Det pratas ofta om att fina, färska råvaror är a&o i matlagning, men trotts det händer det ju att saker råkar bli stående liiite för länge. och vad ska man göra då?
I dessa tider när vi blir allt mer medvetna om vår miljö, vem vill då slänga en massa mat som ännu inte blivit dålig?
Morötter som börjar bli lite fadda i smaken, potatis som börjar skrumpna en aning, smör som kanske inte riktigt är härsket, men... och den där vinslatten som börjat bli lite väl sur...
Ja vad kan man göra för att rädda dem?
I vilka rätter/samanhang fungerar de ändå? Vilka är era räddarrätter och små knep?
Dela med er.
Anderstam14 maj 2012
Vinslatt fryses in i iskubsform. använd sedan i såser.
Potatis, morötter, smör, går perfekt att använda vid bakning.
blekegreven14 maj 2012
Tips för MOGNA BANANER.
Dessa gör sig ypperligt i denna lite speciella men mycket goda nordafrikanska rätt. Bananbiffar med het tomatsås
(eller så skalar jag dem och slänger in i frysen för senare behov)
blekegreven14 maj 2012
Skrumpna potatisar fungerar även riktigt bra till RAGGMUNKAR.
Torkade bönor som stått för länge och inte vill bli mjuka vid blötläggning går att rädda med lite bikarbonat i blötläggningsvattnet.
Maränger blir faktiskt som bäst när äggvitorna är på gränsen till för gamla.
husmusen8814 maj 2012
Även om morötter och potatis ligger på gränsen till utgång så går de fint att tillaga, tex i en rotfruktsgratäng eller riva morötterna till köttfärssåsen eller panbiffarna där de ändå inte ger så mycket smak.
boz196514 maj 2012
Potatis som är lite skrumpen och börjar mjukna är alldeles utmärkt att steka eller ha i t.ex. pyttipanna.
tilda5 augusti 2012
Lägg potatis, morötter och dylika grönsaker skalade i en bunke med kallt vatten. Det kan tänkas att de "krispar" till sig.(Y)
Linlock5 augusti 2012
Tomater som är lite skrumpna brukar jag bara skära ner och kasta i där jag skulle använt krossade tomater på burk annars.
Mistys5 augusti 2012
Skrivet av tilda den 5 aug 2012
Lägg potatis, morötter och dylika grönsaker skalade i en bunke med kallt vatten. Det kan tänkas att de "krispar" till sig.(Y)
Så gör faktiskt butikerna också för att kunna ha den skrumpna kålroten i disken ett par dagar till i hopp om att sälja den. Alla rotfrukter drar åt sig fukten i en bunke och blir som nya.
Tussilago_Flikkan5 augusti 2012
Skrivet av Mistys den 5 aug 2012
Skrivet av tilda den 5 aug 2012
Lägg potatis, morötter och dylika grönsaker skalade i en bunke med kallt vatten. Det kan tänkas att de "krispar" till sig.(Y)
Så gör faktiskt butikerna också för att kunna ha den skrumpna kålroten i disken ett par dagar till i hopp om att sälja den. Alla rotfrukter drar åt sig fukten i en bunke och blir som nya.
har aldrig hört talas om att nån butik lägger kålrötter i vatten. vad var det för butik?
Mistys5 augusti 2012
Skrivet av Tussilago_Flikkan den 5 aug 2012
Skrivet av Mistys den 5 aug 2012
Skrivet av tilda den 5 aug 2012
Lägg potatis, morötter och dylika grönsaker skalade i en bunke med kallt vatten. Det kan tänkas att de "krispar" till sig.(Y)
Så gör faktiskt butikerna också för att kunna ha den skrumpna kålroten i disken ett par dagar till i hopp om att sälja den. Alla rotfrukter drar åt sig fukten i en bunke och blir som nya.
har aldrig hört talas om att nån butik lägger kålrötter i vatten. vad var det för butik?
Jag har jobbat på tre Ica butiker i Uppsala. Alla tre frukt och grönt ansvariga på dessa butiker gjorde likadant oberoende av varandra. Ett gammalt handlartrick antar jag!
Cassiopeya5 augusti 2012
Gammal mjölk, fil, kesella och liknande använder jag till bakning. Morötter och kokt potatis är också gott i bröd:)
Det pratas ofta om att fina, färska råvaror är a&o i matlagning, men trotts det händer det ju att saker råkar bli stående liiite för länge. och vad ska man göra då?
I dessa tider när vi blir allt mer medvetna om vår miljö, vem vill då slänga en massa mat som ännu inte blivit dålig?
Morötter som börjar bli lite fadda i smaken, potatis som börjar skrumpna en aning, smör som kanske inte riktigt är härsket, men... och den där vinslatten som börjat bli lite väl sur...
Ja vad kan man göra för att rädda dem?
I vilka rätter/samanhang fungerar de ändå? Vilka är era räddarrätter och små knep?
Dela med er.
Vinslatt fryses in i iskubsform. använd sedan i såser.
Potatis, morötter, smör, går perfekt att använda vid bakning.
Tips för MOGNA BANANER.
Dessa gör sig ypperligt i denna lite speciella men mycket goda nordafrikanska rätt.
Bananbiffar med het tomatsås
eller så passar jag på att baka denna helt otroliga banankaka
Banankaka med choklad och hasselnötter
(eller så skalar jag dem och slänger in i frysen för senare behov)
Skrumpna potatisar fungerar även riktigt bra till RAGGMUNKAR.
Torkade bönor som stått för länge och inte vill bli mjuka vid blötläggning går att rädda med lite bikarbonat i blötläggningsvattnet.
Maränger blir faktiskt som bäst när äggvitorna är på gränsen till för gamla.
Även om morötter och potatis ligger på gränsen till utgång så går de fint att tillaga, tex i en rotfruktsgratäng eller riva morötterna till köttfärssåsen eller panbiffarna där de ändå inte ger så mycket smak.
Potatis som är lite skrumpen och börjar mjukna är alldeles utmärkt att steka eller ha i t.ex. pyttipanna.
Lägg potatis, morötter och dylika grönsaker skalade i en bunke med kallt vatten. Det kan tänkas att de "krispar" till sig.(Y)
Tomater som är lite skrumpna brukar jag bara skära ner och kasta i där jag skulle använt krossade tomater på burk annars.
Lägg potatis, morötter och dylika grönsaker skalade i en bunke med kallt vatten. Det kan tänkas att de "krispar" till sig.(Y)
Så gör faktiskt butikerna också för att kunna ha den skrumpna kålroten i disken ett par dagar till i hopp om att sälja den. Alla rotfrukter drar åt sig fukten i en bunke och blir som nya.
Lägg potatis, morötter och dylika grönsaker skalade i en bunke med kallt vatten. Det kan tänkas att de "krispar" till sig.(Y)
Så gör faktiskt butikerna också för att kunna ha den skrumpna kålroten i disken ett par dagar till i hopp om att sälja den. Alla rotfrukter drar åt sig fukten i en bunke och blir som nya.
har aldrig hört talas om att nån butik lägger kålrötter i vatten. vad var det för butik?
Lägg potatis, morötter och dylika grönsaker skalade i en bunke med kallt vatten. Det kan tänkas att de "krispar" till sig.(Y)
Så gör faktiskt butikerna också för att kunna ha den skrumpna kålroten i disken ett par dagar till i hopp om att sälja den. Alla rotfrukter drar åt sig fukten i en bunke och blir som nya.
har aldrig hört talas om att nån butik lägger kålrötter i vatten. vad var det för butik?
Jag har jobbat på tre Ica butiker i Uppsala. Alla tre frukt och grönt ansvariga på dessa butiker gjorde likadant oberoende av varandra. Ett gammalt handlartrick antar jag!
Gammal mjölk, fil, kesella och liknande använder jag till bakning. Morötter och kokt potatis är också gott i bröd:)