Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

kopiering av recept?

  • monac 9 maj 2008

    Hur fungerar det egentligen med att "låna" recept ur kokböcker & dyligt...för att återge dem i t.ex. matklubben????
    Vet att det var lite raballder till att "låna" bilder, gäller samma sak för recept/text?
    Någon som har lite koll?:o

  • Jessika 9 maj 2008

    Det är inte olagligt att låna själva receptet. Det som det kan bli bråk om är själva arbetsbeskrivningen eftersom detta ev. kan ses som "litterärt verk" och därmed går under upphovsrättslagen. Så låna recepten men skriv arbetsbeskrivningen med egen text.

  • zonale 9 maj 2008

    Har också funderat på detta så det är intressant att få veta hur det ligger till.:)(Y)

  • monac 9 maj 2008

    okey....men man ska väl skriva recept källa???? Det är inte shysst att bara ta åt sig äran av ett recept som kanske tagit många,många timmar att knåpa fram???

    Hur är det med bilder då..tar medlemmar egna bilder på rätterna....somliga ser så ooootroligt profsiga ut?
    Tack Jessica för information!(Y)

  • Wombat04 9 maj 2008

    Så som jag har fattat det hela är det OK att skriva recept här bara man anger källa, och likaså källa för bilderna. Jag ser många recept som är tagna ur Allt om Mat, t ex, men där ingen källa står angiven, och där t o m bilderna är med (utan källa de också). Det är inte OK tycker jag. Jag menar, det är väl ingen som misstycker om man inte har hittat på receptet själv? Vad som däremot är OK är om man inte har en aning om varifrån receptet kommer från början. Sådana har jag massor av ... inbiten samlare som jag är ...

  • festmaten 9 maj 2008

    Jag har fått goda råd av min "gubbe" som jobbat flera år med innovationer, upphovsrätt mm.

    Vi får inte kopiera bilder från kokböcker.
    Men det är ok att göra som Jessika skriver, använd egna ord. Du kan också ändra själva receptet, t.ex. står det 1 msk ketchup så skriv 1,5 msk. Då räknas det inte längre som en kopiering. Och det finns ju redan massor av "kopieringar" i kokböckerna också, eftersom väldigt många recept är så snarlika.

    Vi hamnar inte i fängelse, och om så vore fallet hade vi säkert fått väldigt trevligt tillsammans(Y)

  • festmaten 9 maj 2008

    Jag kan tillägga att min man som också är konstnär hittade en kopiering av en av sina tavlor som någon använt till ett annat projekt på internet. När han anmälde detta fick han 500 kr i ersättning.
    Ett tips att tjäna extrapengar. Ta egna foton till era recept, och håll utkik efter dom, kan ju bli en bra hacka så produktiva som ni alla är med era recept. :p

    Trevlig helg önskar jag till er alla(Y)

  • Glitterfia 9 maj 2008

    Alla recept, i alla fall de flesta är väl "stulna" på ett eller annat sätt. Man klipper ur, skriver ner, får av vänner och bekanta osv. .... Inte minns jag vem jag fått vad av heller om jag inte döpt om receptet med deras namn ex. Ingegärd kaka.

    kalasmad:
    Hur håller man utkik efter egna foton på internet?

  • GodareMat 9 maj 2008

    Skrivet av Glitterfia den 9 maj 2008

    Alla recept, i alla fall de flesta är väl "stulna" på ett eller annat sätt. Man klipper ur, skriver ner, får av vänner och bekanta osv. .... Inte minns jag vem jag fått vad av heller om jag inte döpt om receptet med deras namn ex. Ingegärd kaka.

    kalasmad:
    Hur håller man utkik efter egna foton på internet?


    Man förser bilderna med en digital vattenstämpel...
    http://www.digimarc.com/tech/dwm.asp?footlink_aboutdwm

  • Gunn57 9 maj 2008

    Skrivet av molgan den 9 maj 2008


    Apropå Källa:
    Det är samma med recepten här i från matkluben. Jag vet inte vad jag ska säga om någon frågar efter ett recept som jag har använt här i från.
    Ska jag namnge källa: matklubben.se, eller ska jag t.ex säga att jag har fått det i från "Glitterfia" på matklubben, eller "farmoringer".. ... ... ..eller "kalasmad"... ...
    Lättast är väl att namnge källan matklubben.se, men det känns inte riktigt rätt det heller.
    Förstår ni vad jag menar?


    Jag skulle säga att jag fått receptet av en medlem på matklubben.se Mycket trevlig klubb.:D Jag har redan lämnat ut några recept till några vänner .(Y)

  • Glitterfia 9 maj 2008

    Jag säger också så och vill någon absolut ha receptet så skriver jag ut det och då syns matklubbens logga och namnet på den som lämnat receptet. :D
    Sen förespråkar jag att de kan gå in som medlem och spara i en egen kokbok :D (Y)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.