Jag tänkte försöka mig på att göra fisk queneller och hittar lite olika recept på nätet (dock inget på matklubben.se).
Recepten liknar varandra, men med skillnad på ägginnehåll.
I ena receptet ska man ha ca 400g fisk och ett ägg.
I andra ska man ha ca 400g fisk och 3 äggvitor.
Någon som kan klargöra vad skillnaden blir, så jag
kan välja rätt på en gång.
När jag sedan provlagat och justerat, kommer receptet givetvis upp på matkliubben.se :)
Tack på förhand,
Mikael
anluk17 januari 2008
Har faktiskt ingen aning. Men hade jag varit som du skulle jag prova ett av recepten och sedan det andra någon annan gång och se om något av det var bättre än det andra.
meriksson17 januari 2008
Det är så jag brukar få göra, men tänkte att med så många
medintresserade är det säkert någon som provat och kan
styra in mig på rätt bana. :)
Fler förslag emottages gärna!!
mvh,
Mikael
ikah17 januari 2008
Kanske att vill du ha vitare smet använder du äggvitorna men spelar det ingen roll så använder du hela ägget.:)
Jag har faktiskt ingen aning men det är det enda jag som jag skulle kunna tänka mej.
Hoppas du får veta skillnaden:D
joulanta17 januari 2008
Vad är queneller? mvh joulanta
Okänd17 januari 2008
Skrivet av joulanta den 17 jan 2008
Vad är queneller? mvh joulanta
Undrar jag också?
ikah17 januari 2008
En sorts finare fiskbullar:)
joulanta17 januari 2008
Hej!
Tack för det svaret!
Jag har ätit fiskbullar på burk för en himmla massa år sedan, men var väl inte så vrålfötjust i det. Men annars äter jag i stort sett allt.. Minnestronesoppa tycker jag inte om i alla fall, den som man fick i skolan, men riktig hemgjord är säkert mycket godare. Oj förlåt, nu kom jag lite utanför ämnet.. Mvh joulanta
bernit17 januari 2008
Quennelle är franska och betyder fritt översatt bulle av fisk (fast jag tror det också kan vara kött)
Ofta använder man äggvita i fiskpatéer eller fiskbullar för binda vattnet i smeten - när man gör queneller så spelar detta inte så stor roll eftersom man kokar smeten som små bullar så äggvitorna kan uteslutas tycker jag vad man däremot bör ha så är det grädde och kanske ett ägg. F.ö. gör man ofta queneller på gädd ellerer gösfärs
Jag lägger ut ett enkelt men gott recept:
400-450 gram fiskfile - hälften kan vara gädda eller gös resten vitfisk
1 ägg
2 dl vispgrädde
vitpeppar
salt
0.5 krm cayennepeppar
om smeten känns lös tillsätt 1 msk potatismjöl
meriksson18 januari 2008
Tack!
Bernit, det var just bindningseffekt i relation till
smak jag var ute efter. Jag utgår från ditt recept.
Joulanta, du ska prova gäddqueneller.
Ett av de bättre sätt att ta vara på en gädda.
Stor skillnad från burkfiskbullar! :)
Jag kommer att koka dem i en vitvinssås,
med mer grädde..
Färdigt recept kommer!
mvh,
Mikael
joulanta18 januari 2008
Hej!
Tack för dessa tipsen! Väldigt kul att se vad folk kan!
Ja jo jag älskar att äta gädda och det låter väldigt intressant. Det är klart att det man gör själv smakar för det mesta alltid godast.
Jajag får väl försöka att prova gäddqueneller, måste bara få upp fisken! Förhoppningsvis till sommaren, då min man och mina 2 barn är ute och fiskar, så vi får hoppas på att få napp!
Mvh joulanta:)
meriksson18 januari 2008
Hej igen!
Har du andra bra recept på gädda är det intressant!
Vi har några bra vassar att fiska till våren,
men jag blir aldrig nöjd med tillagningen.
Jag är nog den enda som efter lång tillredningstid
och mycket kryddor fått en gädda att smaka precis ingenting..
Min styvmor gjorde dock just queneller för några år sedan
och jag kom på det här om dagen (där av tråden).
Nu kom jag precis hem från Östermalmshallen med ett halvt kilo gäddfilé :)
Hittade även några fina Svenska beloner, så det blir ostron
och lite champagne till förrätt :) ..men det tillhör morgondagen.
I kväll ska jag göra Saltimbocca för första gången och sedan njuta
några ostar från Androuet. :D
Hej
Jag tänkte försöka mig på att göra fisk queneller och hittar lite olika recept på nätet (dock inget på matklubben.se).
Recepten liknar varandra, men med skillnad på ägginnehåll.
I ena receptet ska man ha ca 400g fisk och ett ägg.
I andra ska man ha ca 400g fisk och 3 äggvitor.
Någon som kan klargöra vad skillnaden blir, så jag
kan välja rätt på en gång.
När jag sedan provlagat och justerat, kommer receptet givetvis upp på matkliubben.se :)
Tack på förhand,
Mikael
Har faktiskt ingen aning. Men hade jag varit som du skulle jag prova ett av recepten och sedan det andra någon annan gång och se om något av det var bättre än det andra.
Det är så jag brukar få göra, men tänkte att med så många
medintresserade är det säkert någon som provat och kan
styra in mig på rätt bana. :)
Fler förslag emottages gärna!!
mvh,
Mikael
Kanske att vill du ha vitare smet använder du äggvitorna men spelar det ingen roll så använder du hela ägget.:)
Jag har faktiskt ingen aning men det är det enda jag som jag skulle kunna tänka mej.
Hoppas du får veta skillnaden:D
Vad är queneller? mvh joulanta
Vad är queneller? mvh joulanta
Undrar jag också?
En sorts finare fiskbullar:)
Hej!
Tack för det svaret!
Jag har ätit fiskbullar på burk för en himmla massa år sedan, men var väl inte så vrålfötjust i det. Men annars äter jag i stort sett allt.. Minnestronesoppa tycker jag inte om i alla fall, den som man fick i skolan, men riktig hemgjord är säkert mycket godare. Oj förlåt, nu kom jag lite utanför ämnet.. Mvh joulanta
Quennelle är franska och betyder fritt översatt bulle av fisk (fast jag tror det också kan vara kött)
Ofta använder man äggvita i fiskpatéer eller fiskbullar för binda vattnet i smeten - när man gör queneller så spelar detta inte så stor roll eftersom man kokar smeten som små bullar så äggvitorna kan uteslutas tycker jag vad man däremot bör ha så är det grädde och kanske ett ägg. F.ö. gör man ofta queneller på gädd ellerer gösfärs
Jag lägger ut ett enkelt men gott recept:
400-450 gram fiskfile - hälften kan vara gädda eller gös resten vitfisk
1 ägg
2 dl vispgrädde
vitpeppar
salt
0.5 krm cayennepeppar
om smeten känns lös tillsätt 1 msk potatismjöl
Tack!
Bernit, det var just bindningseffekt i relation till
smak jag var ute efter. Jag utgår från ditt recept.
Joulanta, du ska prova gäddqueneller.
Ett av de bättre sätt att ta vara på en gädda.
Stor skillnad från burkfiskbullar! :)
Jag kommer att koka dem i en vitvinssås,
med mer grädde..
Färdigt recept kommer!
mvh,
Mikael
Hej!
Tack för dessa tipsen! Väldigt kul att se vad folk kan!
Ja jo jag älskar att äta gädda och det låter väldigt intressant. Det är klart att det man gör själv smakar för det mesta alltid godast.
Jajag får väl försöka att prova gäddqueneller, måste bara få upp fisken! Förhoppningsvis till sommaren, då min man och mina 2 barn är ute och fiskar, så vi får hoppas på att få napp!
Mvh joulanta:)
Hej igen!
Har du andra bra recept på gädda är det intressant!
Vi har några bra vassar att fiska till våren,
men jag blir aldrig nöjd med tillagningen.
Jag är nog den enda som efter lång tillredningstid
och mycket kryddor fått en gädda att smaka precis ingenting..
Min styvmor gjorde dock just queneller för några år sedan
och jag kom på det här om dagen (där av tråden).
Nu kom jag precis hem från Östermalmshallen med ett halvt kilo gäddfilé :)
Hittade även några fina Svenska beloner, så det blir ostron
och lite champagne till förrätt :) ..men det tillhör morgondagen.
I kväll ska jag göra Saltimbocca för första gången och sedan njuta
några ostar från Androuet. :D
Trevlig helg matklubbare!
Mikael