Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Musslor för en nybörjare. Tips tack!!

  • Ulrika91 4 oktober 2010

    Ja jag bor på västkusten och har aldrig ätit musslor. Det verkar så slibbigt. När vi var i England satte alla andra (utom jag) i sig var sin stor kastrull av blåmusslor i någon god bulong och alla njöt högljutt. Nu vill jag ha er hjälp!

    Jag vill jättegärna testa musslor men för att inte få en felaktig bild så vill jag liksom äta riktigt goda musslor första gången jag äter det. Och då snackar vi om färska fina musslor som jag får traska iväg till Saluhallen och handla.

    Vilka musslor ska man satsa på, blå? Vongolemusslor (de ser godare ut än blåmusslor)?

    Vilket recept ska man använda sig av? Ska man bara slänga ihop lite vitlök, persilja och chili i en gryta med mycket olja, på med musslorna till dom öppnar sig och sen tillsätta lite vin? Det låter ju gudomligt gott, och verkar vara ett vanligt sätt att göra dem på. Men musseldelen av det hela låter lite läskig. Men jag SKA testa! Det måste jag.

    Alla tips angående detta är välkomna! :)

  • Liselotte60 5 oktober 2010

    Hej!

    Jag bor på östkusten och jag vet inte om det är därför, precis men jag har aldrig ätit blåmusslor så som du beskriver det. Däremot brukar jag göra väldigt goda så kallade greenshell musslor med en liten thailändsk touch. Inte så miljövänligt, antagligen- de kommer från Nya Zeland men supergott och receptet går kanske att applicera på blåmusslor tänkte jag.
    Grönskalsmusslorna brukar ju ligga i bara en skalhalva så här får man improvisera lite. Här är iallafall receptet. Jag har inga exakta mått utan det viktiga är indigrenserna, inte måtten- ta efter behag.
    Riven ingefära
    Lite finhackad chili
    Färsk hackad koriander
    Hackad persilja
    limeskal, rivet
    Limesaft
    Olja (så pass mycket att det blir lite rinnigt av allt man blandar ihop.)
    (citrongräs om man vill)
    Vitlök, pressad eller riven.
    Salt, gärna grovsalt.
    Man ska mortla allt till en smet, men det går bra att bara blanda ihop allt om man har hackat ordentligt.
    Jag brukar klicka i en tesked i varje skalhalva, men det fungerar säkert att hälla i allt i en kastrull och röra om ordentligt så smeten kommer in i musslorna. (Jag brukar värma musslorna i folie på grillen. Doften när man öppnar foliepaketet är underbar och det blir en väldigt god buljong som lämpar sig att doppa vitt bröd i eller göra soppa på). Eftersom det är lite annorlunda med blåmusslor kan man säkert ha i en skvätt vitt vin så spadet med alla smaker lättare kommer in i musslorna.

  • The_mama97mia 5 oktober 2010

    Vinkokta blåmusslor

    Enkelt. Ibland är det enkla det bästa.

  • JennyMariaBrandstrom 5 oktober 2010

    Varför går du inte till fiskekyrkan?
    Knacka på muslan för att kolla om den är färsk, stänger muslan snabbt skalet är den färsk och bra.

  • Ulrika91 5 oktober 2010

    Skrivet av JennyMariaBrandstrom den 5 okt 2010

    Varför går du inte till fiskekyrkan?
    Knacka på muslan för att kolla om den är färsk, stänger muslan snabbt skalet är den färsk och bra.


    Haha jo det var dit jag tänkte gå, men eftersom inte alla vet vad Fiskekyrkan är så sa jag saluhallen för att göra det hela enklare.

  • JennyMariaBrandstrom 5 oktober 2010

    Nej, det är lika enkelt att hitta till Fiskekyrkan. ut från Saluhallen och följer vallgraven längst Salgrensgatan, förbi Rosenlundsplatsen upp på Rosenlundsgatan, så ligger fiskekyrkan där , den är svår att missa!

  • Ulrika91 5 oktober 2010

    Skrivet av JennyMariaBrandstrom den 5 okt 2010

    Nej, det är lika enkelt att hitta till Fiskekyrkan. ut från Saluhallen och följer vallgraven längst Salgrensgatan, förbi Rosenlundsplatsen upp på Rosenlundsgatan, så ligger fiskekyrkan där , den är svår att missa!


    Haha nej nu misstolkade du mig. Jag vet mycket väl var Fiskekyrka ligger men eftersom detta är en klubb för människor i hela Sverige (dvs människor som inte vet att i Göteborg går man till Fiskekyrka för att handla fisk och skaldjur) så använde jag ordet "Saluhall" för att göra det förståeligt även för folk utanför Göteborg.

  • kjelleh 5 oktober 2010

    hejsan , klart du skall smaka blåmusslor, jag brukar skala och hacka lök, och lite olika färska kryddor, tex dina egna favoriter, men kom ihåg att putsa dom först, och knacka dom försiktigt i skärbrädan innan du lägger i dom för dom brukar stänga sig då , och då kan du fortsätta med dom, sedan när du brynt lök och kryddor så brukar jag slå på lite lagom med vitt vin, och , lägg sedan ner musslorna och koka i ca 3-5 min. sedan så tar du upp o kollar du dom , blanda sedan i mat grädde i det du kokat dom i,och lägg tillbaka musslorna ,och sedan så är det bara att sätta fram grytan, och servera med ett gott bröd som du /ni kan doppa i spadet och njuta, smaklig spis på dig,

  • boz1965 5 oktober 2010

    Moules Marinière är ju inte alltför avancerat även om det är "görgött":

    Moules marinières

  • Ulrika91 5 oktober 2010

    Är det någon idé att dra ut på en restaurang första gången man vill testa musslor? För att få dem lagade av proffs. Eller ska jag helt enkelt laga det hemma? För jag vill få ett bra första intryck!

  • boz1965 5 oktober 2010

    Ska du ha ett 100%-igt intryck av musslor (eller annat gott från havet) ska du absolut ta dig till Sjömagasinet eftersom du bor i Götet. Sjömagasinet drivs av Leif Mannerström, en av landets absolut bästa kockar.

    Kolla in deras hemsida här:

    http://www.sjomagasinet.se/lang.asp?lang=se

  • siggemums 6 oktober 2010

    Själv är jag måttligt förtjust i musslor, tyvärr för egentligen är det gott! Det sitter i sen en gång i ungdomen då vi plockade musslor vid en ö när vi var och badade och sen grillade dem och åt ... hua sen blev jag sjuk{sick} Nu vet man ju bättre...

    När man bor i Göteborg behöver man inte gå till Feskekörkan för att köpa fisk och skaldjur av riktigt fiin kvalite. Där är en speciell miljö som är kul att uppleva, men själv handlar jag sällan där eftersom vi bor i utkanten av stan.
    Det massor av små fiskvagnar i stan med fisk av högsta kvalité. Där jag bor har vi minst tio fiskvagnar att välja mellan som säljer fisk och skaldjur av toppkvalite. Självklart får man också betala för kvalite. Hos en bra fiskhandlare kan du också fråga om tillagning.

    Ska man äta på Sjömaggan i Mannerströms regi får man nog passa på innan han lämnar över till en annan känd kock.

  • maxxess 6 oktober 2010

    Skrivet av Ulrika91 den 5 okt 2010

    Är det någon idé att dra ut på en restaurang första gången man vill testa musslor? För att få dem lagade av proffs. Eller ska jag helt enkelt laga det hemma? För jag vill få ett bra första intryck!


    Blåmussla är riktigt gott tycker jag, men samtidigt inget jag går på krogen för. Sist jag åt blåmusslor ute var de så sega att man knappt kunde tugga dem och kryddningen var värdelös. Brrr... en konserv hade varit bättre!

    Ett enkelt sätt att öht testa blåmussla innan du börjar koka med vin och grädde är enkelt. Köp en konserv (inte lågprismärke). Rensa/kontrollera varje mussla så det inte sitter sjögräs eller annat i den (drag bort). Det kan förekomma i alla konserver, missar man det blir det lika kul som med dåligt rensade kantareller..

    Smaka en mussla ur burken, gör ett par varma mackor med enbart lite smör, musslor och ost. Om det smakar OK så kan det vara värt att prova färskkokta musslor tycker jag. Känner du direkt att du inte gillar musslor så varför köpa färska?

    Skall du laga hemma så ta rätt på ett recept med både vin och grädde.

  • svengelsk 6 oktober 2010

    Förra gången jag lagade musslor var det flera stycken som inte öppnade sig vid tillagningen. Jag lade tillbaka dem i spadet och kokade längre, men de förblev envist stängda. är det någon som vet vad det kan bero på. Jag vågade inte äta dem.Kunde jag ha gjort det?

  • idea_ 7 oktober 2010

    Efter att ha sett en mängd kockprogram har man lärt sig regeln, en mussla som inte stänger sig när du knackar på den före kokning är död, därför oätlig. En mussla som inte öpnar sig under kokning är sjuk eller död innan kokning och bör inte ätas. Om man inte följer detta ber man om matförgiftning.

    Med detta sagt, svengelsk, du gjorde helt rätt som kastade de oöppnade musslorna.

  • Bumbis 7 oktober 2010

    Jag är definitivt ingen musselälskare men jag doppar gärna brödet i den goda såsen som blir när man kokar dom i vin, grädde, vitlök och annat. Jag tycker inte att du ska prova någon konserv för då smarkar dom bara salt. Prova att göra egna färska, dom kostar bara ca 50 kr nätet och du verkar ju vara en riktig fena i köket så det blir säkert jättegott.

  • maxxess 8 oktober 2010

    Vi vill veta hur det går med musselätandet ;-)

  • Ulrika91 8 oktober 2010

    Jag har inte vågat mig på att pröva än! Men så fort jag gör det så kommer jag använda mig av tipsen här och sedan berätta här vad jag tyckte :D Ska bli väldigt spännande.

  • chrisq 9 oktober 2010

    (Y) tror lättaste sättet att lära sig äta musslor är att gratiner dom eller som jag ofta gör grilla dom bara att koka dom ca 5-6 minuter ta bort det tomma skalet gör ett smör på vad du gillar tex smör olja vitlök riven ost o basilika eller timjan grilla tills dom fått fin färg super gott

  • Ulrika91 9 oktober 2010

    Skrivet av chrisn den 9 okt 2010

    (Y) tror lättaste sättet att lära sig äta musslor är att gratiner dom eller som jag ofta gör grilla dom bara att koka dom ca 5-6 minuter ta bort det tomma skalet gör ett smör på vad du gillar tex smör olja vitlök riven ost o basilika eller timjan grilla tills dom fått fin färg super gott


    Tack för tipset. Ska testa musslor idag, till förrätt. Då tar jag nog till ditt tips :D

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.