Har äntligen införskaffat en fritös, vilken olja lämpar sig bäst?
Har tänkt fritera lite av varje, potatis, vårrullar, ost, osv
pihal7 juni 2012
Det finns olja som heter frityrolja och säljs oftast i 2 l. Annars skall man använda smaklös olja. Om man skall fritera fisk så ha en olja som du bara friterar fisk i, annars kan det andra ta smak. Man kan använda samma olja ett antal gånger om det inte blivit för mycket skräp i den.
redd7 juni 2012
Större willys och citygross har ofta en avdelning avsed för gatukök, pizzerior och liknande med jätteburkar, där brukar det stå 10l dunkar med frityrolja.
Nu friterar jag inte själv men vanliga fällor är.
Man lägger i för mycket kall mat så oljan blir kall och maten inte blir friterad.
Man snålar på oljan så den blir kall och inte friterar
Man hettar upp oljan för mycket och den blir därmed förstörd.
Om man friterar hyggligt ofta borde det mest rimliga vara.
Mycket olja så att den inte kyls ner så lätt.
Hetta endast upp oljan till 180grader då går den att återanvända. Tänk på att McDonalds, max osv. byter olja en gång i veckan!!
Nu gissar jag bara men skulle tro att man dessutom för bästa hållbarhet filtrerar oljan genom ett kaffefilter eller dylikt.
När det friterade inte längre blir frasigt är oljan förstörd och är bara att kassera.
(En förflugen tanke sa att det borde gå att elda, och finns det vist dom som gör http://www.alternativ.nu/index.php?topic=84338.0
Tydligen extra praktiskt om man har skruv som då blir blir smörjd)
kassy29 juni 2012
(Y)Tack för tips har köpt frityrolja 2 liter Eldorado så nu är det bara att sätta igång.
Har äntligen införskaffat en fritös, vilken olja lämpar sig bäst?
Har tänkt fritera lite av varje, potatis, vårrullar, ost, osv
Det finns olja som heter frityrolja och säljs oftast i 2 l. Annars skall man använda smaklös olja. Om man skall fritera fisk så ha en olja som du bara friterar fisk i, annars kan det andra ta smak. Man kan använda samma olja ett antal gånger om det inte blivit för mycket skräp i den.
Större willys och citygross har ofta en avdelning avsed för gatukök, pizzerior och liknande med jätteburkar, där brukar det stå 10l dunkar med frityrolja.
Nu friterar jag inte själv men vanliga fällor är.
Man lägger i för mycket kall mat så oljan blir kall och maten inte blir friterad.
Man snålar på oljan så den blir kall och inte friterar
Man hettar upp oljan för mycket och den blir därmed förstörd.
Om man friterar hyggligt ofta borde det mest rimliga vara.
Mycket olja så att den inte kyls ner så lätt.
Hetta endast upp oljan till 180grader då går den att återanvända. Tänk på att McDonalds, max osv. byter olja en gång i veckan!!
Nu gissar jag bara men skulle tro att man dessutom för bästa hållbarhet filtrerar oljan genom ett kaffefilter eller dylikt.
När det friterade inte längre blir frasigt är oljan förstörd och är bara att kassera.
(En förflugen tanke sa att det borde gå att elda, och finns det vist dom som gör http://www.alternativ.nu/index.php?topic=84338.0
Tydligen extra praktiskt om man har skruv som då blir blir smörjd)
(Y)Tack för tips har köpt frityrolja 2 liter Eldorado så nu är det bara att sätta igång.
jag kör med rapsolja
jag kör med rapsolja
Samma här.