Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Oxfilé på grillen

  • Gul13 8 maj 2010

    Törs man lägga oxfilén på grillen? Hel eller skivad i så fall?

    Eller kommer den mer till sin rätt på stekjärnet?

  • The_mama97mia 8 maj 2010

    Oxfilé är toppen på grillen, jag har kört både skivad och hel, men var noga med värmen, bäst att grilla på en yta på direkt värme, sen låta gå färdigt på svagare värme - indirekt.

  • Gul13 8 maj 2010

    Skrivet av mama97mia den 8 maj 2010

    Oxfilé är toppen på grillen, jag har kört både skivad och hel, men var noga med värmen, bäst att grilla på en yta på direkt värme, sen låta gå färdigt på svagare värme - indirekt.


    Tack för det. Kryddor? Vanligt salt och peppar eller örtkryddor kanske?

  • The_mama97mia 8 maj 2010

    Valig sat och peppar duger fint, men rosmarin och vitlök är ju favoriter här, grilla en halv citron o pressa lite över köttet sen. Men som sagt, man får vara uppmärksam, sist jag grillade oxfile i rätt tjocka skivor gick dom inte riktigt färdigt, det gjorde ju inte så mkt, gick att eftersteka/grilla - det vanligare är att man bränner det o det är ju synd..

  • maxxess 8 maj 2010

    Skrivet av Gul13 den 8 maj 2010

    Törs man lägga oxfilén på grillen? Hel eller skivad i så fall?


    På grillen hade jag valt skivad (ca 4 cm), på direkt grillning, jag vill ha grillyta med fina ränder. Jag hade också marinerat först. Det finns faktiskt en färdig marinad som passar riktigt bra till mörkt kött, "Red Wine" från Santa Maria. Säljs i små (med betoning på små..) påsar. Har haft den när jag grillat rostbiff ett par gånger och den sätter fin smak på nötkött.

  • The_mama97mia 8 maj 2010

    Jag är inte rädd att marinera oxfilén heller, tack för tips om Red Wine marinaden! Jag menar bara att ibland gör sig en del kött lika bra i sin enkelhet, riktigt bra kött behöver inte förgyllas liksom...

    Vanlig fläskfilé kräver ju mer hjälp med smaksättning.

  • maxxess 8 maj 2010

    Skrivet av mama97mia den 8 maj 2010

    Jag menar bara att ibland gör sig en del kött lika bra i sin enkelhet, riktigt bra kött behöver inte förgyllas liksom...


    Jag är som Johan Rheborg i Solsidan på Tv4 :) (i avsnitt två kryper grillfanatikern fram hehehe)

    På spisen skulle jag absolut säga salt & peppar och inget mer. När jag grillar vill jag göra mer, därför blir allt marinerat/penslat med glaze vår-/sommartid :)

    Utom fisk då. Det går inte att göra godare än att bara laga till :-)

  • Gul13 9 maj 2010

    Tack för era tips. Jag hade inte möjlighet och handla innan så jag marinerade i skivor (ganska tjocka) i lite olja, soja och rödvin (som vi drack upp sen), krossad vitlök och så lite kryddor. Sen åt vi potatisgratäng till med sallad, oliver och fetaost. MMmm.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.