Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

gjutjärnspanna

  • 21 december 2000

    Hur får jag ren min gjutjärnspanna. det bränner fast i den.

  • 25 december 2000

    Låt den stå i vatten och lite diskmedel över natten elelr ett par timmar så är den enkel att rengöra sedan. Smörj gärna in den i olja efter varje användning.

  • 1 januari 2001

    Har aldrig haft svårt att göra ren en gjutjärnspanna. Man tar hett vatten och en diskborste och borstar.Om maten bränner fast är det tecken på att din gjutjärnspanna inte är "instekt". Jag skulle ha gjort så här i ditt fall: Rengjort pannan med diskmedel (bara första gången, absolut inte diskmedel i gjutjärn annars!). Ställ den torra och rena pannan på plattan med hög värme. Lägg i en bra olja, som tål höga temperaturer. Låt oljan bli riktigt het och låt pannan med olja stå några minuter på hög värme. Var försiktig, temperaturer upp mot 200°.Torka sedan ur pannan med hushållspapper och håll i ny olja och värm upp på nytt. Torka ur pannan ännu en gång.Använd nu pannan så mycket som möjligt och kom ihåg att ALDRIG använda diskmedel i en gjutjärnspanna. Hett vatten är det enda som är tillåtet. Annars tvättar du ju bort fettet som är i pannan som gör att maten inte fastnar.Lycka till.PS. Detta "recept" fungerar även mycket bra på tex wokpannor DS.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.