Problem att smälta blockchoklad ?

Idag ska jag bjuda på fika på jobbet och har gjort tre stycken Budapestrullar. Imorse skulle jag dekorera med siktat florsocker och ringla smält blockchoklad över.

Lättare sagt än gjort...

Jag la blockchokladen (Coops mörka) i en rostfri bunke i bitar och hade denna i vattenbad. Vad som hände var att chokladen bara blev till en tjock klump !
Jag hällde i lite vatten för att försöka späda, men icke.
Jag hällde i lite grädde - nej, det blev bara grötigare.

Provade till sist att ställa in allt på ett fat i micron och körde på högsta watt någon minut.
Nej - chokladen ville INTE smälta utan blev som en grötliknande konsistens som absolut inte gick att ringla över.

Chokladen hamnade i soporna - och som tur var hade jag riven choklad jag kunde ha över mina rullar.

Men vad gjorde jag för fel ? Kan jag ha haft för mycket värme ?
Ett konditoritips jag hörde om är att man smälter ca hälften av chokladen i vattenbad. (Chokladen ska vara grovt hackad, skålen väl tilltagen och vattnet koka häftigt (men utan att någon vattenånga kommer i skålen). Sedan ska man använda den smälta, varma chokladsmeten till att smälta resten av den finhackade chokladen. På så sätt lär man få blank och fin choklad på sina desserter. Har inte prövat själv, men SKA!
du kan smälta choklad och vatten ihop om du har med vattnet i från början, det finns efterrätter där receptet är så och jag har testat med gott resultat, däremot blir det inte bra om vatten eller ånga kommer in efter ett tag.

jag brukar nästan alltid smälta i mikron, medeleffekt och så kör jag i några omgångar och rör mellan, blir alltid bra.
Jag brukar alltid smälta blockchokladen i micron.
Delar den i mindre bitar och kör ca 30 sekunder (oftast full fart),
röra om och vid behov köra några sekunder till.
Det är nog naturligtvis bättre att ta lägre effekt men jag brukar alltid ha så bråttom
när jag ska göra saker.
Du får prova dig fram några sekunder åt gången.
Skrivet av Irene_Roos den 24 sep 2010

Idag ska jag bjuda på fika på jobbet och har gjort tre stycken Budapestrullar. Imorse skulle jag dekorera med siktat florsocker och ringla smält blockchoklad över.

Lättare sagt än gjort...

Jag la blockchokladen (Coops mörka) i en rostfri bunke i bitar och hade denna i vattenbad. Vad som hände var att chokladen bara blev till en tjock klump !
Jag hällde i lite vatten för att försöka späda, men icke.
Jag hällde i lite grädde - nej, det blev bara grötigare.

Provade till sist att ställa in allt på ett fat i micron och körde på högsta watt någon minut.
Nej - chokladen ville INTE smälta utan blev som en grötliknande konsistens som absolut inte gick att ringla över.

Chokladen hamnade i soporna - och som tur var hade jag riven choklad jag kunde ha över mina rullar.

Men vad gjorde jag för fel ? Kan jag ha haft för mycket värme ?
Du kan testa att ha i naturell olja nästa gång. Den gör det blankare och finare. Dock har jag hört att vattnet inte ska koka jättehäftigt utan tvärt om, att det ska småkoka och chokladen ska smälta långsamt. Annars kan den bli grynig. Om jag var du skulle jag ge de ännu ett försök i vattenbad, det är enklare att få det bra än med micron. Det är i alla fall min åsikt.
Skrivet av NicolinaZ den 24 sep 2010

Ett konditoritips jag hörde om är att man smälter ca hälften av chokladen i vattenbad. (Chokladen ska vara grovt hackad, skålen väl tilltagen och vattnet koka häftigt (men utan att någon vattenånga kommer i skålen). Sedan ska man använda den smälta, varma chokladsmeten till att smälta resten av den finhackade chokladen. På så sätt lär man få blank och fin choklad på sina desserter. Har inte prövat själv, men SKA!


Vad menas med "skålen väl tilltagen" och hur ska man undvika att det kommer ånga i chokladen då ångan stiger och lätt kan slinka ner i skålen med chokladen.
Tacksam för svar.

Sassam
Jag brukar smälta blockchoklad brutna i bitar i mikron, men EN gång gick det inte. Bitarna blev bara gryniga och när jag rörde om blev det bara värre. Satte in skålen i mikron igen några sekunder. Det började lukta bränt. Några av chokladbitarna BRANN! Ställde skålen i slasken och spolade vatten över. Tittade då datumet på chokladen, bäst före hade gått ut ca 6 månader tidigare. Testade genast med nyköpt blockchoklad, allt gick bra då. Kollar alltid datum nu om jag ska smälta choklad.
Sassam; - Med ''skålen väl tilltagen'' menas att du ska ta en STOR skål (gärna en vid sådan) vars kanter går ut över och upp över kastrullens. på så vis minimerar du risken att det kommer ånga eller vatten i chokladen.

Transporter; - Väldigt intresant att höra. Tack. Alltid kul att veta vad till synes oförklarliga problem kan bero på.

Redigerat den 23 jul 2011 kl. 21:46
Jag vet inte om det här är det bästa sättet men jag brukar grovhacka chokladen, lägga den i en fryspåse & micra den 10 sekunder i stöten tills chokladen är smält. Sedan klipper jag av ena bottenhörnet lite snett & får på det viset en enkel spritspåse! Detta har fungerat varenda gång utom en när jag micrade på för lång tid, då blev det så varmt att påsen smälte. Men är man bara lite försiktig så funkar det perfekt & det blir ju inget spill för all chokladen är ju redan i spritsen! Lycka till