Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mat och klimat

  • 123Linnea 22 februari 2009

    Jag skulle vilja hitta mer klimatsmartarecept. Recept som innehåller mer råvaror som producerats i Sverige. Lite fler vegetariska recept osv.
    Är det någon mer som tänkt samma tanke? Är det någon mer som har ett smart tips hur man söker sådana recept? Är det någon som HAR sådana recept?

    123Linnéa

  • Blanche 27 februari 2009

    Hej!
    Detta fann jag på en sökning på klimatsmart mat + recept
    http://www.klimatpiloterna.se/utmaning/utmaning1.htm

    Du kan bland annat kolla i ett särtryck av en vegetarisk kokbok i Linnés fotspår..
    Säkert finns det en hel del ute i cyberrymden.

    Ha en bra dag! (Y)

  • 123Linnea 27 februari 2009

    Tusen tack!
    Det vore spännande om man kunde laga mat lite mer som förr. Fast gott...

    123Linnéa

  • evigheten 27 februari 2009

    Här finns Inspiration:
    http://www.youtube.com/watch?v=rYX18NGTwls
    Jag lagar all mat som förr, men bara vegetarisk! Gör man inte det längr???

  • jimboz 28 februari 2009

    Sorry men jag fattar inte frågan ????
    Klimatsmart och Grönsaker ???

    Varken grönsaker, mejeri produkter ,slaktdjur ,svampar eller kosmetika är smarta klimatserier
    Jag har hört ord som grönt, livsnära , ekologiskt ,svan märkta produkter...Dessutom rättvise märkta produkter. Men vad är Klimat smart för något ? Du kan ju börja med att cykla till jobbet och lämna bilen hemma..Vad Jag vet så finns det inga klimat smarta produkter såtillvida du inte odlar din mat i badkaret hemma...Allt är bara Ljug och bullshitt
    Raskenstam och Ida var säkert smarta men inte så framgångsrika !
    Lurendrejeri är ju smart för butikskedjorna kan man ju lite på eller ?
    Samvetet i vårat samhälle är inte vad det var en gång i tiden. Så smart är väl inget nu för tiden .
    Det krävs mycket mer av oss människor för att vi skall kalla oss smarta..Det är för sent att rädda Jorden, för vi har redan Fuckat den så hårt att vi kommer att kvävas till döds om en snar framtid..Hur smart är det ?
    ( i skrivande stund så är jag både full och lite nere i dojjorna för tillfället. jag har fattat dåliga beslut och nu sår jag det jag skördat...
    Hur smart är jag ?

  • Okänd 1 mars 2009

    Måste hålla med ”jimboz”, men bara till viss del. Visst missbrukas många av de ord han nämner i samband med produktion och tillverkning av livsmedel. Syftet med detta är endast ett, att livsmedelproducenterna skall tjäna så mycket pengar som möjligt! ”Klimatsmart” mat var frågan, jo du, jag tror att det till och med blir svårt hemma i badkaret, men det skulle nog vara det närmaste man kan komma.

    Ett av de mest missbrukade orden i sammanhanget är ”ekologiskt” framställda varor. Ekologisk mjölk, bröd, mjöl, kaffe, ja snart finns det en ”ekologisk” variant av allt man vill handla! Ekologi för min del är och kommer för alltid att betyda läran om samspelet i naturen. Detta samspel sköter naturen själv om utan mänsklig inblandning. Vi luras till att tro att dessa varor skulle vara bättre än de varor som framställts genom traditionell odling.

    Ordet klimatsmart måste väl innebära att det är till nytta för, precis som det låter, vårt klimat. Det som åsyftas måste vara de pågående klimatförändringarna och här kommer vårt sätt att producera mat på in i bilden. En mycket delikat fråga! Förmodligen kommer mänskligheten att odla ihjäl vår planet. Rovdrift och utarmning av jorden genom överproduktion av grödor som inte längre används till mat utan till bränsle för våra bilar kommer att så småningom slå tillbaka i form av missväxt på grund av den globala uppvärmning man bidragit till.

    Men det finns ett litet hopp! Jag tänker på de gårdsbutiker som växer fram allt mer. Här säljs det som producerats på den egna gården, ofta saluförs varorna som ekologiska vilket jag som sagt inte riktigt håller med om. Jag brukar ta upp detta ämne med ägarna, och visst, de är beredda att hålla med när jag nämner mina argument. Det första jag brukar fråga är om de använder traktorer i sin verksamhet. Det blir alltid ja som svar på den frågan! Redan här tappar man idén med det ”ekologiska”. Det är inte heller helt förbjudet för dessa odlare att använda vissa sorter av konstgödsel och bekämpningsmedel.

    Man måste ställa sig frågan vilket som är smartast, att jag själv tar bilen till en gårdsbutik som kanske ligger ett par mil bort, eller åker till min vanliga affär som bara ligger ett par kilometer från där jag bor. Vilket är mest ”klimatsmart”? Det finns många aspekter i den här frågan, en del propagerar för att om alla bara blir vegetarianer så kommer jorden att räddas från klimatförändringar. Jag vill påstå att det är precis tvärt om. Människan är inte bygd för att enbart äta vegetabilier och dessutom finns inte så mycket odlingsbar jord att det skulle räcka till alla. Vi skall inte heller glömma att det dör ett antal människor på grund av svält varje dag!

  • 123Linnea 1 mars 2009

    Använde jag ordet klimatsmart? Ja, det gjorde jag...

    Vet inte var jag fick det ordet ifrån. Men mitt tänk är i alla fall så här:

    De grönsaker som producerats nära har visserligen odlats med hjälp av traktorer och med viss besprutning osv. Men när jag äter kött har djuren i regel också ätit odlad mat - och INTE närproducerad. Snarare absolut inte närproducerad. Det är väldigt mycket som produceras på bl a regnskogarnas bekostnad, som senare äts av våra svenska djur och senare av oss då, i form av kött.

    Så visst gör det skillnad om jag och några tusen till i Sverige, bestämmer oss för att skippa det älskade köttet ett par dagar i veckan.

    Och om jag handlar när jag ändå är ute och kör; lär barnen att släcka när de går ur rummet; struntar i hämtpizzan om den innebär att jag startar bilen en extra gång osv osv.
    Ja, inte blir världen helt förändrad av det - men JAG mår bra av det.

    För övrigt kan det ju vara av intresse att veta att människor som väljer kravodlat, jämfört med människor som struntar i det - en analys av urinet visar att det finns betydligt färre miljögifter i deras urin.
    Bara en sådan sak - det gör att jag hellre ger mina barn kravodlat - även om vägen till en riktigt bra matproduktion, även vad gäller sådana varor, fortfarande är lång.

    Jag skulle ha svårt att vänja mig att leva utan kött - det är oftast det som jag gillar mest på tallriken. Men ett par gånger i veckan, så...

  • Blanche 1 mars 2009

    Ack ja...

    Jag känner inte till hur andra odlar sitt ekologiska "grönfoder" men min kamrat och jag använder hönsskit och Biobact som gödsel.

    Några bekämpningsmedel utöver såpvatten, vatten och fiberväv att täcka med använder vi inte heller. Jo vi har ogräs, men det kallas motion att plocka bort det :-) Sedan blir det kompost som sedan blir jordförbättringsmedel.

    Någon traktor? Ja, en som fräser jordarna så vi får ner fröna i myllan.

    Till er som gärna ser att man ska avstå från kött, alla kategorier, så finns det de som gärna vill, men tyvärr inte kan och det på grund av olika sjukdomar.

    Ha en bra dag!

  • Okänd 1 mars 2009

    Är det någon i den här tråden som läst boken "Den hemlige kocken" skriven av Mats-Eric Nilsson?
    Om inte, gör det!

  • 123Linnea 1 mars 2009

    Nej, inte den boken.

    Men en bok som heter just "Mat och klimat" av bl a en av meterolgerna på Svt plus ett par forskare inom jordbruket.
    Den var lättläst och mycket intressant.

  • helenabrushane 1 mars 2009

    Skrivet av 123Linnea den 1 mar 2009

    Använde jag ordet klimatsmart? Ja, det gjorde jag...

    Vet inte var jag fick det ordet ifrån. Men mitt tänk är i alla fall så här:

    De grönsaker som producerats nära har visserligen odlats med hjälp av traktorer och med viss besprutning osv. Men när jag äter kött har djuren i regel också ätit odlad mat - och INTE närproducerad. Snarare absolut inte närproducerad. Det är väldigt mycket som produceras på bl a regnskogarnas bekostnad, som senare äts av våra svenska djur och senare av oss då, i form av kött.

    Så visst gör det skillnad om jag och några tusen till i Sverige, bestämmer oss för att skippa det älskade köttet ett par dagar i veckan.

    Och om jag handlar när jag ändå är ute och kör; lär barnen att släcka när de går ur rummet; struntar i hämtpizzan om den innebär att jag startar bilen en extra gång osv osv.
    Ja, inte blir världen helt förändrad av det - men JAG mår bra av det.

    För övrigt kan det ju vara av intresse att veta att människor som väljer kravodlat, jämfört med människor som struntar i det - en analys av urinet visar att det finns betydligt färre miljögifter i deras urin.
    Bara en sådan sak - det gör att jag hellre ger mina barn kravodlat - även om vägen till en riktigt bra matproduktion, även vad gäller sådana varor, fortfarande är lång.

    Jag skulle ha svårt att vänja mig att leva utan kött - det är oftast det som jag gillar mest på tallriken. Men ett par gånger i veckan, så...

    Jag håller med dig! Ialla fall idag när jag inte är fullt så deppig som endel andra.

    Jag köper ett får en gång om året och odlar endel egna rotsaker (potatis och jordärtskockor - lättodlat och jättegott!) På så sätt kan jag äta närproducerat och endå få kött emellanåt. Rekomenderar ekolådan och middagsfrid. Jag har haft det korta perioder för att få in vanan av mycket grönt.

  • Okänd 1 mars 2009

    Skrivet av 123Linnea den 1 mar 2009

    Nej, inte den boken.

    Men en bok som heter just "Mat och klimat" av bl a en av meterolgerna på Svt plus ett par forskare inom jordbruket.
    Den var lättläst och mycket intressant.


    Tack för tipset, kommer att läsa den boken.

  • Okänd 1 mars 2009

    Skrivet av jan-gunnar-j den 1 mar 2009

    Skrivet av 123Linnea den 1 mar 2009

    Nej, inte den boken.

    Men en bok som heter just "Mat och klimat" av bl a en av meterolgerna på Svt plus ett par forskare inom jordbruket.
    Den var lättläst och mycket intressant.


    Tack för tipset, kommer att läsa den boken.

    Kan inte hitta någon bokl på nätet med den titeln, vilket förlag har gett ut boken?

  • Okänd 1 mars 2009

    Skrivet av jan-gunnar-j den 1 mar 2009

    Skrivet av jan-gunnar-j den 1 mar 2009

    Skrivet av 123Linnea den 1 mar 2009

    Nej, inte den boken.

    Men en bok som heter just "Mat och klimat" av bl a en av meterolgerna på Svt plus ett par forskare inom jordbruket.
    Den var lättläst och mycket intressant.


    Tack för tipset, kommer att läsa den boken.

    Kan inte hitta någon bokl på nätet med den titeln, vilket förlag har gett ut boken?


    Sorry, har hittat den!

  • Blanche 1 mars 2009

    Hemlige Kocken är synnerligen läsvärd liksom uppföljaren Äkta vara.

    Jo jag har läst dem:-)

  • 123Linnea 2 mars 2009

    Det förekommer ju en del snack om vego-mat kontra kött på den här siten.

    Ibland blir inläggen väldigt svarta eller vita. Tyvärr finns det nog inga enkla sanningar - vare sig man är vegan eller total köttoman.

    Här är ett tips i alla fall.

    Jag ÄLSKAR ris. Det är så lätt att laga och passar till så mycket. Man behöver inte skala!!! Så fick jag reda på att det var extremt dåligt ur miljösynpunkt.
    Så, vad gör jag?
    Jo, ibland byter jag ut riset mot hel dinkel.

    Hel dinkel är jättegott. Särskilt i en ljummen sallad.
    Dessutom kan man använda vanligt malet dinkelmjöl när man bakar (som om mam gjorde det).

    Jag läser på paketet:
    "Ett kraftigt skal skyddar det näringsrika kornet mot skadedjur och luftföroreningar från grodd till lagring. Rotsystemet är väl utvecklat och plantan trivs därför bra på magra sandiga jordar och behöver inte mycket gödsel"

    Är det inte toppen. Riset kommer från Kina, men dinkel kan man odla i Sverige!

    En fråga:
    Quorn mm; sådant som många vegetarianer livnär sig på; är inte det helt och hållet artificiellt tillverkat, i en fabrik?

  • evigheten 2 mars 2009

    Quorn är en proteinrik svamp som odlas och soja är en proteinrik böna som odlas. Man gör ost av den dvs tofu. Inget av det är artificiellt. Dvs inte konstgjort.

  • 123Linnea 2 mars 2009

    Ja, men den odlas artificiellt, i en fabrik - inte sant?!

  • Blanche 2 mars 2009

    Hej!
    Mats-Eric Nilsson har skrivit om quorn och nog är det konstgjort alltid. Så här står det:
    "Det framställs av mögelsvampen PTA-2684 (fråga inte mig vad den sifferkombinationen betyder) som under produktionsprocessen växer i syrsatt vatten i sterila jäsningstankar. Under denna fas tillsätts sockerarten glykos samt olika mineraler och vitaminer. Resultatet är så kallat mycoprotein som nu extraheras och värmebehandlas. Därefter torkas substansen, och äggviteämnet albumin tillsätts som bindemedel. Detta ämne kommer från ägg, vilket gör att quorn inte är något som lämpar sig för veganer. Sist av allt ges quornmassan sin slutliga struktur och konsistens beroende på vilket slags kött det ska imitera, exempelvis köttfärs eller tärningar av kycklingfilé."

    Det står mer om quorn i nämnda bok (Den hemlige kocken).
    "Innehåll utöver textuerat svampprotein: textuerat veteprotein (veteprotein, vetestärkelse), hydrerat textuerat vegetabiliskt protein (vetegluten, vatten, ärtprotein, potatisstärkelse, maltmjöl, palmolja, maltodextrin, mjölkprotein), aromämne och tapiokastärkelse."

  • 123Linnea 2 mars 2009

    Åh, fy fan...

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.