Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

MYCKET OST

  • The_mama97mia 1 december 2009

    Hej vänner,
    jag har köpt på mig en massa GOUDAOST - jättebilligt då. Heja L*l hehe.
    Vad ska jag nu göra... tror jag har typ 4 kg ost i kylen.

    Vi är inga smörgåsmänniskor här jag o mina barn.
    Jag tänker att jag ska riva en del och frysa men önskar mer tips?

    Jag har en raclettgrill som jag aldrig använt, det kanske inte är ngn ide att testa på Goudaost? smakar det för lite?

  • lena4 1 december 2009

    Varför inte lagra den:)
    Jag har en 2 kg hushållsost ligger i källaren. Den blir 2 år till jul. Varannan lördag vänder jag den.
    Ska till att öppna den till jul och smaka av den . Den har sjunkit ihop ca 2 cm och är lite mjölkig på insidan. Men lagrad är den. Jag har gjort så förut och osten blir verkligen god. Nästa ost skulle jag vilja spruta in whisky i.
    Lena

  • Gnurf 1 december 2009

    Har du slut på inköpsstopp nu Mia!??? :p Riv å frys så klarar du dig en tid framöver helt enkelt...:)

  • The_mama97mia 1 december 2009

    Skrivet av Gnurf den 1 dec 2009

    Har du slut på inköpsstopp nu Mia!??? :p Riv å frys så klarar du dig en tid framöver helt enkelt...:)


    Fniss... du har då gott minne....
    Men du vet ost för 29.90 det kan jag bara inte låte bli!

    OK det ska frysas in, jag undrar om min billiga ost låter sig lagras så väl. Men men.

    Fortfarande undrar jag om det duger att racletta?

  • Ulrika91 1 december 2009

    Gör några krämiga satser lasagne :) Perfekt för barnen att värma en bit i micron från frysen när dom är hungriga :)

    Sedan kan du ju prova alla roliga "chili chese" recept och liknande här på matplatsen. Lär ju bli suuuper gott och krämigt av gouda. :D

  • Lenael 1 december 2009

    Nog kan du väl kosta på dej att testa den i raclettgrillen.
    Tror det blir gott (Y)

  • The_mama97mia 1 december 2009

    JAPP... var sugen o tvungen att prova. visst funkar det!

    så nyttigt är det nu inte men...

    :)

  • Gul13 2 december 2009

    Skrivet av lena4 den 1 dec 2009

    Varför inte lagra den:)
    Jag har en 2 kg hushållsost ligger i källaren. Den blir 2 år till jul. Varannan lördag vänder jag den.
    Ska till att öppna den till jul och smaka av den . Den har sjunkit ihop ca 2 cm och är lite mjölkig på insidan. Men lagrad är den. Jag har gjort så förut och osten blir verkligen god. Nästa ost skulle jag vilja spruta in whisky i.
    Lena


    Har du haft den så länge tidigare? Vår har legat endast 4 veckor nu och vi tänkte ta den till påsk eller nåt.
    Den första vi provade låg endast 6 veckor=alldeles på tok för kort tid.

  • smeand 2 december 2009

    Skrivet av lena4 den 1 dec 2009

    Varför inte lagra den:)
    Jag har en 2 kg hushållsost ligger i källaren. Den blir 2 år till jul. Varannan lördag vänder jag den.
    Ska till att öppna den till jul och smaka av den . Den har sjunkit ihop ca 2 cm och är lite mjölkig på insidan. Men lagrad är den. Jag har gjort så förut och osten blir verkligen god. Nästa ost skulle jag vilja spruta in whisky i.
    Lena


    Hur förvarar du osten under lagringen? Ligger den oöppnad i sin originalförpackning? Skulle vilja testa att lagra ost. Har du några tips?

  • Gul13 2 december 2009

    Skrivet av saralandqvist den 2 dec 2009

    Skrivet av lena4 den 1 dec 2009

    Varför inte lagra den:)
    Jag har en 2 kg hushållsost ligger i källaren. Den blir 2 år till jul. Varannan lördag vänder jag den.
    Ska till att öppna den till jul och smaka av den . Den har sjunkit ihop ca 2 cm och är lite mjölkig på insidan. Men lagrad är den. Jag har gjort så förut och osten blir verkligen god. Nästa ost skulle jag vilja spruta in whisky i.
    Lena


    Hur förvarar du osten under lagringen? Ligger den oöppnad i sin originalförpackning? Skulle vilja testa att lagra ost. Har du några tips?


    Det var inte mig du frågade men jag svarar hur vi gör ändå när jag nu var in och tittade på svaren.

    Vi lagrar den i ett av överskåpen (inte över kylskåpet, det blir för varmt) i köket, i originalförpackningen på "högkant" liksom och vänder den varje lördag.

    Smaken efter 6 veckor var väldigt mycket annorlunda än originalet men inte tillräckligt så därför tänkte vi att från november till april ungefär borde kanske kunna gå.

  • smeand 2 december 2009

    Tack för svaret! Det ska jag testa nu. Ostälskare som jag är:p Jag brukar alltid köpa ostar i min affär där bäst före datumet har passerat, för då sätter de ner priset och jag tycker att de ostarna är godare(L)

  • lena4 2 december 2009

    Jag har lagrat ost tidigare 1 till 2 år och den blir bra. 2 kg ost i orginalförpackningen.
    Lägger den på en trähylla eller en planka i jordkällaren, vänder den var fjortonde dag .
    Den blir lite vattnig eller blöt kan man säga när man öppnar den. Jag brukar låta den rinna av och torka den med hushållspapper.
    GOTT.

  • The_mama97mia 2 december 2009

    Vi som inte har jordkällare.... jag blir ju nyfiken på att testa. Har ju oöppnade förp med ost som ni kanske förstår.

  • MatAnders 2 december 2009

    Skrivet av mama97mia den 2 dec 2009

    Vi som inte har jordkällare.... jag blir ju nyfiken på att testa. Har ju oöppnade förp med ost som ni kanske förstår.


    Gräv ner den som dog gjorde med laxen förut (hehe)

  • Mistys 2 december 2009

    Om man ska äta raclette så rekomenderas naturligtvis raclette ost men vill man ha något annat så är just Gouda ost det som rekomenderas i första hand istället. Så sätt fart och ät raclette. Mums (Y)

  • Snoops 2 december 2009

    Ostfondue är ett annat sätt att använda mycket ost på. Jag har aldrig provat det, men det ser väldigt gott ut.
    Pizza brukar också bli populärt antingen på vanligt vis eller i braspanna. MUMS!!!!!

    Var försiktig med Gouda när du använder den bara, då den är väldigt salt.

  • The_mama97mia 2 december 2009

    OK! Tack för tips o råd!

  • The_mama97mia 2 december 2009

    Fyller på med en fråga till -
    jag har läst eller hört att om man ska riva ost är det bra att lägga osten i typ rumstemp innan så den torkar lite?

    Tankar kring det - någon?

  • Glitterfia 2 december 2009

    Jag skulle nog hellre lägga osten i frysen lite men inte så den blir helfrusen.
    Den blir nog väldigt lös i rumstemp, skulle jag tro.

  • eiros 2 december 2009

    Jag fick tips av en släkting att lagra hushållsost för något år sedan. Så nu har jag alltid några på lagring. De står i ett vanligt köksskåp och jag vänder på dem lite oregelbundet, när jag kommer på det bara. Den första testade vi efter 3 mån. Den var god men vi har ökat på lite till 3½-4 mån. Ganska perfekt. Det är bara att pröva sig fram. Vi är bara 2 personer i vårt hushåll och en 2-kilos ost brukar räcka ungefär 1 mån, så när jag tar fram nästa köper jag en ny och ställer längst in i skåpet. Jag skriver datum på dem så jag vet hur länge de har legat. Fast min man tycker det blir tjatigt med samma sorts ost hela tiden så jag får köpa någon Grevé ibland som omväxling:)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.