Frysa in grönsaker

Frysa grönsaker och rotfrukter går bra för de det mesta, undantaget mycket vattenrika grönsaker som tomat och gurka. Grönsakerna skall vara lagom mogna och färska. De flesta behöver först förvällas (hastigt koka) före infrysning. Salt är inte nödvändigt.

Ansa: Rensa och skölj grönsakerna så att de är färdiga att lagas efter frysning. Dela eventuellt större bitar. Repa blad från stjälkar.

Förväll: Koka upp rikligt med vatten med lite salt. Låt koka upp. Förväll i lite i taget. Späda grönsaker 2-3 min, squash 1 min, späda rotfrukter 4-5 min. Ta upp och kyl i kallt vatten.

Frys: Förpacka i fryspåsar eller plastburkar och frys in.
Man kan också först styckfrysa och sedan förpacka.

Undantag: Pepparrot fryses in hel i bit. Paprika kan frysas in rå i ansade halvor eller strimlad. Fyllda kan också frysas. Persilja, dill, gräslök och kryddörter skall inte förvällas. Ansa, klipp eller repa av och förpacka.

Lagring: Cirka 1 år i frys.
Källa: menyse.com
Ja det går att frysa rotfrukter iallafall..Plockade på en gård där det var självplockning ...Broccoli, majs, purjolök, dill, morötter, sockerärtor mm förvällde dessa i lite vatten och salt (Var för sig) och hade hela hösten ,vintern , våren och sommaren..Tyvärr har de slutat upp med den gården!!! Saknar det...Letat efter annat ställe....