Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lägga in sill utan socker?

  • Kajsabajsa29 9 december 2009

    Har hittat en del recept på sill inlagd utan socker, i krämiga såser, som verkar väldigt goda. Hittade bla ett recept där man använde färsk sill som först lades in i ättikslag och sedan i krämig vitlökssås.

    Nu undrar jag bara, om jag inte hittar färsk sill, kan man använda inläggningssill som den är eller måste den läggas in i ättikslag först? Och vad är det för skillnad på sill och strömming? Jag trodde det bara var storleken som skilde sig åt men enl Livsmedelsverket så får gravida äta sill men inte strömming. Någon som vet hur det ligger till?

  • anault-4 9 december 2009

    Angående din fråga om sill och strömning som är samma fisk bara att de är olika stora och lever i olika delar av havet. Anledningen till att gravida inte ska äta sill är att det är rå fisk. Strömming däremot brukar ju stekas och det är ju inte lika farligt som rå fisk!

  • Kajsabajsa29 9 december 2009

    Fast min fråga var ju tvärtom... Varför är sill ok men inte strömming?

    Vet att man inte ska äta strömming så ofta pga miljögifterna men om det är samma fisk som sill borde väl gifterna finnas även där?

  • sikaal 9 december 2009

    Jag skall försöka reda ut begreppen om sill och strömming.

    Sillen som lever i Östersjön, heter strömming norr om Simrishamn eller Öland, jag minns inte riktigt:( Eftersom Östersjön är mer förorenad än västerhavet, där all sill heter sill :) har fisken mer miljögifter i Östersjön. Dessa, bl.a. PCB, är inte bra för gravida då de kan påverka fostret.
    Försök alltså få tag på småsill, om du är gravid. För andra gäller väl måttligt intag, hur mycket fet Östersjöfisk man bör äta finns säkert på någon folkhälsosida!

    Fast, jag har en arbetskamrat från Lettland. Där äter man mycket fisk, nästan allt från Östersjön, så hon säger:"Vi borde inte få några friska barn då". Jag tycker ju att man skall följa rekomendationerna under den förhållandevis korta tid man är gravid.

    Om du använder inläggningssill, bör du nog marinera den. Jag har för mig att den bara är urvattnad.

    Lycka till
    Lena

  • Kajsabajsa29 9 december 2009

    Tack Lena för utförligt svar!

    Då kör jag på inläggning av inläggningssillen:D

  • boz1965 9 december 2009

    Skrivet av anault-4 den 9 dec 2009

    Angående din fråga om sill och strömning som är samma fisk bara att de är olika stora och lever i olika delar av havet. Anledningen till att gravida inte ska äta sill är att det är rå fisk. Strömming däremot brukar ju stekas och det är ju inte lika farligt som rå fisk!


    Vad får dig att tro att sill är rå fisk? Visst är den rå innan tillagning, men iaf...

    Det som definierar sill och strömming är vilken sida av Öland den är fiskad. Norr om Öland - strömming, syd om Öland - sill.

  • bernit 9 december 2009

    Till och med noggrannare än Öland
    I höjd med Kalmar och över till Polen , breddgrad 59° 30' och norr därom, är benämningen strömming och räknades tidigare som en självständig art.:p:p

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.