Har letat lite på internet efter en bra omvandlingslista för kryddor, och då menar jag färska vs. torkade och malda.
Ibland finns ju inte allt färskt i affären och då behöver man ju snabbt kunna ta reda på hur mycket torkat man ska ersätta med. Någon som har konkreta tips???
(Vill alltså inte veta hur jag kan leta efter det eftersom jag redan gjort detta)
The_mama97mia17 augusti 2011
Himla bra fråga som jag nog tyvärr inte kan ge ngt bra svar på.
Men är det inte så - rent generellt att torkade kryddor har som mer koncentrerad smak? Alltså torde man ha mindre mängd torkade jfrt med färska.
Sen spelar det ju roll var i tillagningen man tillsätter kryddan, en torkad krydda som får koka med från början ger mer smak än en färsk?
Färska kryddor mår ibland bäst av att tillsättas rätt före servering?
Jag har använt rosmarin - färsk och torkad, och tycker det är en väldig smakskillnad där, beror på vad man ska använda det till för rätt?
FÖrlåt om jag rör till det, men din fråga väckte många frågor hos mig också!
Sanjer17 augusti 2011
Haha, ja det var en del frågor. Men det är ju intressant. Men jag tror att du har rätt i att man ska ha torkade när kryddan ska koka med en stund, tex timjan.
På samma gång så är det ju bättre att alltid ha färsk ingefära än torkad vare sig den ska koka med eller inte.
irrevirre17 augusti 2011
Det krävs MINST dubbelt så mycket färska örter gentemot torkad.
1 tsk torkad kan bytas ut mot upp till 1 dl färska jar jag för mig, beror kanske vilken ört det gäller.
Den torkade vinner på att kokas med hela tiden men de färska bör man tillsätta på slutet.
Mm mm gott med färska örter(Y)
littlejohn17 augusti 2011
Jag har läst nån gång att 1 kryddmått torkade motsvarar 1 msk färska. Jag brukar tänka på det när jag använder torkade, sedan får smaklökarna hjälpa till.
Sanjer17 augusti 2011
Tack för bra tips!
tomospj18 augusti 2011
Skrivet av littlejohn den 17 aug 2011
Jag har läst nån gång att 1 kryddmått torkade motsvarar 1 msk färska. Jag brukar tänka på det när jag använder torkade, sedan får smaklökarna hjälpa till.
Jag vet inte om det finns nån riktigt pålitlig universalformel - det beror nog alldeles på - rosmarin t.ex har ju väldigt kraftig smak, likaså salvia. Det bästa är att prova sig fram och skriva ner hur det blev. Så vet du till nästa gång.
Torkade kan ju också variera beroende på hur avslagna de är. Man kör ju inte så fort slut på en burk timjan t.ex.
Jag brukar smula sönder de torkade i handen innan jag lägger ner dom i grytan. Då får man ut mer smak.
Sanjer18 augusti 2011
Tack för tipset att smula sönder. Man vill ju ha ut så mycket smak som möjligt!
Bumbis18 augusti 2011
Som sagt redan så är det nog olika för olika kryddor. Jag har 2 recept framför mig och där är det 1 msk färsk eller 1 tsk torkad. I recepten används timjan, basilika och dragon. Bästa svaret är nog att smaka av efter en stund.
pillapillis23 augusti 2011
Jag har för mej att jag läst en gång att man tar dubbelt så mycket av de färska kryddorna än de torkade som anges i receptet.
mateny721 januari 2013
Santa Marias hemsida
boz19652 januari 2013
Har inte lyckats hitta nån omvandlare, men rent generellt kan man säga att torkade kryddor för det mesta är mer koncentrerade i smak än färska. Somliga örter kan dock få lite "hösmak" om de torkas på fel sätt.
bjoli1982 januari 2013
Jag brukar mortla alla torkade kryddor innan jag använder dem. t.ex. oregano tjänar väldigt mycket på att mortlas innan den används.
Sanjer3 januari 2013
Mortla låter som en bra idé för att få fram smakerna.
Hittar ingen omvandlare på santa marias hemsida, känns inte som om informationen är gjord för att hittas.
Har letat lite på internet efter en bra omvandlingslista för kryddor, och då menar jag färska vs. torkade och malda.
Ibland finns ju inte allt färskt i affären och då behöver man ju snabbt kunna ta reda på hur mycket torkat man ska ersätta med. Någon som har konkreta tips???
(Vill alltså inte veta hur jag kan leta efter det eftersom jag redan gjort detta)
Himla bra fråga som jag nog tyvärr inte kan ge ngt bra svar på.
Men är det inte så - rent generellt att torkade kryddor har som mer koncentrerad smak? Alltså torde man ha mindre mängd torkade jfrt med färska.
Sen spelar det ju roll var i tillagningen man tillsätter kryddan, en torkad krydda som får koka med från början ger mer smak än en färsk?
Färska kryddor mår ibland bäst av att tillsättas rätt före servering?
Jag har använt rosmarin - färsk och torkad, och tycker det är en väldig smakskillnad där, beror på vad man ska använda det till för rätt?
FÖrlåt om jag rör till det, men din fråga väckte många frågor hos mig också!
Haha, ja det var en del frågor. Men det är ju intressant. Men jag tror att du har rätt i att man ska ha torkade när kryddan ska koka med en stund, tex timjan.
På samma gång så är det ju bättre att alltid ha färsk ingefära än torkad vare sig den ska koka med eller inte.
Det krävs MINST dubbelt så mycket färska örter gentemot torkad.
1 tsk torkad kan bytas ut mot upp till 1 dl färska jar jag för mig, beror kanske vilken ört det gäller.
Den torkade vinner på att kokas med hela tiden men de färska bör man tillsätta på slutet.
Mm mm gott med färska örter(Y)
Jag har läst nån gång att 1 kryddmått torkade motsvarar 1 msk färska. Jag brukar tänka på det när jag använder torkade, sedan får smaklökarna hjälpa till.
Tack för bra tips!
Jag har läst nån gång att 1 kryddmått torkade motsvarar 1 msk färska. Jag brukar tänka på det när jag använder torkade, sedan får smaklökarna hjälpa till.
Jag vet inte om det finns nån riktigt pålitlig universalformel - det beror nog alldeles på - rosmarin t.ex har ju väldigt kraftig smak, likaså salvia. Det bästa är att prova sig fram och skriva ner hur det blev. Så vet du till nästa gång.
Torkade kan ju också variera beroende på hur avslagna de är. Man kör ju inte så fort slut på en burk timjan t.ex.
Jag brukar smula sönder de torkade i handen innan jag lägger ner dom i grytan. Då får man ut mer smak.
Tack för tipset att smula sönder. Man vill ju ha ut så mycket smak som möjligt!
Som sagt redan så är det nog olika för olika kryddor. Jag har 2 recept framför mig och där är det 1 msk färsk eller 1 tsk torkad. I recepten används timjan, basilika och dragon. Bästa svaret är nog att smaka av efter en stund.
Jag har för mej att jag läst en gång att man tar dubbelt så mycket av de färska kryddorna än de torkade som anges i receptet.
Santa Marias hemsida
Har inte lyckats hitta nån omvandlare, men rent generellt kan man säga att torkade kryddor för det mesta är mer koncentrerade i smak än färska. Somliga örter kan dock få lite "hösmak" om de torkas på fel sätt.
Jag brukar mortla alla torkade kryddor innan jag använder dem. t.ex. oregano tjänar väldigt mycket på att mortlas innan den används.
Mortla låter som en bra idé för att få fram smakerna.
Hittar ingen omvandlare på santa marias hemsida, känns inte som om informationen är gjord för att hittas.