Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

potatisgratäng

  • 13 april 2008

    När jag gjorde potatis gratängen i dag så blev den väldigt vattning.
    Varför då???
    Vätskan jag hade i var matlagnings grädde 5%+mjölk.
    Innehöll potatisen mkt vatten eller???

    Det hade varit bra att veta då att inte gör samma misstag nästa gång.

    mvh sandkorn

  • Smultronet89 13 april 2008

    Att den blir vattning kan bero på att man...
    - har för mycket vätska i förhållande till potatisen.
    - lägger den skivade potatisen i blöt innan för att den inte ska bli brun. (stärkelsen försvinner och den fungerar ungefär som mjöl.)

    Bäst är om man använder "riktig" grädde. Då får man den där härliga konsistensen.

  • anluk 13 april 2008

    Håller med ovanstående, potatisgratäng blir bäst med riktig grädde.

  • mistralwind 13 april 2008

    Koka upp grädden först innan du slår den över potatisen med. Funkar varje gång.
    Vad för potatis hade du?
    och som smultronet ovan säger, skippa mjölken. Är hellre mindre mängd, eller mer sällan, men gör den med vanlig 40% grädde. Kan inte gå fel då! =)

    lycka till nästa gång :)

  • farmoringer 13 april 2008

    Eller så kokar du potatisen lite innan i både grädde och mjölk. Det ska precis täcka potaisen. Sen in i ugnen..

  • MrsC 13 april 2008

    Prova den här nästa gång:
    Potatisgratäng den lättaste
    ...svår att misslyckas med ;-)

  • MrsC 13 april 2008

    Lycka till :D

  • Aron 13 april 2008

    Det är som man säger ovan. Skiva potatisen men lägg den absolut inte i blöt igen för då försvinner stärkelsen och resultatet blir en vattnig eller grötig gratäng.
    Skiva den och ha de andra ingredienserna färdiga så att du snabbt kan varva gratängen.
    Du kan också koka skivorna i mjölk och grädde. Sedan in i ugnen.
    Gör du så här är det svårt att misslyckas. (Y)(Y)
    Aron

  • Glitterfia 13 april 2008

    Skrivet av farmoringer den 13 apr 2008

    Eller så kokar du potatisen lite innan i både grädde och mjölk. Det ska precis täcka potaisen. Sen in i ugnen..




    När jag gör så använder jag hälften grädde och hälften mjölk, kokar den nästan klar på svag värme med valda kryddor. Det blir så krämigt och gott.. (L).

  • bernit 13 april 2008

    Skrivet av farmoringer den 13 apr 2008

    Eller så kokar du potatisen lite innan i både grädde och mjölk. Det ska precis täcka potaisen. Sen in i ugnen..


    Om du förkokar potatisen i grädden (gräddmjölken) innan kan du kontrollera vätskemängden.

    /BÅ :p

  • marwis 13 april 2008

    Du kanske använde en fast potatissort? Jag rekommenderar en mjölig potatis till gratäng,de fasta sorterna blir definitivt inte bra i gratäng.

  • monac 13 april 2008

    Skrivet av Aron den 13 apr 2008

    Det är som man säger ovan. Skiva potatisen men lägg den absolut inte i blöt igen för då försvinner stärkelsen och resultatet blir en vattnig eller grötig gratäng.
    Skiva den och ha de andra ingredienserna färdiga så att du snabbt kan varva gratängen.
    Du kan också koka skivorna i mjölk och grädde. Sedan in i ugnen.
    Gör du så här är det svårt att misslyckas. (Y)(Y)
    Aron


    Håller med Aron...koka skivorna,och bred ut den i formen. tycker oxå att det kan vara lite lotteri att göra gratäng beroende på potatis sort.:o:
    gratäng på bara grädde är INTE nödvändigt...varva lite ost in i,gratängen det binder ju också:)

  • Prima 16 april 2008

    Jag rekommendera verkligen en mjölig sorts potatis framför allt. Sen är det svårt att få en potatisgratäng ovattnig om man inte använder sig av "fetare" sorters vätska. Jag har provat med att mixa grädde och mjölk, använt mellangrädde..... och vanlig grädde och då helt plötsligt blir det aldrig vattningt.

    De vattniga gratängerna verkar ändå sätta sej efter ett tag men det hjälper ju inte när man är hungrig och just ska äta.

    Mitt tips är alltså - använd riktig grädde, mjölig potatis och ät det inte för ofta. : ) Det blir dessutom godare då, om man inte äter det för ofta. Vi äter det ibland på fredagskvällarna just för att vi tycker det är så sabla gott.

    Skivad potatis
    3-4 klyftor vitlök som pressas mellan två lager potatis. Samtidigt saltas och svartpeppras det.
    Häll grädde över potatisen tills det täcker nätt och jämt.
    In i ugnen ca 35-40 minuter.

  • SEAbjrpn 16 april 2008

    Skrivet av glaca den 16 apr 2008

    Jag rekommendera verkligen en mjölig sorts potatis framför allt. Sen är det svårt att få en potatisgratäng ovattnig om man inte använder sig av "fetare" sorters vätska. Jag har provat med att mixa grädde och mjölk, använt mellangrädde..... och vanlig grädde och då helt plötsligt blir det aldrig vattningt.

    De vattniga gratängerna verkar ändå sätta sej efter ett tag men det hjälper ju inte när man är hungrig och just ska äta.

    Mitt tips är alltså - använd riktig grädde, mjölig potatis och ät det inte för ofta. : ) Det blir dessutom godare då, om man inte äter det för ofta. Vi äter det ibland på fredagskvällarna just för att vi tycker det är så sabla gott.

    Skivad potatis
    3-4 klyftor vitlök som pressas mellan två lager potatis. Samtidigt saltas och svartpeppras det.
    Häll grädde över potatisen tills det täcker nätt och jämt.
    In i ugnen ca 35-40 minuter.

  • evamarie75 16 april 2008

    Ett tips till en god gratäng är att värma ihop grädde, creme fresh och kelda ostsås och hälla över potatisen. Blir otroligt krämigt och gott. Recept på denna gratäng finns i mina recept!

  • 17 april 2008

    Jag ser nu att det var massor av fel jag gjorde´.
    Men största felet var att jag lät pottisen ligga i blöt i ett par timmar sedan den var skalad:)
    Jag orkar inte göra alla moment samtidigt så därför tänkte jag att om jag skalar den innan så är ju det avklarat!!!!

    Då förstår jag även varför min klyftpttis kan vara vattnig ibland......hm
    Jag har använt mig av en 5 kg potatis,ingen aning vilken sort det är.
    Ost brukar jag ha i + ovanför gratängen.
    Sedan har jag ½ grädde + mjölk i gratängen

    tack för all hjälp och tips jag har fått
    mvh sandkorn

  • Glitterfia 17 april 2008

    Skrivet av Sandkorn den 17 apr 2008


    Då förstår jag även varför min klyftpttis kan vara vattnig ibland......hm




    Jag kokar mina klyftor i ca 5 minuter och låter de ånga av lite innan jag häller dem i ugnsplåten med olja och kryddor.

  • Aspholme 17 april 2008

    Har ni provat göra gratängen med kokbar Bearnaisesås, Fantastiskt god och krämig.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.