Jag ska göra sylt, behöver tips

Jag planerar att koka sylt och skulle gärna vilja göra någon sorts blandsylt. Detta på grund av att jag har så mycket olika bär i min frys. Än så länge tänkte jag ta främst jordgubbar, men även blåbär, röda och svarta vinbär, rabarber och eventuellt krusbär. Jag är dock lite osäker på det här med att göra sylt. Därför har jag några frågor:

* Finns det några bär som inte tycker om att blandas med varandra?

* Det finns olika sätt att bevara sylten, t ex frysa, hälla på burk med något medel (kommer inte ihåg vad de heter) eller bara ta i socker... Vilket är bäst? Fördelar och nackdelar?

* Går det att ta ett recept till tex jordgubbssylt och sen ta i olika bär? Eller har någon ett bra recept att bjuda på?

Jag är tacksam för alla tips och funderingar
Ami
Jag brukar ofta följa receptet på syltsockerpåsen. Förra året fann jag en bra smakkombination jag hade lite nektariner som jag behövde använda upp så jag blandade dem med svarta vinbär och det blev en jättegod sylt.

Denna sylt är god till pannkaka, våfflor och liknande

Krusbärssylt

1 1/2 liter krusbär
250g rabarber
1 kg syltsocker

1. Rensa, skölj och snoppa krusbären. Skölj skala och skiva rabarbern tunt.

2. Mixa krusbären hastigt med mixerstaven till ett grovt mos. (går även att mixa snabbt i matberedaren)

3. Blanda krusbär, rabarber och syltsocker i en gryta. Koka upp långsamt och koka sedan hastigt 5-6min. Skumma väl och låt sylten svalna i kastrullen ca 15 min. Häll upp sylten i väl rengjorda burkar.


Jag brukar blanda ner atamon i all sylt jag gör + jag sköljer även burkarna med atamon.
Tack så jättemycket, särskilt länken gav mig många svar
Behöver man använda något speciellt att rengöra burkarna med när man använder syltsocker?
Är syltsocker dyrare än socker+annat konserveringsmedel?

Asasto, varför använder du både atamon och syltsocker?
Syltsocker innehåller pektin som gör sylten tjockare de bär jag ofta använder typ blåbär innehåller väldigt lite pektin och använder man vanligt socker blir sylten väldigt lös. Har man pektinrika bär i kan man ta vanligt socker + om man inte har något emot rinnande sylt kan man ju använda vanligt socker (förr hade jag ofta en flaska flytande pektin och tillsatte men syltsockret blir ju något enklare + en vara mindre att bära hem). Atamonet använder jag som lite extra konserveringsmedel eftersom jag sällan äter sylt så måste den kunna hålla ett tag även som öppnad vet inte hur mycket man haft ner i syltsockret men jag har ofta atamon hemma eftersom jag använder det mot mjöldagg på växterna så det kostar ju inget att slänga ner en skvätt.

Jag brukar diska burkarna i hett vatten + diskmedel och så sköljer jag precis innan jag häller ner sylten med atamonvatten enligt instruktionerna på flaskan.

Redigerat den 20 jul 2010 kl. 14:56
Ja andvänder mig åxå av sylt socker,
Men jag vill inte ha sådan söt sylt så jag tar 2 kg bär till en påse Dansukker.
www.dansukker.com/Default.aspx?ID=1240

Har gjort jordgubbsylt och blåbärssylt med dasukker. och dubblat bären för ej söt sylt. står på syltsockerpaketet.
Grannen gjorde jordgubbsylt, 1kg jordgubbar och 5 dl vanligt socker.
Blanda bra alla mjuka bär för sig hårda bär för sig. mvh zanette