Färsk lax, frysa eller bara förvara i kyl....

Dela
Skrivet av Nelliesmamma-07 den 18 dec 2008

Jag har alltid hört att man måste frysa färsk lax ett dygn innan man tillagar den eller gäller det bara när man ska grava den???



Regeln är väl att frysa innan gravning för att ta dö på eventuella trikiner. Eller om man äter den rå (sushi). Trikiner dör inte om man fryser laxen efter gravning pga av salt och socker innehållet i fisken.

Men personligen gör jag inte alltid det, enklare och godare färskt. Det är kanske oaktsamt av mig? Kan det vara så att trikiner är ett mindre problem i odlad (norsk) lax, eller??(vild spekulation!)

Nån som vet?
Infrysningen är till just för att bli av med fiskparasiter, dock inte trikiner, dem hittar man i
" tamgris, vildsvin, räv , lodjur, katt, grävling, smågnagare, fjällräv, brunbjörn, järv, skogsmård, hermelin och vildmink. .Besynnerligt nog infekteras även hästen med trikiner."
Citat från Jägarförbundets frågelåda.
Jag tror inte att det är nån större skillnad på odlad och färsk fisk, man odlar ju laxen i havskassar, det blir ju samma vatten.