Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rädda 'gamla' råvaror ?

  • blekegreven 14 maj 2012

    Det pratas ofta om att fina, färska råvaror är a&o i matlagning, men trotts det händer det ju att saker råkar bli stående liiite för länge. och vad ska man göra då?
    I dessa tider när vi blir allt mer medvetna om vår miljö, vem vill då slänga en massa mat som ännu inte blivit dålig?

    Morötter som börjar bli lite fadda i smaken, potatis som börjar skrumpna en aning, smör som kanske inte riktigt är härsket, men... och den där vinslatten som börjat bli lite väl sur...

    Ja vad kan man göra för att rädda dem?
    I vilka rätter/samanhang fungerar de ändå? Vilka är era räddarrätter och små knep?

    Dela med er.

  • Anderstam 14 maj 2012

    Vinslatt fryses in i iskubsform. använd sedan i såser.
    Potatis, morötter, smör, går perfekt att använda vid bakning.

  • blekegreven 14 maj 2012

    Tips för MOGNA BANANER.

    Dessa gör sig ypperligt i denna lite speciella men mycket goda nordafrikanska rätt.
    Bananbiffar med het tomatsås

    eller så passar jag på att baka denna helt otroliga banankaka
    Banankaka med choklad och hasselnötter

    (eller så skalar jag dem och slänger in i frysen för senare behov)

  • blekegreven 14 maj 2012

    Skrumpna potatisar fungerar även riktigt bra till RAGGMUNKAR.

    Torkade bönor som stått för länge och inte vill bli mjuka vid blötläggning går att rädda med lite bikarbonat i blötläggningsvattnet.

    Maränger blir faktiskt som bäst när äggvitorna är på gränsen till för gamla.

  • husmusen88 14 maj 2012

    Även om morötter och potatis ligger på gränsen till utgång så går de fint att tillaga, tex i en rotfruktsgratäng eller riva morötterna till köttfärssåsen eller panbiffarna där de ändå inte ger så mycket smak.

  • boz1965 14 maj 2012

    Potatis som är lite skrumpen och börjar mjukna är alldeles utmärkt att steka eller ha i t.ex. pyttipanna.

  • tilda 5 augusti 2012

    Lägg potatis, morötter och dylika grönsaker skalade i en bunke med kallt vatten. Det kan tänkas att de "krispar" till sig.(Y)

  • Linlock 5 augusti 2012

    Tomater som är lite skrumpna brukar jag bara skära ner och kasta i där jag skulle använt krossade tomater på burk annars.

  • Mistys 5 augusti 2012

    Skrivet av tilda den 5 aug 2012

    Lägg potatis, morötter och dylika grönsaker skalade i en bunke med kallt vatten. Det kan tänkas att de "krispar" till sig.(Y)


    Så gör faktiskt butikerna också för att kunna ha den skrumpna kålroten i disken ett par dagar till i hopp om att sälja den. Alla rotfrukter drar åt sig fukten i en bunke och blir som nya.

  • Tussilago_Flikkan 5 augusti 2012

    Skrivet av Mistys den 5 aug 2012

    Skrivet av tilda den 5 aug 2012

    Lägg potatis, morötter och dylika grönsaker skalade i en bunke med kallt vatten. Det kan tänkas att de "krispar" till sig.(Y)


    Så gör faktiskt butikerna också för att kunna ha den skrumpna kålroten i disken ett par dagar till i hopp om att sälja den. Alla rotfrukter drar åt sig fukten i en bunke och blir som nya.


    har aldrig hört talas om att nån butik lägger kålrötter i vatten. vad var det för butik?

  • Mistys 5 augusti 2012

    Skrivet av Tussilago_Flikkan den 5 aug 2012

    Skrivet av Mistys den 5 aug 2012

    Skrivet av tilda den 5 aug 2012

    Lägg potatis, morötter och dylika grönsaker skalade i en bunke med kallt vatten. Det kan tänkas att de "krispar" till sig.(Y)


    Så gör faktiskt butikerna också för att kunna ha den skrumpna kålroten i disken ett par dagar till i hopp om att sälja den. Alla rotfrukter drar åt sig fukten i en bunke och blir som nya.


    har aldrig hört talas om att nån butik lägger kålrötter i vatten. vad var det för butik?


    Jag har jobbat på tre Ica butiker i Uppsala. Alla tre frukt och grönt ansvariga på dessa butiker gjorde likadant oberoende av varandra. Ett gammalt handlartrick antar jag!

  • Cassiopeya 5 augusti 2012

    Gammal mjölk, fil, kesella och liknande använder jag till bakning. Morötter och kokt potatis är också gott i bröd:)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.