Hur fungerar det egentligen med att "låna" recept ur kokböcker & dyligt...för att återge dem i t.ex. matklubben????
Vet att det var lite raballder till att "låna" bilder, gäller samma sak för recept/text?
Någon som har lite koll?:o
Jessika9 maj 2008
Det är inte olagligt att låna själva receptet. Det som det kan bli bråk om är själva arbetsbeskrivningen eftersom detta ev. kan ses som "litterärt verk" och därmed går under upphovsrättslagen. Så låna recepten men skriv arbetsbeskrivningen med egen text.
zonale9 maj 2008
Har också funderat på detta så det är intressant att få veta hur det ligger till.:)(Y)
monac9 maj 2008
okey....men man ska väl skriva recept källa???? Det är inte shysst att bara ta åt sig äran av ett recept som kanske tagit många,många timmar att knåpa fram???
Hur är det med bilder då..tar medlemmar egna bilder på rätterna....somliga ser så ooootroligt profsiga ut?
Tack Jessica för information!(Y)
Wombat049 maj 2008
Så som jag har fattat det hela är det OK att skriva recept här bara man anger källa, och likaså källa för bilderna. Jag ser många recept som är tagna ur Allt om Mat, t ex, men där ingen källa står angiven, och där t o m bilderna är med (utan källa de också). Det är inte OK tycker jag. Jag menar, det är väl ingen som misstycker om man inte har hittat på receptet själv? Vad som däremot är OK är om man inte har en aning om varifrån receptet kommer från början. Sådana har jag massor av ... inbiten samlare som jag är ...
festmaten9 maj 2008
Jag har fått goda råd av min "gubbe" som jobbat flera år med innovationer, upphovsrätt mm.
Vi får inte kopiera bilder från kokböcker.
Men det är ok att göra som Jessika skriver, använd egna ord. Du kan också ändra själva receptet, t.ex. står det 1 msk ketchup så skriv 1,5 msk. Då räknas det inte längre som en kopiering. Och det finns ju redan massor av "kopieringar" i kokböckerna också, eftersom väldigt många recept är så snarlika.
Vi hamnar inte i fängelse, och om så vore fallet hade vi säkert fått väldigt trevligt tillsammans(Y)
festmaten9 maj 2008
Jag kan tillägga att min man som också är konstnär hittade en kopiering av en av sina tavlor som någon använt till ett annat projekt på internet. När han anmälde detta fick han 500 kr i ersättning.
Ett tips att tjäna extrapengar. Ta egna foton till era recept, och håll utkik efter dom, kan ju bli en bra hacka så produktiva som ni alla är med era recept. :p
Trevlig helg önskar jag till er alla(Y)
Glitterfia9 maj 2008
Alla recept, i alla fall de flesta är väl "stulna" på ett eller annat sätt. Man klipper ur, skriver ner, får av vänner och bekanta osv. .... Inte minns jag vem jag fått vad av heller om jag inte döpt om receptet med deras namn ex. Ingegärd kaka.
kalasmad:
Hur håller man utkik efter egna foton på internet?
GodareMat9 maj 2008
Skrivet av Glitterfia den 9 maj 2008
Alla recept, i alla fall de flesta är väl "stulna" på ett eller annat sätt. Man klipper ur, skriver ner, får av vänner och bekanta osv. .... Inte minns jag vem jag fått vad av heller om jag inte döpt om receptet med deras namn ex. Ingegärd kaka.
kalasmad:
Hur håller man utkik efter egna foton på internet?
Man förser bilderna med en digital vattenstämpel...
http://www.digimarc.com/tech/dwm.asp?footlink_aboutdwm
Gunn579 maj 2008
Skrivet av molgan den 9 maj 2008
Apropå Källa:
Det är samma med recepten här i från matkluben. Jag vet inte vad jag ska säga om någon frågar efter ett recept som jag har använt här i från.
Ska jag namnge källa: matklubben.se, eller ska jag t.ex säga att jag har fått det i från "Glitterfia" på matklubben, eller "farmoringer".. ... ... ..eller "kalasmad"... ...
Lättast är väl att namnge källan matklubben.se, men det känns inte riktigt rätt det heller.
Förstår ni vad jag menar?
Jag skulle säga att jag fått receptet av en medlem på matklubben.se Mycket trevlig klubb.:D Jag har redan lämnat ut några recept till några vänner .(Y)
Glitterfia9 maj 2008
Jag säger också så och vill någon absolut ha receptet så skriver jag ut det och då syns matklubbens logga och namnet på den som lämnat receptet. :D
Sen förespråkar jag att de kan gå in som medlem och spara i en egen kokbok :D (Y)
Hur fungerar det egentligen med att "låna" recept ur kokböcker & dyligt...för att återge dem i t.ex. matklubben????
Vet att det var lite raballder till att "låna" bilder, gäller samma sak för recept/text?
Någon som har lite koll?:o
Det är inte olagligt att låna själva receptet. Det som det kan bli bråk om är själva arbetsbeskrivningen eftersom detta ev. kan ses som "litterärt verk" och därmed går under upphovsrättslagen. Så låna recepten men skriv arbetsbeskrivningen med egen text.
Har också funderat på detta så det är intressant att få veta hur det ligger till.:)(Y)
okey....men man ska väl skriva recept källa???? Det är inte shysst att bara ta åt sig äran av ett recept som kanske tagit många,många timmar att knåpa fram???
Hur är det med bilder då..tar medlemmar egna bilder på rätterna....somliga ser så ooootroligt profsiga ut?
Tack Jessica för information!(Y)
Så som jag har fattat det hela är det OK att skriva recept här bara man anger källa, och likaså källa för bilderna. Jag ser många recept som är tagna ur Allt om Mat, t ex, men där ingen källa står angiven, och där t o m bilderna är med (utan källa de också). Det är inte OK tycker jag. Jag menar, det är väl ingen som misstycker om man inte har hittat på receptet själv? Vad som däremot är OK är om man inte har en aning om varifrån receptet kommer från början. Sådana har jag massor av ... inbiten samlare som jag är ...
Jag har fått goda råd av min "gubbe" som jobbat flera år med innovationer, upphovsrätt mm.
Vi får inte kopiera bilder från kokböcker.
Men det är ok att göra som Jessika skriver, använd egna ord. Du kan också ändra själva receptet, t.ex. står det 1 msk ketchup så skriv 1,5 msk. Då räknas det inte längre som en kopiering. Och det finns ju redan massor av "kopieringar" i kokböckerna också, eftersom väldigt många recept är så snarlika.
Vi hamnar inte i fängelse, och om så vore fallet hade vi säkert fått väldigt trevligt tillsammans(Y)
Jag kan tillägga att min man som också är konstnär hittade en kopiering av en av sina tavlor som någon använt till ett annat projekt på internet. När han anmälde detta fick han 500 kr i ersättning.
Ett tips att tjäna extrapengar. Ta egna foton till era recept, och håll utkik efter dom, kan ju bli en bra hacka så produktiva som ni alla är med era recept. :p
Trevlig helg önskar jag till er alla(Y)
Alla recept, i alla fall de flesta är väl "stulna" på ett eller annat sätt. Man klipper ur, skriver ner, får av vänner och bekanta osv. .... Inte minns jag vem jag fått vad av heller om jag inte döpt om receptet med deras namn ex. Ingegärd kaka.
kalasmad:
Hur håller man utkik efter egna foton på internet?
Alla recept, i alla fall de flesta är väl "stulna" på ett eller annat sätt. Man klipper ur, skriver ner, får av vänner och bekanta osv. .... Inte minns jag vem jag fått vad av heller om jag inte döpt om receptet med deras namn ex. Ingegärd kaka.
kalasmad:
Hur håller man utkik efter egna foton på internet?
Man förser bilderna med en digital vattenstämpel...
http://www.digimarc.com/tech/dwm.asp?footlink_aboutdwm
Apropå Källa:
Det är samma med recepten här i från matkluben. Jag vet inte vad jag ska säga om någon frågar efter ett recept som jag har använt här i från.
Ska jag namnge källa: matklubben.se, eller ska jag t.ex säga att jag har fått det i från "Glitterfia" på matklubben, eller "farmoringer".. ... ... ..eller "kalasmad"... ...
Lättast är väl att namnge källan matklubben.se, men det känns inte riktigt rätt det heller.
Förstår ni vad jag menar?
Jag skulle säga att jag fått receptet av en medlem på matklubben.se Mycket trevlig klubb.:D Jag har redan lämnat ut några recept till några vänner .(Y)
Jag säger också så och vill någon absolut ha receptet så skriver jag ut det och då syns matklubbens logga och namnet på den som lämnat receptet. :D
Sen förespråkar jag att de kan gå in som medlem och spara i en egen kokbok :D (Y)