Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Buljongtärning utan tillsatser

  • Tiol 7 oktober 2009

    Var hittar man god buljongtärning utan tillsatser? Finns det någon som är helt utan?

    Vet att det ganska nyligen kommit ut en helt ny variant med små askar med buljongtärningar, vet ej märket, men vet inte heller om de är utan tillsatser?
    Tacksam för svar.
    mvh TINA

  • Bumbis 7 oktober 2009

    Knorr har kommit med en ny buljong som heter Fond du Chef. Små askar med gele. Dom innehåller inga articifiella smakförstärkare, konserveringsmedel eller färgämnen.

  • AnneNi 7 oktober 2009

    Kan man använd fond som buljong? Jag använder själv alltid buljong och har aldrig använt fond. Vad är skillnaden? Fond är väl flytande och buljong fast, eller? Hur skiljer sig smaken?

  • annica_johansson 7 oktober 2009

    Jag tror att många buljonger som inte har E nr innehåller jästextrakt och då tror jag det bildas fritt glutamat som inte är så nyttigt att få i sig. Jag har sett en liknande tråd och då var det ngn som skrev att det fanns buljong att köpa på hälsokostaffärer som inte innehöll glutamat.

  • enAnnan 7 oktober 2009

    Coops egna är det inte glutamat i, men däremot härdade fetter.

    Annars finns Herbameres ekologiska buljong,
    Renée Voltaires lantbuljong, Biofood har oxå någon - gå in på en hälsokost så finns det flera.

    Mellan fond och buljong är det ingen skillnad alls. Förutom att fond just är flytande och enklare att dosera.

  • enAnnan 7 oktober 2009

    Skrivet av annica_johansson den 7 okt 2009

    Jag tror att många buljonger som inte har E nr innehåller jästextrakt och då tror jag det bildas fritt glutamat som inte är så nyttigt att få i sig. Jag har sett en liknande tråd och då var det ngn som skrev att det fanns buljong att köpa på hälsokostaffärer som inte innehöll glutamat.


    Helt rätt! Men om produkten är ekologisk så finns det inte glutamat i jästextraktet, så leta efter såna produkter.
    Jag rekommenderar varmt Renée Voltaires lantbuljong som dessutom de flesta Ica Maxi numer har, eller tar in om du frågar, då de samarbetar med R.V

  • kattgnag 7 oktober 2009

    Skrivet av enAnnan den 7 okt 2009

    Skrivet av annica_johansson den 7 okt 2009

    Jag tror att många buljonger som inte har E nr innehåller jästextrakt och då tror jag det bildas fritt glutamat som inte är så nyttigt att få i sig. Jag har sett en liknande tråd och då var det ngn som skrev att det fanns buljong att köpa på hälsokostaffärer som inte innehöll glutamat.


    Helt rätt! Men om produkten är ekologisk så finns det inte glutamat i jästextraktet, så leta efter såna produkter.
    Jag rekommenderar varmt Renée Voltaires lantbuljong som dessutom de flesta Ica Maxi numer har, eller tar in om du frågar, då de samarbetar med R.V


    Jag har testat Herbamare Ekologisk Örtbuljong och den var helt ok. Men sen blev jag konfunderad när jag läste att det stod jästextrakt som ingrediens...? Grejen är att alla ingredienser som är ekologiska i denna burk är märkta med en asterisk (*). Av 16 ingredienser är 13 stycken märkta med *.
    De som INTE har asterisken är alltså inte ekologiskt odlade och dessa är: Havssalt. JÄSTEXTRAKT samt vegetabiliskt extrakt. Så...? Tolkning?

    Därför började jag testa Biofoods ”Buljong utan jäst och socker” (ekologisk). Den tolkar jag som så att alla ingredienser är ekologiskt odlade och jästextrakt finns inte nämnt överhuvudtaget.

    Båda dessa jag prövat ligger i små runda burkar (plåt och plast) på ca 250 g och består av en sorts ”pasta” som man liksom får gräva ur.

    Jag vet inte själv men aktar mig som konsument för jag vet att man kan bli ”lurad”, speciellt nu när tillsatser är så pass mycket på tapeten ändå.

    Synd också att man inte nämner MÄNGDEN salt på burkarna! Men eftersom salt i bägge fallen står först på listan så innehåller dessa buljonger salt i första hand, tyvärr…

  • bernit 7 oktober 2009

    Skrivet av AnneNi den 7 okt 2009

    Kan man använd fond som buljong? Jag använder själv alltid buljong och har aldrig använt fond. Vad är skillnaden? Fond är väl flytande och buljong fast, eller? Hur skiljer sig smaken?

    Fond eller buljong är ingen skillnad egentligen mer än att fonden är det "råa" avkoket på kött, grönsaker eller fiskben medan buljongen är mer arbetad och "färdig". Sedan finns det på marknaden både lösa och fasta koncentrat kallad både fond och buljong.
    Den bästa gör man själv (se mina recept):p:p

  • Okänd 8 oktober 2009

    I den här varianten på grönsaksbuljong finns det inte några konstiga tillsatser, bara rena råvaror!
    Buljongen är perfekt som grund för soppor och såser, även för dem som vill laga vegetariskt.

    Grönsaksbuljong

    Hoppas att det smakar! :p

  • enAnnan 8 oktober 2009

    Skrivet av Bumbis den 7 okt 2009

    Knorr har kommit med en ny buljong som heter Fond du Chef. Små askar med gele. Dom innehåller inga articifiella smakförstärkare, konserveringsmedel eller färgämnen.


    Fast det gör de ju.
    Jästextrakt ombildas naturligt till glutamat (MSG) i kroppen (om det inte är ekologiskt jästextrakt, vilket inte är fallet här) så det enda de gör är att ha samma saker i, jästextrakt ÄR ju en smakförstärkare men räknas som ett livsmedel och behöver därför inte redovisas på samma sätt.

    Så personligen tycker jag att det Knorr gör är förbannat fult och vilseledande. Men de kan ju skydda sig bakom att de inte är ensamma.

    MÅNGA plockar ju bort glutamat ur ingredienslistor nu och tillsätter jästextrakt istället för att klara sig vidare...falsk marknadsföring vill de leva vidare på just för att de vet att huvudelen av oss inte är utbiladade i eller kan allt om mat...

  • Tiol 8 oktober 2009

    Så då är det alltså ekologiskt alternativ som är bäst? Hälsokost är ju jättebra, men jag tror o hoppas också att det skall finnas bra alternativ på de vanliga affärerna också. Jag får väl be dem ta hem det annars. Vi har ett toppenbra ICA just där jag bor, som satsar mycket på närproducerat.

    Tack för alla era tips. Det är verkligen inte lätt att hålla reda på allting om dessa E-nummer.
    mvh Tina

  • anmawa 8 oktober 2009

    Tack för en bra tråd. Jag har inte testat jan-gunnars buljong än men nu ska det bli av. Det finns ju så mycket bra rotfrukter nu. Annars så ska jag leta på ICA.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.