Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Att frysa in

  • bakamonkeyprincess 15 juli 2009

    Jag och min pojkvän är stora fan av att frysa in. Nu undrar jag, vad kan man inte frysa in? Vad går bra att frysa in om man tillagar det först?
    Vet att potatis inte funkar att frysa in men hur är det med mejerivaror? t.ex. gräddfil, mozzarella, yoghurt.
    Kan man frysa in grönsaker som paprika, zucchini, aubergine, broccoli?
    Vad ska man först förvälla och hur gör man det på bästa sätt?

  • Sunrose 15 juli 2009

    Vad gäller mejeri varor kan jag tyvärr inte svara på..
    Grönsaker kan du frysa in utan några som helsta problem.
    Allt jag tillagar fryser jag in om det inte går åt..
    Ex: pasta,ris ..
    Och vad gäller mat funkar allt..:)

  • bakamonkeyprincess 15 juli 2009

    Ok, tack! :)

  • poffa 15 juli 2009

    Mycket går att frysa in, men förvänta dig inte att dom ska ha samma egenskaper som när dom var färska..
    Sen finns det saker man inte fryser exempelvis,"rädisor" , andra saker kan behövas förvällas.

    Förvälla saker är inte mer konstigt att man sänker ner föremålet i kokande vatten en liten kort stund, utan att livsmedlet blir helt genomkokt...:p

  • bakamonkeyprincess 15 juli 2009

    Vad händer om man fryser rädisor då? :o

  • woopi 17 juli 2009

    Du kan titta i frysdiskarna i affärerna, allt som finns där kan du ju frysa in själv,:)

  • bakamonkeyprincess 17 juli 2009

    I för sig det har du rätt i :p
    Men hur är det med mozzarella, yoghurt, gräddfil, grädde? Vet att grädde inte går att vispa efteråt men hur är det med allt annat?

  • Nolbo 18 juli 2009

    Rädisor och gurka innehåller mycket vatten och cellerna "sprängs" om man fryser dem. Resultatet blir vid upptining att spänsten i grönsaken försvinner. Det kan ju knappast vara farligt att äta men är ju inte så smakligt.
    Du kan ju testa att frysa in lite gräddfil så får du se hur det blir - jag skulle tro att den "skär" sig och blir vattnig med små klumpar i. Mozzarellan vet jag inte hur den blir. Hårdost fungerar bra. Jag stoppar ofta in ostskalkar i frysen som jag sedan tar fram och river i maten.

    Se till att du förpackar allt ordentligt i plastpåsar eller burkar och sätter på en etikett med vad det innehåller. Det är också viktigt att tänka på att maten inte håller för evigt även om den ligger i frysen. Fet fisk och fett kött håller ju inte så länge som magrare varor. I en bra kokbok (eller på nätet) hittar du listor på hur länge varorna håller.

  • AnneNi 18 juli 2009

    Jag burkar skiriva datum på det mesta jag fryser, så jag har lite koll på hur länge det har legat där. Vad det gäller vad man kan frysa så håller jag med övriga.

  • Kajac 9 september 2009

    Någon som vet om man kan frysa in stjälkselleri?
    Det har ju lite samma konsistens som rabarber, men det kanske uppför sig som gurka efter frysning... ? :) :-P

    Jag är inte särskilt förtjust i att äta det som det är, men kan ta i lite i vissa maträtter ibland. Och då får man ju köpa en sån himla stor "bukett" varje gång. Synd att slänga resten tycker man...

  • MarionN 9 september 2009

    Det går utmärkt att frysa in stjälkselleri, skär det i små bitar. Jag brukar lägga det sen i olika soppor, blir mycket god smak av selleri.

  • Kajac 9 september 2009

    Tack för hjälpen!
    Jag misstänkte att det borde gå, men bra att få det bekräftat från någon som vet.
    Igår hade jag det i en god kycklingwok.

  • Mistys 9 september 2009

    Du kan frysa mjölk,fil ,smör,margarin och grädde. Smör och margarin ( även lätta ) får samma konsistens som innan och ingen märker skillnad. Mjölk,fil och grädde tycker jag blir vattnigare på något sätt och fryser bara om man ska ex på semester och har för mycket kvar i kylen. Detta använder jag sen till pannkaka, brödbak,grytor eller liknande.
    Att köpa på sig tex smör och bregott vid extrapris och frysa funkar perfekt.

  • The_mama97mia 20 juli 2010

    *puffar* upp denna tråd, upptäckt att jag har en massa grejer som snabbt förstörs i denna värme.
    Persikor, t ex - måste väl gå att frysa i klyftor?

    Sommartid borde man egentligen ha en till frys, min är nämligen mkt upptagen av saftflaskor och vattenflaskor som jag fryser o sen har som kylklampar till stranden.

  • asasto 20 juli 2010

    Persika går bra att frysa det går även utmärkt att koka sylt/marmelad på persikor som man måste använda upp.

  • jimboz 20 juli 2010

    Jag tycker tumregeln är 3 månader för det man fryser in..Saker som innehåller mycket fett har kortare hållbarhet och där skulle jag ge max 2 månader som typ fläsk...Grönsaker bör förvällas först...
    Nötkött går att ha längre i frysen men jag föredrar lite rulljans i min frys så det inte ligger där bara för att det ska finnas...Jag känner allt för många vänner som bara hamstrar och hamstrar men aldrig äter något från frysen och då blir det tippen för den stackars maten..

  • The_mama97mia 20 juli 2010

    Jag är dålig på att märka upp det jag fryser in, händer ofta att jag överraskar mig själv genom att ta upp surprisepåse/låda från frysen

    Jag håller med Jimboz om att det är bäst att ha god omsättning i frysen, men är mest noga med fläsk, fågel och fisk. Nötkött och vilt vet jag funkar bra länge...

  • Bryggbagarn 20 juli 2010

    Mjölk är det jag oftast fryser in, det använder jag sen när jag plötsligt känner för att baka bröd eller bullar. Då är det perfekt att ha! Överbliven grädde fryser jag i istärningsfack eller påse för att sen ta fram då jag gör sås.

  • jimboz 20 juli 2010

    Ett tips när ni vill märka era bunkar i frysen är att köpa målartejp den är billig och lätt att skriva på, det är bara att nypa av med händerna utan sax eller kniv...

  • monatanneryd 29 september 2012

    Jag har fryst in potatis kålrot vitkål morötter och lök...är det ok??

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.