Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

kamoflera nyttigheterna

  • flackagard 22 september 2009

    Ett tips om man vill öka på nyttigheter i maten, exempelvis vitkål, är att finhacka den i matberedaren till småsmulor. Fräs hacket i lite! curry och spiskummin ( det blir ingen curryrätt) salta och peppra. Sen kan man blanda i vitkålen, morötterna eller vad man väljer att finfördela, i köttfärssmeten som ska bli köttbullar, köttfärslimpa, biffar...
    Mina kräsna familjemedlemmar gnällde inte över morotsbitar i maten. Ett tips! / Lena

  • Linlock 22 september 2009

    Strimlad vitkål i korv stroganoffen! Det tror barnen bara är den vanliga löken så det passerar obemärkt och de små liven är fullständigt omedvetna om att de satt i sig en massa nyttigheter!! Röda linser i köttfärssåsen kör vi också alltid med!(Y) Finns de fler tips månne?

  • kattgnag 22 september 2009

    Perfekt att mixa kikärter, bönor, linser och blanda ner i köttfärssmet eller köttfärssåser eller varför inte i alla möjliga olika sorters grytor....:)

  • Mistys 22 september 2009

    Fint mixad kokt blomkål i potatismoset eller blandat i vitsåsen till lasagnen brukar funka här. Lagom mycket så det inte ger smak av blomkål.

  • aQuarius 22 september 2009

    Har också funderat på att ha finhackade linser och kidneybönor i köttfärssåsen. Har ibland morötter i finfördelad form i kalops och köttfärssås. Men här är det även maken jag får smussla undan grönsakerna för..

  • boz1965 23 september 2009

    Man ska inte behöva kamouflera "nyttigheterna" - det är bara som så att om man inte vill äta det som ställs fram får man vara hungrig. Det har alltid funkat i mitt hem. Till sist har även de som varit mest emot t.ex. grönsakerna och fisken ätit när de har insett att det inte bjuds nåt annat just då. Så länge det inte finns medicinska skäl för det så finns det ingen anledning att laga olika sorters mat eller smussla med det som är nyttigt efter vad de olika familjemedlemmarna har för preferenser just då.

  • kiafia 24 september 2009

    Mycket smart! Och ett sätt att göra maträtterna nyttigare och dessutom drygar man ju ut köttfärsen :-) I LIKE!
    Gjorde en ugnspannkaka häromdagen med rivna morötter, riven potatis & fint skuren purjolök. Lingonsylten blandades m äppelbitar...Fick högsta betyg från hela familjen :-)

  • Erajscha 24 september 2009

    men mixar man grönsakerna så skär man sönder fibrerna och då är de inte lika nyttiga längre...

  • kiafia 24 september 2009

    men näringsinnehållet minskar inte...

  • Erajscha 24 september 2009

    Nej men man förstör fibrerna och det är en av de viktigaste anledningarna att äta grönsaker - att man får i sig kostfibrer.

  • kiafia 24 september 2009

    Hur tänker du nu?
    Om man inte knaprar morötter hela är det ingen mening att äta de alls?

  • Erajscha 24 september 2009

    kiafia om man mosar ner dem eller kokar sönder dem är det ingen större mening nej.

  • kiafia 24 september 2009

    Då har vi helt olika syn på saken :-)

  • Erajscha 24 september 2009

    kiafia då undrar jag bara två saker:

    Varför äter du morötter?
    Vad i morötterna är det du vill åt?

  • Mistys 24 september 2009

    Barnmat är väldigt mosad men har fortfarande högt näringsinnehåll beträffande vitaminer och mineraler. Det är ju främsta anledningen till att man bör öka sitt intag av frukt och grönt. Fibrer får man naturligtvis också men dessa finns också i grovt bröd,kött, fullkornsprodukter som flingor,pasta mm. Som vuxen kanske man vill öka sitt fiberintag då den maten mättar bättre och tar större plats vilket gör att man kanske äter mindre. Dessutom tar man inte bort några fibrer genom att mixa bara finfördelar dom vilket inte spelar så där jättestor roll. Magen får än då att jobba med. Man tror när man pratar fibrer att det är det samma som bitar men så är det ju inte. Alla rekomenderas ju tex att tugga maten bättre och längre för att finfördela den så mycket det går innan man sväljer. Detta föra att ta tillvara så mycket näring som möjligt. Stora, hårda bitar passerar osmält genom magen och ger då inga vitaminer alls. Äldre som har svårt att svälja får passerad mat men den maten innehåller ju fortfarande fibrer. Ex har fullkornsvälling väldigt högt fiberinnehåll men inga bitar och det finns fil med fibrer i men bitar hittar man inga. Så att mixa maten för att få i barn lite nyttigheter är nog inte så dumt. Fibrerna som man behöver är så små för ögat men gör ändå gott till magen:) Däremot så är ju råa frukter och grönsaker nyttigare än kokta pga av högre näringsinnehåll men det är ju en helt annan diskussion.

  • anmawa 24 september 2009

    (Y)Som fredagsmys så gillar mina grabbar grönsaker med dipp. exempelvis morötter, gurka,blomkål, paprika m.m. Fast oftast blir det en chipspåse av gammal vana. Min ena kille ville inte ha lökbitar i maten så då rev jag den istället.

  • Erajscha 24 september 2009

    Välling har också högt GI, det vill säga stärkelsen går ut i blodet fort. Stärkelsen behöver vara bunden av fibrerna för att det inte ska ske.

  • Mistys 24 september 2009

    Ja men det är ju en annan diskussion detta med högt Gi eller inte! Det handlar väl inte denna tråd om eller har jag missuppfattat........

  • flackagard 24 september 2009

    Det jag menade med kamoflerade nyttigheter är att det är ett sätt att slippa gnället över grönsaksbitarna. Jag skulle aldrig drömma om att laga flera maträtter. Inte heller skulle jag ljuga om innehållet. Men kreativa lösningar som miskar på gnisslet vid middagsbordet är ingen större uppoffring för mig, snarare rätt roligt att fundera på. Dessutom blir färsen saftig och god. Tack för bra kamoflagetips!

  • Mistys 24 september 2009

    Skrivet av flackagard den 24 sep 2009

    Det jag menade med kamoflerade nyttigheter är att det är ett sätt att slippa gnället över grönsaksbitarna. Jag skulle aldrig drömma om att laga flera maträtter. Inte heller skulle jag ljuga om innehållet. Men kreativa lösningar som miskar på gnisslet vid middagsbordet är ingen större uppoffring för mig, snarare rätt roligt att fundera på. Dessutom blir färsen saftig och god. Tack för bra kamoflagetips!


    Precis. Så har jag också "jobbat"när barnen var små. Trevliga,konfliktfria middagar utan gnissel är ju såååå mysigt!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.