Jag har alltid hört att man måste frysa färsk lax ett dygn innan man tillagar den eller gäller det bara när man ska grava den???
Någon som vet??!!
Tacksam för svar!!!!
permat18 december 2008
det tror jag inte. Jag fryser den aldrig iallafall,tycker inte det blir samma färska då.. e nog bara när du ska grava den. :)
ikah18 december 2008
Gäller bara om du ska grava eller kallröka laxen:)
Lotten_J18 december 2008
Man fryser den bara om den ska gravas. Men vill man köpa större mängd lax går den ju såklart utmärkt att frysa hur än du tänker tillaga den då du tar den från frysen.
gogo18 december 2008
(L) Helt klart frysas först om du skall grava den.....
GrooSweden18 december 2008
Skrivet av Nelliesmamma-07 den 18 dec 2008
Jag har alltid hört att man måste frysa färsk lax ett dygn innan man tillagar den eller gäller det bara när man ska grava den???
Regeln är väl att frysa innan gravning för att ta dö på eventuella trikiner. Eller om man äter den rå (sushi). Trikiner dör inte om man fryser laxen efter gravning pga av salt och socker innehållet i fisken.
Men personligen gör jag inte alltid det, enklare och godare färskt. Det är kanske oaktsamt av mig? Kan det vara så att trikiner är ett mindre problem i odlad (norsk) lax, eller??(vild spekulation!)
Nån som vet?
GrooSweden18 december 2008
:)
alis18 december 2008
Infrysningen är till just för att bli av med fiskparasiter, dock inte trikiner, dem hittar man i
" tamgris, vildsvin, räv , lodjur, katt, grävling, smågnagare, fjällräv, brunbjörn, järv, skogsmård, hermelin och vildmink. .Besynnerligt nog infekteras även hästen med trikiner."
Citat från Jägarförbundets frågelåda.
Jag tror inte att det är nån större skillnad på odlad och färsk fisk, man odlar ju laxen i havskassar, det blir ju samma vatten.
innan tillagning.
Jag har alltid hört att man måste frysa färsk lax ett dygn innan man tillagar den eller gäller det bara när man ska grava den???
Någon som vet??!!
Tacksam för svar!!!!
det tror jag inte. Jag fryser den aldrig iallafall,tycker inte det blir samma färska då.. e nog bara när du ska grava den. :)
Gäller bara om du ska grava eller kallröka laxen:)
Man fryser den bara om den ska gravas. Men vill man köpa större mängd lax går den ju såklart utmärkt att frysa hur än du tänker tillaga den då du tar den från frysen.
(L) Helt klart frysas först om du skall grava den.....
Jag har alltid hört att man måste frysa färsk lax ett dygn innan man tillagar den eller gäller det bara när man ska grava den???
Regeln är väl att frysa innan gravning för att ta dö på eventuella trikiner. Eller om man äter den rå (sushi). Trikiner dör inte om man fryser laxen efter gravning pga av salt och socker innehållet i fisken.
Men personligen gör jag inte alltid det, enklare och godare färskt. Det är kanske oaktsamt av mig? Kan det vara så att trikiner är ett mindre problem i odlad (norsk) lax, eller??(vild spekulation!)
Nån som vet?
:)
Infrysningen är till just för att bli av med fiskparasiter, dock inte trikiner, dem hittar man i
" tamgris, vildsvin, räv , lodjur, katt, grävling, smågnagare, fjällräv, brunbjörn, järv, skogsmård, hermelin och vildmink. .Besynnerligt nog infekteras även hästen med trikiner."
Citat från Jägarförbundets frågelåda.
Jag tror inte att det är nån större skillnad på odlad och färsk fisk, man odlar ju laxen i havskassar, det blir ju samma vatten.