hej många recept innehåller en krydda som heter sambal oelek är den stark i så fall tips om mild krydda istället då jag inte tål de starka :)
jimboz26 mars 2010
Jag tycker du kan utesluta den helt och hållet...Den ger ju mer hetta än smak igentligen(Y)
Det är en chilipasta och innehåller ingen smaksensation direkt..
asasto26 mars 2010
Visst ger Sambal en viss smak förutom härlig hetta, morsans linssoppa är INTE god utan Sambal oelek. Men gillar man inte hetta kan man ju ha i mer kryddor av annat man gillar.
jimboz26 mars 2010
Källa Recepthjälpen :
Man kan också göra egen sambal oelek genom att köra färsk röd chili i mixern tillsammans med lite salt, socker och ev. lite vatten tills man får rätt konsistens. En bra grundstomme är 250g röda chilifrukter (med kärnor), 1tsk salt, ev. 1 tsk socker samt vatten om det behövs för konsistensen. (De man köper på burk brukar även innehålla citronsyra och konserveringsmedel). Rosta gärna chilifrukterna några minuter i torr stekpanna innan du mixar dem.
Utifrån det kan man själv experimentera och variera med olika kryddor. Styrkan kan man variera genom olika chili-sorter, och vill man ha en mildare variant kan man utesluta kärnorna.
Med andra ord så skulle du kunna ha salt och socker för att slippa det där starka ..
Jag är en Sambal Badjak människa den som undrar :)
Roggan26 mars 2010
Skrivet av jimboz den 26 mar 2010
Källa Recepthjälpen :
Man kan också göra egen sambal oelek genom att köra färsk röd chili i mixern tillsammans med lite salt, socker och ev. lite vatten tills man får rätt konsistens. En bra grundstomme är 250g röda chilifrukter (med kärnor), 1tsk salt, ev. 1 tsk socker samt vatten om det behövs för konsistensen. (De man köper på burk brukar även innehålla citronsyra och konserveringsmedel). Rosta gärna chilifrukterna några minuter i torr stekpanna innan du mixar dem.
Utifrån det kan man själv experimentera och variera med olika kryddor. Styrkan kan man variera genom olika chili-sorter, och vill man ha en mildare variant kan man utesluta kärnorna.
Med andra ord så skulle du kunna ha salt och socker för att slippa det där starka ..
Jag är en Sambal Badjak människa den som undrar :)
Sambal Badjak är godare än Sambal Oelek. I Indonesien finns Sambal Asli, supergott till lökringar.
The_mama97mia26 mars 2010
Jag har märkt att det är stor skillnad mellan olika sorters sambal oelek med. En burk kan vara jättestark o nästa smakar inte nåt...
Som med det mesta - smaka dig fram....
jimboz27 mars 2010
Självklart har jag båda hemma :) Men jag gillar den lite rökiga Badjaken i min Nasi Goreng..
Skillnaden är väl att jag använder Badjaken rakt av..Jag gillar att lägga en klick ovanpå den färdiga maten och blanda runt....
Okänd27 mars 2010
Jag använder sweetchilisåsen mycket, där kan man smaka sig fram.
Eftersom jag har svårt för starka kryddor , men det är många som vill ha det starkt.
Är man inte van kan man vänja magen i små doser först.
Kocken201127 mars 2010
Det beror på vilken maträtt det är :D
popik27 mars 2010
Skrivet av jimboz den 26 mar 2010
Källa Recepthjälpen :
Man kan också göra egen sambal oelek genom att köra färsk röd chili i mixern tillsammans med lite salt, socker och ev. lite vatten tills man får rätt konsistens. En bra grundstomme är 250g röda chilifrukter (med kärnor), 1tsk salt, ev. 1 tsk socker samt vatten om det behövs för konsistensen. (De man köper på burk brukar även innehålla citronsyra och konserveringsmedel). Rosta gärna chilifrukterna några minuter i torr stekpanna innan du mixar dem.
Utifrån det kan man själv experimentera och variera med olika kryddor. Styrkan kan man variera genom olika chili-sorter, och vill man ha en mildare variant kan man utesluta kärnorna.
Med andra ord så skulle du kunna ha salt och socker för att slippa det där starka ..
Jag är en Sambal Badjak människa den som undrar :)
Jimboz var hittar du sambal badjak någonstans, jag har letat efter den i flera år.
jimboz27 mars 2010
Skrivet av popik den 27 mar 2010
Skrivet av jimboz den 26 mar 2010
Källa Recepthjälpen :
Man kan också göra egen sambal oelek genom att köra färsk röd chili i mixern tillsammans med lite salt, socker och ev. lite vatten tills man får rätt konsistens. En bra grundstomme är 250g röda chilifrukter (med kärnor), 1tsk salt, ev. 1 tsk socker samt vatten om det behövs för konsistensen. (De man köper på burk brukar även innehålla citronsyra och konserveringsmedel). Rosta gärna chilifrukterna några minuter i torr stekpanna innan du mixar dem.
Utifrån det kan man själv experimentera och variera med olika kryddor. Styrkan kan man variera genom olika chili-sorter, och vill man ha en mildare variant kan man utesluta kärnorna.
Med andra ord så skulle du kunna ha salt och socker för att slippa det där starka ..
Jag är en Sambal Badjak människa den som undrar :)
Jimboz var hittar du sambal badjak någonstans, jag har letat efter den i flera år.
Helt rätt den är svår att få tag i ...Jag är tvungen att gå till Asienbutiken för att köpa den...Jag har ingen förklaring till det, men det kan vara att ingen frågar efter den och det är synd i såfall
Så ser den ut där jag handlar
http://flavourites.punt.nl/upload/130842_sambal_badjak.jpg
mulle64027 mars 2010
Har missat Sambal Badjak, måste prova. Älskar allt starkt. Måste kolla efter det nästa gång jag kommer till en asiatisk butik.
Gnurf27 mars 2010
Chipotle smoked chili paste fanns förr i de vanliga butikerna...men nu var det flera år sedan jag såg denna...
Dela är bra. Men såg att det ev. fanns på ica focus i göteborg. får kika in där någon dag. De har en mycket bra avdelning med asiatiska kryddor, såser mm. Vi hade en asiatisk butik i Kungsbacka men den lades ner tyvärr, snyft
popik20 februari 2011
Kan meddela alla älskare av sambal badjak att den nu kan beställas på kryddlandet.se
Äntligen
hej många recept innehåller en krydda som heter sambal oelek är den stark i så fall tips om mild krydda istället då jag inte tål de starka :)
Jag tycker du kan utesluta den helt och hållet...Den ger ju mer hetta än smak igentligen(Y)
Det är en chilipasta och innehåller ingen smaksensation direkt..
Visst ger Sambal en viss smak förutom härlig hetta, morsans linssoppa är INTE god utan Sambal oelek. Men gillar man inte hetta kan man ju ha i mer kryddor av annat man gillar.
Källa Recepthjälpen :
Man kan också göra egen sambal oelek genom att köra färsk röd chili i mixern tillsammans med lite salt, socker och ev. lite vatten tills man får rätt konsistens. En bra grundstomme är 250g röda chilifrukter (med kärnor), 1tsk salt, ev. 1 tsk socker samt vatten om det behövs för konsistensen. (De man köper på burk brukar även innehålla citronsyra och konserveringsmedel). Rosta gärna chilifrukterna några minuter i torr stekpanna innan du mixar dem.
Utifrån det kan man själv experimentera och variera med olika kryddor. Styrkan kan man variera genom olika chili-sorter, och vill man ha en mildare variant kan man utesluta kärnorna.
Med andra ord så skulle du kunna ha salt och socker för att slippa det där starka ..
Jag är en Sambal Badjak människa den som undrar :)
Källa Recepthjälpen :
Man kan också göra egen sambal oelek genom att köra färsk röd chili i mixern tillsammans med lite salt, socker och ev. lite vatten tills man får rätt konsistens. En bra grundstomme är 250g röda chilifrukter (med kärnor), 1tsk salt, ev. 1 tsk socker samt vatten om det behövs för konsistensen. (De man köper på burk brukar även innehålla citronsyra och konserveringsmedel). Rosta gärna chilifrukterna några minuter i torr stekpanna innan du mixar dem.
Utifrån det kan man själv experimentera och variera med olika kryddor. Styrkan kan man variera genom olika chili-sorter, och vill man ha en mildare variant kan man utesluta kärnorna.
Med andra ord så skulle du kunna ha salt och socker för att slippa det där starka ..
Jag är en Sambal Badjak människa den som undrar :)
Sambal Badjak är godare än Sambal Oelek. I Indonesien finns Sambal Asli, supergott till lökringar.
Jag har märkt att det är stor skillnad mellan olika sorters sambal oelek med. En burk kan vara jättestark o nästa smakar inte nåt...
Som med det mesta - smaka dig fram....
Självklart har jag båda hemma :) Men jag gillar den lite rökiga Badjaken i min Nasi Goreng..
Skillnaden är väl att jag använder Badjaken rakt av..Jag gillar att lägga en klick ovanpå den färdiga maten och blanda runt....
Jag använder sweetchilisåsen mycket, där kan man smaka sig fram.
Eftersom jag har svårt för starka kryddor , men det är många som vill ha det starkt.
Är man inte van kan man vänja magen i små doser först.
Det beror på vilken maträtt det är :D
Källa Recepthjälpen :
Man kan också göra egen sambal oelek genom att köra färsk röd chili i mixern tillsammans med lite salt, socker och ev. lite vatten tills man får rätt konsistens. En bra grundstomme är 250g röda chilifrukter (med kärnor), 1tsk salt, ev. 1 tsk socker samt vatten om det behövs för konsistensen. (De man köper på burk brukar även innehålla citronsyra och konserveringsmedel). Rosta gärna chilifrukterna några minuter i torr stekpanna innan du mixar dem.
Utifrån det kan man själv experimentera och variera med olika kryddor. Styrkan kan man variera genom olika chili-sorter, och vill man ha en mildare variant kan man utesluta kärnorna.
Med andra ord så skulle du kunna ha salt och socker för att slippa det där starka ..
Jag är en Sambal Badjak människa den som undrar :)
Jimboz var hittar du sambal badjak någonstans, jag har letat efter den i flera år.
Källa Recepthjälpen :
Man kan också göra egen sambal oelek genom att köra färsk röd chili i mixern tillsammans med lite salt, socker och ev. lite vatten tills man får rätt konsistens. En bra grundstomme är 250g röda chilifrukter (med kärnor), 1tsk salt, ev. 1 tsk socker samt vatten om det behövs för konsistensen. (De man köper på burk brukar även innehålla citronsyra och konserveringsmedel). Rosta gärna chilifrukterna några minuter i torr stekpanna innan du mixar dem.
Utifrån det kan man själv experimentera och variera med olika kryddor. Styrkan kan man variera genom olika chili-sorter, och vill man ha en mildare variant kan man utesluta kärnorna.
Med andra ord så skulle du kunna ha salt och socker för att slippa det där starka ..
Jag är en Sambal Badjak människa den som undrar :)
Jimboz var hittar du sambal badjak någonstans, jag har letat efter den i flera år.
Helt rätt den är svår att få tag i ...Jag är tvungen att gå till Asienbutiken för att köpa den...Jag har ingen förklaring till det, men det kan vara att ingen frågar efter den och det är synd i såfall
Så ser den ut där jag handlar
http://flavourites.punt.nl/upload/130842_sambal_badjak.jpg
Har missat Sambal Badjak, måste prova. Älskar allt starkt. Måste kolla efter det nästa gång jag kommer till en asiatisk butik.
Chipotle smoked chili paste fanns förr i de vanliga butikerna...men nu var det flera år sedan jag såg denna...
Vi kan väl dela {laugh}
http://www.risbergimport.se/koningsvogel/index.html
Vi kan väl dela {laugh}
http://www.risbergimport.se/koningsvogel/index.html
Dela är bra. Men såg att det ev. fanns på ica focus i göteborg. får kika in där någon dag. De har en mycket bra avdelning med asiatiska kryddor, såser mm. Vi hade en asiatisk butik i Kungsbacka men den lades ner tyvärr, snyft
Kan meddela alla älskare av sambal badjak att den nu kan beställas på kryddlandet.se
Äntligen