Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Recept på Griskött hel karré

  • 28 april 2005

    Hej jag skulle vilja överrska Mamma med en god middag, så jag undrar om det e någon som har ett bra och lite roligare recept på Griskött hel karré? Är jätte tacksam för svar MVH Annelie

  • 30 april 2005

    Hej!Här kommer några olika recept:Honungs- och svartpepparstekt karré Portioner: 8Tid: 1 tim 30 minIngredienser:1 hel karré 880 ghavssalt och nymald svartpeppar30 g ekologiskt osaltat smör1 msk olivolja2 msk kravhonung1 tsk äppelcidervinägerROTFRUKTER2-3 morötter120 g kålrot1 palsternacka1-2 persiljerötter1 1/2 kg sparrispotatis4 blad spetskål1 schalottenlökca 1 dl grovt skuren bladpersilja 1 msk pressad saft av kravcitron2 tsk kallpressad rapsoljahavssaltnymalen svartpepparPERSILJEDRESSING80 g blad av bladpersilja1 1/4 dl kall grönsaksbuljong2 tsk olivoljahavssalt och nymald svartpepparÄPPLE OCH INGEFÄRA40 g rökt sidfläsk1 stort äpple t ex Ingrid-Marie8 kärnfria katrinplommon1 dl vattenhavssaltnymald svartpeppar2 tsk finriven ingefära1 salladslök Krydda karrén med salt och ordentligt med svartpeppar. Bryn ordentligt runt om i smör och olja. Blanda honung och vinäger, pensla runt om köttet. Baka i ugn, 175 grader till en innertemperatur på 69 grader. Pensla karrén ytterligare en gång med honung och vinäger. Låt vila till servering. Skala och skär rotsakerna i långa stavar (minst en av varje till vardera portionen). Skrubba potatisen. Skär bort den grova bladnerven på spetskålsbladen och dela bladen på mitten.Koka rotfrukterna och kålen mjuka var för sig i saltat vatten, kyl i kallt vatten. Vänd runt de avrunna rotfrukterna med finhackad lök, persilja, citronsaft, olja, salt och peppar. Lägg ut kålbladen, fördela grönsakerna ovanpå och rulla ihop. Ställ åt sidan till servering.Doppa persiljan till dressingen i kokande vatten och kyl den sedan. Krama ur vattnet. Mixa med grönsaksbuljong och sila genom finmaskig sil. Blanda med olja, salt och svartpeppar. Häll upp i dressingflaska och ställ åt sidan.Skär fläsket i tärningar. Skala och skär äpplet i tärningar. Fräs upp det rökta sidfläsket, tillsätt äpple, plommon och vatten. Sänk värmen och lägg på lock. När äpplet är mjukt, salta och peppra. Ställ åt sidan till servering. Vid servering: Värm rotfrukterna i ugn, 125 grader. Skär karrén i skivor, salta. Värm äpplena och tillsätt ingefära och tunt skuren salladslök. Lägg upp två skivor karré och rotsaker på varma tallrikar. Skeda äpplena över karrén. Häll persiljedressingen över rotfrukterna. Chilistekt fläskkarré5-6 portionerca 1 1/4 kg fläskkarré1 tsk salt2 krm svartpeppar1 msk chilipulver1/2-1 msk spiskumminSås:2 gula lökarolja eller margarin11/2 dl vatten1/2 dl chilisås2 tsk ljus vinäger1/2 dl brun farin2 tsk worcestershiresås1 tsk chilipulverSätt ugnen på 175 grader. Blanda salt, peppar, chilipulver och spiskummin och gnid in köttet runt om. Lägg det med den feta sidan upp i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Sätt in formen i nedre delen av ugnen och stek ca 1 timme. Gör såsen under tiden. Skala och hacka löken. Fräs den nästan mjuk i lite fett på ganska svag värme. Rör i alla övriga ingredienser och koka upp. Låt såsen sjuda under lock ca 10 min. Pensla sås över köttet och stek ytterligare ca 15 min. Pensla över mer sås och stek tills köttet är färdigt, det är det när termometern visar 80-85 grader. Ta upp steken och låt den stå 10-15 min.Servera med resten av såsen, kokt potatis eller ris och t ex gröna bönor.Sockerglaserad Fläskkarré6 portionerca 1 1/4 kg fläskkarré1 tsk salt1 krm svartpepparca 1 tsk malen kryddnejlika2 msk brun farin Sätt ugnen på 175 grader. Blanda salt, peppar, kryddnejlika och farin och gnid in köttet med blandningen.Lägg det på ett ugnssäkert fat och stick in en köttermometer så spetsen kommer mitt i köttet. Sätt in fatet i nedre delen av ugnen och stek tills termometern visar 80-85 grader. Ta ut köttet och låt det ev kallna.Skär upp det varma eller kalla köttet och servera med potatisgratäng, potatissallad eller kokt färskpotatis, chutney och t ex ärtor eller gröna bönor.Ugnsstekt karré med kryddig morotssalsa5-6 portionerca 1 1/4 kg fläskkarré med ben1 tsk saltnymalen svartpepparMorotssalsa:5-6 medelstora morötter2 krm kanel1krm ingefära2 krm chilipulver1-2 pressade vitlöksklyftor2 msk olivolja eller smör2 tsk pressad citron(salt)Sätt ugnen på 175 grader. Lägg karrén på ett ugnssäkert fat med den feta sidan upp. Salta och peppra. Stick in en köttermometer så spetsen kommer mitt i köttet. Sätt in fatet i nedre delen av ugnen och stek tills termometern visar 80-85 graders ugnsvärme. Ungefärlig stektid 1 3/4-2 timmar. Gör salsan under tiden. Skala och skär morötterna i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av. Blanda morötterna med alla andra ingredienser i en matberedare och kör tills morötterna är grovhackade men inte mosiga. Smaka av. Skär upp köttet och servera med salsan och stekta potatisklyftor eller bakad potatis.Limemarinerad karré med hot sweet chilisås4 portioner 4-6 skivor benfri karré, 1 1/2 cm tjocka skivorsalt, pepparMarinad:1 msk honung1 msk soja1 msk olja1 lime eller citron,rivet skal och juice2 tsk färsk ingefära, rivenHot sweet chilisås:2 msk chilisås3/4dl socker1 1/2 dl vatten1/2 dl vinäger1 röd chilifrukt, finhackad eller 1 tsk sambal oelek1 tsk potatismjölBlanda marinaden. Lägg ner karréskivorna i marinaden.Marinera minst 2 timmar i kylskåp.Grilla ca 3 minuter/sida. Salta och peppra.Blanda samman ingridienserna till såsen i en kastrull.Rör om och koka upp. Servera såsen kall.Servera med rösti, sallad och hot sweet chilisås.Karrémed dijon- och grönpepparsås4 portioner 4 skivor benfri karré, ca 500g1 msk smör1 krm svartpeppar2 msk scharlottenlök, finhackad2 dl vatten1 köttbuljongtärning1 dl crème fraiche1 msk Dijonsenap1 msk soja1 msk konserverad grönpeppar (eller 1 tsk torkad grönpeppar) Stek karréskivorna i smöret i en stekpanna på medelstark värme tills de är genomstekta, ca 3 minuter per sida. Salta och peppra. Tag upp köttskivorna och håll dem varma.Fräs löken i stekpannan. Späd med vatten, smula ner buljongtärningen.Rör ned crème fraiche och senap. Låt såsen koka ihop några minuter. Rör ner soja och grönpeppar. Lägg tillbaka köttet i såsen. Servera med ugnsbakade potatisklyftor och en sallad.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.