Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fettig värre

  • Prima 11 september 2008

    Jag har själv mycket funderingar kring fetterna vi stoppar i oss - och våra kära. Var inne i en GI-period för ett år sen och fick kalla kårar av att läsa hur mkt skadligt fett vi äter.

    Allt fett som stelnar i kylen är dåligt eller mindre bra. Majs eller olivolja är den bästa oljan.

    I många lågfettprodukter har man tillsatt transfetter, varav palmolja som är det värsta fettet som jag uppfattade det. Det har jag sett på många laktosprodukter oxå. Hemskt.

    Jag köper i stort sett enbart bregott, smör, grädde. Majonäs köper jag än men jag har insett hur enkelt det är att göra själv så det ska jag faktiskt börja göra själv...

    Det "lustiga" är att jag hade ett par kompisar, i början av 90talet, som var kockar båda, och killen hävdade hela tiden att det är inte bra att köpa light, att man hellre ska satsa på "rediga" saker, som är så naturliga som möjligt. Jag skrattade åt honom då och tyckte han var smått överdrivet tramsig...

    Hur gör ni, är ni petiga med vilket fett ni köper? Köper ni helst light eller fettig (men tar mindre kanske)? Bryr ni er?

    Gi svärmar ju för så mkt hemmakokt som möjligt men såklart inga överdrifter i intaget av fetter.

    Sen, varför är det så svårt att lära sej vilket som är bäst, omättat eller mättat!!? hihi :p

    Är det en hälsomsam/överdriven diettrend som hägrar?

    Många frågor i samma inlägg... men med gemensam nämnare...

  • Tiadina 11 september 2008

    Jag köper helst smör och riktig grädde. Tycker det är godast och nyttigast. Grädden späder jag ofta med mjölk för att få det magrare, det bli ändå godare än med lightvariant,:D

  • delikat 11 september 2008

    Jag är helt inne på samma linje som du Prima. Kanske för att jag också läst och tillämpat en hel del GI. Efter att jag varit på en föreläsningsdag med Bitten Johnsson för ca ett år sedan ändrade jag min syn på fett och socker. I lightprodukter, med låg fetthalt, ingår ofta massor med socker i stället. Annars skulle konsumenterna inte gilla smaken på/inte köpa produkterna!

  • zonale 11 september 2008

    Jag är sedan några år medlem i Konsumenter i samverkan och får regelbundet deras nyhetsbrev. Fick ett bryskt uppvaknande efter en föreläsning som jag tror hette "Äter du bensin"? Har bannlyst halvfabrikat, pulversåser, mixer av olika slag, kryddblandningar, buljongtärningar, de flesta kexsorter med mera. Lightprodukter köper jag inte heller och absolut inte saft och läsk smaksatta med sötningsmedel. Använder svensk, kallpressad rapsolja och smör/bregott, ibland grädde men oftast grekisk youghurt. Det är omöjligt att undvika allt undvika allt men större medvetenhet och kunskap har hjälpt mig till en hälsosammare kosthållning. Fler trådar har startats i detta ämne tidigare men ämnet behöver uppmärksammas lite då och då.

  • betsla 11 september 2008

    Jag kör också (numera efter att ha blivit mamma och duktigare på att läsa innehållsförteckningar) bara "riktiga" saker. Jag tittar i "Hemlige kocken" också emellanåt, tills jag efter nåt kapitel inte står ut att läsa om eländet längre.

  • NewDown 11 september 2008

    Jag är en flitig läsare när det gäller innehållsfört. på våra livsmedel, för det är så mycket onödigt dravels som stoppas i våran mat utan att hälften är medvetna om det.
    Varför ska vi tex behöva ha druvsocker i vanlig rökt skinka(snacka om att smyga fram ett socker beroende hos folket)

    Jag köper också bregott, inga lightprudukter och väljer bort i den mån jag kan prudukter som innehåller både aspatam, suckralos och glutamat. (dessa ämnen gör tex våra barn överaktiva).

  • The_mama97mia 11 september 2008

    Jag är nog väldigt inkonsekvent. Kör mest med bregott, olivolja, men har också flytande margarin. Svenskt Smör vill jag ha om jag ska baka o så.
    Grädde köper jag sällan, kör gärna matlagningsgrädde. Grekisk yoghurt gillar jag.
    Lättmjölk o ibland ekologisk mellanmjölk.

    Lightprodukter annars är inget jag köper, mest med tanke på barnen.
    Försöker bli bättre på att läsa innehållsförteckningar.
    Men nobody´s perfect....

  • 2mammamu 11 september 2008

    (Y)Hej!
    Köp bara det som är helt naturligt, för det måste ju enligt min mening vara det
    bästa.
    Tänk bara på alla light produkter som finns, och folk köper det och de blir
    bara fetare och fetare. Själv köper jag bara smör, bregott, rapsolja med mera
    detta tror jag på, samt ekologiska mjöler.

    Det finns en bok på biblioteket som heter den osynlige kocken i köket, låna den,
    man blir helt häpen av vilken skit som finns.

    Hälsningar e

  • Prima 11 september 2008

    Skrivet av 2mammamu den 11 sep 2008
    Det finns en bok på biblioteket som heter den osynlige kocken i köket, låna den,
    man blir helt häpen av vilken skit som finns.

    Hälsningar e


    Tack för tipset, den ska jag kolla upp :)

  • Fiona 11 september 2008

    Jag kan ju då inte använda "riktiga" produkter då jag inte kan äta något med laktos, men innan jag fick reda på det köpte jag äkta smör, vispgrädde osv..
    Nu mera blir det olika mjölkfria varianter istället tyvärr..

    o angående vilka fetter som är nyttiga, onyttiga o värst så är det så att fleromättade fettsyror är bäst för de har flest "pinnar" (tänk molekyler nu) där andra "bra" ämnen kan sätta sig fast.
    omättade fettsyror har få, men fortfarande någon pinne "fri" och där med den näst bästa, medans mättade fettsyror inte har några "pinnar" lediga och där med inte kan binda ihop sig med några andra bra ämnen :)
    Ett litet tänk som fick mig att lära mig hur man ska tänka :)

  • Prima 11 september 2008

    Skrivet av Fiona den 11 sep 2008

    Jag kan ju då inte använda "riktiga" produkter då jag inte kan äta något med laktos, men innan jag fick reda på det köpte jag äkta smör, vispgrädde osv..
    Nu mera blir det olika mjölkfria varianter istället tyvärr..

    o angående vilka fetter som är nyttiga, onyttiga o värst så är det så att fleromättade fettsyror är bäst för de har flest "pinnar" (tänk molekyler nu) där andra "bra" ämnen kan sätta sig fast.
    omättade fettsyror har få, men fortfarande någon pinne "fri" och där med den näst bästa, medans mättade fettsyror inte har några "pinnar" lediga och där med inte kan binda ihop sig med några andra bra ämnen :)
    Ett litet tänk som fick mig att lära mig hur man ska tänka :)


    Vad trist det måste vara om det känns/är så med de laktosfria produkterna! Men oljor o sånt kan du ju använda som vi andra väl? Och sen finns det ju sojamjölk o sånt. Har dålig koll på vilken sorts fett det finns däri. Men jag måste ändå säga att er marknad öppnat sej mycket på sistone... har tom köpt fel grejer några gånger :)

    Det där m pinnarna ska jag komma ihåg, det kommer säkert att hjälpa mej hålla reda på vilket som är bra o inte.
    Vet jag reagerade på nåt av becels produkter, som ska vara så hjärtvänliga. Det var fullt m _mättade_ fetter. Hur hänger det ihop lixom....? :)

  • azlan_lena 11 september 2008

    "Kolla länkar" hos "Hundkonditorn" man kan alltid lära sig nått nytt .

  • bernit 11 september 2008

    Köper ALDRIG prefabriserad mat, ALLTID smör och grädde.

  • nette1970 7 oktober 2008

    Skrivet av Prima den 11 sep 2008

    Skrivet av 2mammamu den 11 sep 2008
    Det finns en bok på biblioteket som heter den osynlige kocken i köket, låna den,
    man blir helt häpen av vilken skit som finns.

    Hälsningar e


    Tack för tipset, den ska jag kolla upp :)


    Har varit på bibliotekets hemsida, men kan inte hitta en bok med denna titeln? Har även googlat efter den...
    Har boken kanske en annan huvudtitel?

  • monac 7 oktober 2008

    DEN HETER BARA:"DEN hemliga KOCKEN"...Författaren heter Mats...nånting.
    läs den absolut...men man blir mörkrädd! men det är bra/nödvändigt om fler informerar sig och börjar efterfråga varor utan massa "hemligt" skräp i som gömmer sig bakom massa E-nr.
    En jätte bra skrift kan oxå beställas på.
    [email protected]
    hemsidan...: www.utbildningscenter.se
    skriften heter: Handbok för den kräsne konsumenten

    boken kan man säkert beställa på adlibris eller bokia.
    //Monac

  • Smulpajen 7 oktober 2008

    Skrivet av nette1970 den 7 okt 2008

    Skrivet av Prima den 11 sep 2008

    Skrivet av 2mammamu den 11 sep 2008
    Det finns en bok på biblioteket som heter den osynlige kocken i köket, låna den,
    man blir helt häpen av vilken skit som finns.

    Hälsningar e


    Tack för tipset, den ska jag kolla upp :)


    Har varit på bibliotekets hemsida, men kan inte hitta en bok med denna titeln? Har även googlat efter den...
    Har boken kanske en annan huvudtitel?

    Den heter Den hemlige kocken av Mats-Erik Nilsson!
    http://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=hemlige+kocken&title=hemlige+kocken&fromproduct=False

  • monac 7 oktober 2008

    just ja...så var det:D
    den är bra hur som helst!

  • festmaten 7 oktober 2008

    har också läst boken, helt klart en tankeställare!!

    angående oljor, så är Rapsoljan den nyttigaste, läs på
    rapsodines hemsida om rapsolja
    www.rapsodine.se

  • monac 7 oktober 2008

    ja,kallpressad ekologisk rapsolja(Y)

  • Eery 7 oktober 2008

    "fett som inte stelnar i kylen är bra fett"

    är det nån som testat att ha en flaska olivolja i kylen??

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.