När jag gjorde potatis gratängen i dag så blev den väldigt vattning.
Varför då???
Vätskan jag hade i var matlagnings grädde 5%+mjölk.
Innehöll potatisen mkt vatten eller???
Det hade varit bra att veta då att inte gör samma misstag nästa gång.
mvh sandkorn
Smultronet8913 april 2008
Att den blir vattning kan bero på att man...
- har för mycket vätska i förhållande till potatisen.
- lägger den skivade potatisen i blöt innan för att den inte ska bli brun. (stärkelsen försvinner och den fungerar ungefär som mjöl.)
Bäst är om man använder "riktig" grädde. Då får man den där härliga konsistensen.
anluk13 april 2008
Håller med ovanstående, potatisgratäng blir bäst med riktig grädde.
mistralwind13 april 2008
Koka upp grädden först innan du slår den över potatisen med. Funkar varje gång.
Vad för potatis hade du?
och som smultronet ovan säger, skippa mjölken. Är hellre mindre mängd, eller mer sällan, men gör den med vanlig 40% grädde. Kan inte gå fel då! =)
lycka till nästa gång :)
farmoringer13 april 2008
Eller så kokar du potatisen lite innan i både grädde och mjölk. Det ska precis täcka potaisen. Sen in i ugnen..
Det är som man säger ovan. Skiva potatisen men lägg den absolut inte i blöt igen för då försvinner stärkelsen och resultatet blir en vattnig eller grötig gratäng.
Skiva den och ha de andra ingredienserna färdiga så att du snabbt kan varva gratängen.
Du kan också koka skivorna i mjölk och grädde. Sedan in i ugnen.
Gör du så här är det svårt att misslyckas. (Y)(Y)
Aron
Glitterfia13 april 2008
Skrivet av farmoringer den 13 apr 2008
Eller så kokar du potatisen lite innan i både grädde och mjölk. Det ska precis täcka potaisen. Sen in i ugnen..
När jag gör så använder jag hälften grädde och hälften mjölk, kokar den nästan klar på svag värme med valda kryddor. Det blir så krämigt och gott.. (L).
bernit13 april 2008
Skrivet av farmoringer den 13 apr 2008
Eller så kokar du potatisen lite innan i både grädde och mjölk. Det ska precis täcka potaisen. Sen in i ugnen..
Om du förkokar potatisen i grädden (gräddmjölken) innan kan du kontrollera vätskemängden.
/BÅ :p
marwis13 april 2008
Du kanske använde en fast potatissort? Jag rekommenderar en mjölig potatis till gratäng,de fasta sorterna blir definitivt inte bra i gratäng.
monac13 april 2008
Skrivet av Aron den 13 apr 2008
Det är som man säger ovan. Skiva potatisen men lägg den absolut inte i blöt igen för då försvinner stärkelsen och resultatet blir en vattnig eller grötig gratäng.
Skiva den och ha de andra ingredienserna färdiga så att du snabbt kan varva gratängen.
Du kan också koka skivorna i mjölk och grädde. Sedan in i ugnen.
Gör du så här är det svårt att misslyckas. (Y)(Y)
Aron
Håller med Aron...koka skivorna,och bred ut den i formen. tycker oxå att det kan vara lite lotteri att göra gratäng beroende på potatis sort.:o:
gratäng på bara grädde är INTE nödvändigt...varva lite ost in i,gratängen det binder ju också:)
Prima16 april 2008
Jag rekommendera verkligen en mjölig sorts potatis framför allt. Sen är det svårt att få en potatisgratäng ovattnig om man inte använder sig av "fetare" sorters vätska. Jag har provat med att mixa grädde och mjölk, använt mellangrädde..... och vanlig grädde och då helt plötsligt blir det aldrig vattningt.
De vattniga gratängerna verkar ändå sätta sej efter ett tag men det hjälper ju inte när man är hungrig och just ska äta.
Mitt tips är alltså - använd riktig grädde, mjölig potatis och ät det inte för ofta. : ) Det blir dessutom godare då, om man inte äter det för ofta. Vi äter det ibland på fredagskvällarna just för att vi tycker det är så sabla gott.
Skivad potatis
3-4 klyftor vitlök som pressas mellan två lager potatis. Samtidigt saltas och svartpeppras det.
Häll grädde över potatisen tills det täcker nätt och jämt.
In i ugnen ca 35-40 minuter.
SEAbjrpn16 april 2008
Skrivet av glaca den 16 apr 2008
Jag rekommendera verkligen en mjölig sorts potatis framför allt. Sen är det svårt att få en potatisgratäng ovattnig om man inte använder sig av "fetare" sorters vätska. Jag har provat med att mixa grädde och mjölk, använt mellangrädde..... och vanlig grädde och då helt plötsligt blir det aldrig vattningt.
De vattniga gratängerna verkar ändå sätta sej efter ett tag men det hjälper ju inte när man är hungrig och just ska äta.
Mitt tips är alltså - använd riktig grädde, mjölig potatis och ät det inte för ofta. : ) Det blir dessutom godare då, om man inte äter det för ofta. Vi äter det ibland på fredagskvällarna just för att vi tycker det är så sabla gott.
Skivad potatis
3-4 klyftor vitlök som pressas mellan två lager potatis. Samtidigt saltas och svartpeppras det.
Häll grädde över potatisen tills det täcker nätt och jämt.
In i ugnen ca 35-40 minuter.
evamarie7516 april 2008
Ett tips till en god gratäng är att värma ihop grädde, creme fresh och kelda ostsås och hälla över potatisen. Blir otroligt krämigt och gott. Recept på denna gratäng finns i mina recept!
17 april 2008
Jag ser nu att det var massor av fel jag gjorde´.
Men största felet var att jag lät pottisen ligga i blöt i ett par timmar sedan den var skalad:)
Jag orkar inte göra alla moment samtidigt så därför tänkte jag att om jag skalar den innan så är ju det avklarat!!!!
Då förstår jag även varför min klyftpttis kan vara vattnig ibland......hm
Jag har använt mig av en 5 kg potatis,ingen aning vilken sort det är.
Ost brukar jag ha i + ovanför gratängen.
Sedan har jag ½ grädde + mjölk i gratängen
tack för all hjälp och tips jag har fått
mvh sandkorn
Glitterfia17 april 2008
Skrivet av Sandkorn den 17 apr 2008
Då förstår jag även varför min klyftpttis kan vara vattnig ibland......hm
Jag kokar mina klyftor i ca 5 minuter och låter de ånga av lite innan jag häller dem i ugnsplåten med olja och kryddor.
Aspholme17 april 2008
Har ni provat göra gratängen med kokbar Bearnaisesås, Fantastiskt god och krämig.
När jag gjorde potatis gratängen i dag så blev den väldigt vattning.
Varför då???
Vätskan jag hade i var matlagnings grädde 5%+mjölk.
Innehöll potatisen mkt vatten eller???
Det hade varit bra att veta då att inte gör samma misstag nästa gång.
mvh sandkorn
Att den blir vattning kan bero på att man...
- har för mycket vätska i förhållande till potatisen.
- lägger den skivade potatisen i blöt innan för att den inte ska bli brun. (stärkelsen försvinner och den fungerar ungefär som mjöl.)
Bäst är om man använder "riktig" grädde. Då får man den där härliga konsistensen.
Håller med ovanstående, potatisgratäng blir bäst med riktig grädde.
Koka upp grädden först innan du slår den över potatisen med. Funkar varje gång.
Vad för potatis hade du?
och som smultronet ovan säger, skippa mjölken. Är hellre mindre mängd, eller mer sällan, men gör den med vanlig 40% grädde. Kan inte gå fel då! =)
lycka till nästa gång :)
Eller så kokar du potatisen lite innan i både grädde och mjölk. Det ska precis täcka potaisen. Sen in i ugnen..
Prova den här nästa gång:
Potatisgratäng den lättaste
...svår att misslyckas med ;-)
Lycka till :D
Det är som man säger ovan. Skiva potatisen men lägg den absolut inte i blöt igen för då försvinner stärkelsen och resultatet blir en vattnig eller grötig gratäng.
Skiva den och ha de andra ingredienserna färdiga så att du snabbt kan varva gratängen.
Du kan också koka skivorna i mjölk och grädde. Sedan in i ugnen.
Gör du så här är det svårt att misslyckas. (Y)(Y)
Aron
Eller så kokar du potatisen lite innan i både grädde och mjölk. Det ska precis täcka potaisen. Sen in i ugnen..
När jag gör så använder jag hälften grädde och hälften mjölk, kokar den nästan klar på svag värme med valda kryddor. Det blir så krämigt och gott.. (L).
Eller så kokar du potatisen lite innan i både grädde och mjölk. Det ska precis täcka potaisen. Sen in i ugnen..
Om du förkokar potatisen i grädden (gräddmjölken) innan kan du kontrollera vätskemängden.
/BÅ :p
Du kanske använde en fast potatissort? Jag rekommenderar en mjölig potatis till gratäng,de fasta sorterna blir definitivt inte bra i gratäng.
Det är som man säger ovan. Skiva potatisen men lägg den absolut inte i blöt igen för då försvinner stärkelsen och resultatet blir en vattnig eller grötig gratäng.
Skiva den och ha de andra ingredienserna färdiga så att du snabbt kan varva gratängen.
Du kan också koka skivorna i mjölk och grädde. Sedan in i ugnen.
Gör du så här är det svårt att misslyckas. (Y)(Y)
Aron
Håller med Aron...koka skivorna,och bred ut den i formen. tycker oxå att det kan vara lite lotteri att göra gratäng beroende på potatis sort.:o:
gratäng på bara grädde är INTE nödvändigt...varva lite ost in i,gratängen det binder ju också:)
Jag rekommendera verkligen en mjölig sorts potatis framför allt. Sen är det svårt att få en potatisgratäng ovattnig om man inte använder sig av "fetare" sorters vätska. Jag har provat med att mixa grädde och mjölk, använt mellangrädde..... och vanlig grädde och då helt plötsligt blir det aldrig vattningt.
De vattniga gratängerna verkar ändå sätta sej efter ett tag men det hjälper ju inte när man är hungrig och just ska äta.
Mitt tips är alltså - använd riktig grädde, mjölig potatis och ät det inte för ofta. : ) Det blir dessutom godare då, om man inte äter det för ofta. Vi äter det ibland på fredagskvällarna just för att vi tycker det är så sabla gott.
Skivad potatis
3-4 klyftor vitlök som pressas mellan två lager potatis. Samtidigt saltas och svartpeppras det.
Häll grädde över potatisen tills det täcker nätt och jämt.
In i ugnen ca 35-40 minuter.
Jag rekommendera verkligen en mjölig sorts potatis framför allt. Sen är det svårt att få en potatisgratäng ovattnig om man inte använder sig av "fetare" sorters vätska. Jag har provat med att mixa grädde och mjölk, använt mellangrädde..... och vanlig grädde och då helt plötsligt blir det aldrig vattningt.
De vattniga gratängerna verkar ändå sätta sej efter ett tag men det hjälper ju inte när man är hungrig och just ska äta.
Mitt tips är alltså - använd riktig grädde, mjölig potatis och ät det inte för ofta. : ) Det blir dessutom godare då, om man inte äter det för ofta. Vi äter det ibland på fredagskvällarna just för att vi tycker det är så sabla gott.
Skivad potatis
3-4 klyftor vitlök som pressas mellan två lager potatis. Samtidigt saltas och svartpeppras det.
Häll grädde över potatisen tills det täcker nätt och jämt.
In i ugnen ca 35-40 minuter.
Ett tips till en god gratäng är att värma ihop grädde, creme fresh och kelda ostsås och hälla över potatisen. Blir otroligt krämigt och gott. Recept på denna gratäng finns i mina recept!
Jag ser nu att det var massor av fel jag gjorde´.
Men största felet var att jag lät pottisen ligga i blöt i ett par timmar sedan den var skalad:)
Jag orkar inte göra alla moment samtidigt så därför tänkte jag att om jag skalar den innan så är ju det avklarat!!!!
Då förstår jag även varför min klyftpttis kan vara vattnig ibland......hm
Jag har använt mig av en 5 kg potatis,ingen aning vilken sort det är.
Ost brukar jag ha i + ovanför gratängen.
Sedan har jag ½ grädde + mjölk i gratängen
tack för all hjälp och tips jag har fått
mvh sandkorn
Då förstår jag även varför min klyftpttis kan vara vattnig ibland......hm
Jag kokar mina klyftor i ca 5 minuter och låter de ånga av lite innan jag häller dem i ugnsplåten med olja och kryddor.
Har ni provat göra gratängen med kokbar Bearnaisesås, Fantastiskt god och krämig.