

Man ska bränna in fett i pannorna,spelar ingen roll om de är margarin eller olja,men när man märker att de börjar bli hett i pannan,stä'nger jag av plattan,och ta hushållspapper,o torka upp de överflödiga fettet,låter den stå på platan tills den svalnat,FÄRDIG!

Och gör man detta varje gång man annvänt den,den blir bara bättre o bättre med tiden.

mormor sa,ju äldre desto bättre!*ler
Skrivet av snuosm den 19 feb 2009

Jag och min gube har också en stor gjutjärnspanna från början av 1900-talet. Jag vågar aldrig använda annat än hett vatten till disken först och sedan smörja in olivolja el liknande med hushållspapper. Sedan får den stå på eftervärme på spisplatta ett tag. ALDRIG att jag tar diskmedel, nonono...vet inte varför, men jag har fått lära mig det sedan barnsben


En helt ny gjutjärnspanna måste stekas in på ett korrekt vis. Annars kan den vara helt förstörd. Det bästa sättet är att steka in den med fläsksvålar, (ej rimmade) då går fettet in i porerna vilket kommer att skydda pannan.
Använder man saltmetoden måste pannan stekas in igen annars kommer det att bränna vid nästa gång du använder den.
Aldrig löddrande stålull eller diskmedel i en gjutjärnsgryta eller stekpanna!
Varför? Svaret är enkelt, den kommer att börja rosta!

Redigerat den 3 mar 2009 kl. 14:51
Skrivet av jan-gunnar-j den 3 mar 2009

En helt ny gjutjärnspanna måste stekas in på ett korrekt vis. Annars kan den vara helt förstörd. Det bästa sättet är att steka in den med fläsksvålar, (ej rimmade) då går fettet in i porerna vilket kommer att skydda pannan.
Använder man saltmetoden måste pannan stekas in igen annars kommer det att bränna vid nästa gång du använder den.
Aldrig löddrande stålull eller diskmedel i en gjutjärnsgryta eller stekpanna!
Varför? Svaret är enkelt, den kommer att börja rosta!


Jag har försökt att steka in min nya gjutjärnspanna ordentligt, dock ej med fläsk, Men troligen har jag gjort fel för det bränner alltid fast och den är inte alls som min farmors gamla panna. Hur ska jag göra nu? Är den bara att slänga eller går den att rädda på ngt sätt?
-aldrig, aldrig någonsin diskmedel i gjutjärnspannor. Urdiskning med varmt-hett vatten och mjuk borste har jag tillämpat i alla år, sedan låtit dem torka och efter det urtorkning med olja, matolja, rapsolja, majsolj, olivola - allt funkar. Man ska fylla på ordentligt med oljan och låta den dra in innan man torkar ur. Så har alla mina pannor hållit sig fina under alla år.
Skrivet av Cavatsha den 3 mar 2009

Skrivet av jan-gunnar-j den 3 mar 2009

En helt ny gjutjärnspanna måste stekas in på ett korrekt vis. Annars kan den vara helt förstörd. Det bästa sättet är att steka in den med fläsksvålar, (ej rimmade) då går fettet in i porerna vilket kommer att skydda pannan.
Använder man saltmetoden måste pannan stekas in igen annars kommer det att bränna vid nästa gång du använder den.
Aldrig löddrande stålull eller diskmedel i en gjutjärnsgryta eller stekpanna!
Varför? Svaret är enkelt, den kommer att börja rosta!


Jag har försökt att steka in min nya gjutjärnspanna ordentligt, dock ej med fläsk, Men troligen har jag gjort fel för det bränner alltid fast och den är inte alls som min farmors gamla panna. Hur ska jag göra nu? Är den bara att slänga eller går den att rädda på ngt sätt?


Testa ugnen, vi köpte ett våffeljärn på skeppshult och lyckades inte få till det. Efter att ha frågat här så lade jag i ganska rikligt med olja och lade in det i ungnen ett par timmar på 100 grader och vände sedan på den och körde den ett par timmar till.

www.matklubben.se/matprat/husmanskost_vardagsmat_och_snabblagat_22/vaafflor
_i_gjutjaernlagg_hjaelp__5095.html


För hela tråden.
Jag gjorde en gång saltinbakad kyckling i en emaljerad gjutjärnsgryta. Kycklingen blev bra, men grytan blev för alltid oanvändbar till att steka i. Det bara brände vid i den hur jag än försökte att steka in den! Men den kom till användning ändå. Den fick ersätta min tidigare frityrgryta. Tycker att det är lite konstigt att inte Skeppshult rekommenderar "saltmetoden" för att rengöra gjutjärnsprodukter. Vi var där i fjol och köpte både grillpanna och plättlagg. Båda fungerar utmärkt!
Måste bara passa på att fråga! Vi har några äldre gjutjärnspannor som jag ALDRIG vill vara utan men:
1. Jag har en annan lite speciell sorts gjutjärnsgryta som jag fått av min mormor (bortgången sen måånga år tillbaka) - den är just emaljerad på insidan och DEN vet jag inte hur jag ska sköta riktigt
Den har jag diskat som vanligt och aldrig smörjt in eftersom den varit emaljerad.
Även utsidan verkar vara "glaserad" av ngt slag.... Ska man sköta denna på ett speciellt sätt??
Och varför i jösse namn emaljerade man??
2. Har också hört att man inte skall koka soppa och såser i järngrytor då detta förfarande tydligen skulle kunna "suga" ur grytan på nåt sätt. Vi gör (aldrig soppa) men ibland köttfärssås i en järngryta och olika "receptgrytor" som är ganska såsiga/saftiga och då fastnar det lätt i botten. Vad är felet då?
För såsigt??