hejsan!ja skulle vilja ha ett gott recept på räk- och skaldjurssoppa, någon som har något?
sjofredriksson19 november 2007
Saffranssoppa med fisk och skaldjur.. 4 pers, tid att laga ca 40-50 min
1 gul lök
1 fänkål
1 vitlöksklyfta
2 morötter
lite olivolja
1 påse saffran, ½ g
1-2 msk tomatpuré
2 dl passerade tomater
1 fiskbuljongtärning eller 1 msk fiskfond
(ev 2 dl torrt vitt vin)
5 dl vatten
3 msk koncentrerad apelsinjuice
1 lagerblad
(ev ½ msk hackad färsk chili eller 1-2 tsk torkad chilipulver)
400 g fryst fisk (eller krabba och musslor)
400 g skalade räkor
100 g sockerärter
100 g strimlad purjolök
grovhackade örter t ex persilja eller dill
1 msk olja för stekning
Salt och peppar efter behag
A Ta fram fisken och låt den ½ tina.
B Skala grönsakerna och grovhacka vitlök och lök, slanta morötterna, strimla fänkålen och stek dem i olivolja till de börja mjukna.
C ta bort skaftet och tråden i sockerärtorna och skiva dem snett i stora bitar, skala räkorna, strimla purjon och ställ åt sidan.
D Blanda saffran och tomatpuré och häll i stekpannan med grönsakerna, låt fräsa någon minut.
E Tillsätt passerade tomater, buljong eller fond, ev vin, vatten, apelsinkonc, lagerblad, ev chili, salt och peppar efter behag och låt sjuda ca 30 min.
F Skär den ½ tinade fisken i stora bitar och lägg ner dem i grytan och låt sjuda i 5-10 minuter till fisken är nästan färdig.
G Tillsätt sockerärter, strimlad purjolök, örter, låt sjuda 2 min. (längre tid ger sega räkor!)
Servera soppan med ett gott bröd och ost, bubbelvatten med citron i eller ett mousserande vin Törley (finns på systemet, ca 50 kr)
Vin och chili har jag skrivit ev på eftersom alla inte vill ha dem i maten. Vill du bara ha skaldjur och inte fisken så öka på med räkor och ta krabba och musslor istället för fisken.
hejsan!ja skulle vilja ha ett gott recept på räk- och skaldjurssoppa, någon som har något?
Saffranssoppa med fisk och skaldjur.. 4 pers, tid att laga ca 40-50 min
1 gul lök
1 fänkål
1 vitlöksklyfta
2 morötter
lite olivolja
1 påse saffran, ½ g
1-2 msk tomatpuré
2 dl passerade tomater
1 fiskbuljongtärning eller 1 msk fiskfond
(ev 2 dl torrt vitt vin)
5 dl vatten
3 msk koncentrerad apelsinjuice
1 lagerblad
(ev ½ msk hackad färsk chili eller 1-2 tsk torkad chilipulver)
400 g fryst fisk (eller krabba och musslor)
400 g skalade räkor
100 g sockerärter
100 g strimlad purjolök
grovhackade örter t ex persilja eller dill
1 msk olja för stekning
Salt och peppar efter behag
A Ta fram fisken och låt den ½ tina.
B Skala grönsakerna och grovhacka vitlök och lök, slanta morötterna, strimla fänkålen och stek dem i olivolja till de börja mjukna.
C ta bort skaftet och tråden i sockerärtorna och skiva dem snett i stora bitar, skala räkorna, strimla purjon och ställ åt sidan.
D Blanda saffran och tomatpuré och häll i stekpannan med grönsakerna, låt fräsa någon minut.
E Tillsätt passerade tomater, buljong eller fond, ev vin, vatten, apelsinkonc, lagerblad, ev chili, salt och peppar efter behag och låt sjuda ca 30 min.
F Skär den ½ tinade fisken i stora bitar och lägg ner dem i grytan och låt sjuda i 5-10 minuter till fisken är nästan färdig.
G Tillsätt sockerärter, strimlad purjolök, örter, låt sjuda 2 min. (längre tid ger sega räkor!)
Servera soppan med ett gott bröd och ost, bubbelvatten med citron i eller ett mousserande vin Törley (finns på systemet, ca 50 kr)
Vin och chili har jag skrivit ev på eftersom alla inte vill ha dem i maten. Vill du bara ha skaldjur och inte fisken så öka på med räkor och ta krabba och musslor istället för fisken.
:)Lycka till..