Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

E-ämnen

  • Lillill 31 mars 2011

    Är alla E-ämnen farliga?
    Eller vilka bör man undvika?

  • mazzarinen 31 mars 2011

    Jag såg en väldigt intressant dokumentär om E-ämen. Där säger de att många E-ämnen är helt naturliga, tex E322 finns naturligt i allt levande, extra mycket i äggula och soyabönor.
    E471 kommer också från soyabönor. E410 är en annan böna som heter locus böna.
    E407 kommer från sjögräs. Ett par exempel på de ofarliga.
    De man ska undvika är tex. E955 och E951, dessa är konstgjort socker, som används i tex lightläsk. Dokumentären heter "E numers, an edible adventure" om du själv är intresserad av att se den. :)

  • callemero 31 mars 2011

    De flesta E-ämnen är konserveringsämnen.
    De finns självklart de som inte är så bra.

  • asasto 31 mars 2011

    Man kan gå in på Äkta varas hemsida och slå upp Enumren om man vill.

    Om de är farliga vet väl ingen man har inte gjort långvariga studier och studier om hur de reagerar med varann.

    Att E-numrena är naturliga är ingen garanti att de är ofarliga. I ex. australien, nya zeeland anser man det bevisat att karragenan är cancerframkallande och där är det förbjudet, ämnet framställs av en alg och hittas i massor av mejeriprodukter speciellt lightvarianter här i sverige. Försöker undvika det själv men måste äta ändå eftersom jag har en laktosintolerant pojkvän och det finns ofta i de produkterna med.

  • kattgnag 31 mars 2011

    Vad jag fått till mig så skulle E621 (en smakförstärkare) vara lite av en värsting :-(

  • boz1965 31 mars 2011

    Här är en lista på e-nummerämnena:

    http://webbutiken.slv.se/images/3/E/1083_100.pdf

    Du behöver ha Adobe Reader installerad.
    Om du inte redan har den så hämta den här: http://get.adobe.com/se/reader/

  • johannes126 2 april 2011

    Besök den nya matsajten: för folk som älskar äkta mat!

    www.Foodpassion.se

  • jas65 2 april 2011

    Listan går att även få på apoteket.

  • Lillill 2 april 2011

    Tack så jättemycket för alla tips! De har verkligen hjälpt mig i djungeln.
    Kram alla
    (H)

  • varecia 2 maj 2011

    Den här hetsen mot E-nummer kan till och med vara lite "farlig". Anledningen till att de finns överhuvud taget är att de ska vara lätta att känna igen i innehållsförteckningen så att man vet vad man äter om man är utomlands eller så. Vad som händer nu när många är överdrivet rädda för dem är att producenterna skriver ut namnen på ingredienserna istället. Då försvinner möjligheten för människor som inte kan språket att känna igen ämnet, och allergichocker blir i värsta fall resultatet.

    De allra flesta E-nummer är alldeles naturliga saker som citronsyra och rödbetsfärg.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.