Hur rengör ni era gjutjärnspannor? Jag brukar använda diskborste och varmt vatten och såklart inget diskmedel, men min sambo blir galen på mig när jag gör det. Han sköljer nämnligen bara av den lite snabbt under kranen och torkar av fettet med papper. (alltså inte "rent, nytt" fett utan det man lagat maten i) Blir det inte massor av bakterier och skit då eller är det jag som är nojjig?
jimboz26 juni 2010
Skrubbar med grov(Y)salt
När den börjar bli tråkig så återfettar jag den med olja som får bränna in...
Therese198626 juni 2010
Fast problemet är att han vägrar allt sånt. Det ska bara torkas av med papper enligt honom=/
ros26 juni 2010
{snicker}Jag diskar av mina gjutjärnspannor med varmt vatten.
När dom torkat smörjer jag in dem med rapsolja.
Det fungerar hur bra som helst(Y)
jimboz26 juni 2010
Det är lite äckligt att låta gammalt matfett sitta på pannan tycker jag..Har man otur så kan det bli skämt och det är inget vidare...
Kirman26 juni 2010
När man läser om gjutjärnspannor så brukar rekomendationerna vara att torka ur dem med hushållspapper. Den mindre fettmängd som är kvar ska bara vara bra för pannan. Det blir inte några farliga bakterier. Den hettas dessutom upp igen innan du lagar mat i den nästa gång. Men lite smak kan det ju bli av föregående gångs maträtt.
boz196527 juni 2010
Till och med de mest ihärdiga bakterierna dör vid 120°C och man steker i högre temperatur än så, så bakterier behöver du inte oroa dig för. Det är väl snarare så att fettet oxiderar (härsknar) om det får vara kvar för länge i pannan, men använder man den varje dag så bör inte det heller vara nåt problem. Jag har haft nån gjutjärnspanna som har luktat lite mysko om den har stått oanvänd för länge men då är det bara att koka ur pannan med rent vatten några minuter och återfetta den, så är den som ny igen.
croxie6427 juni 2010
Jag gör som min mormor brukade göra.
Så snart jag använt pannan så sköljer jag ur den med kokhett vatten.
Ungefär var 14:e dag så fyller jag pannan med grovt salt, tillräckligt för att det ska täcka botten och sen låter jag den stå på svag värme på spisen i ca 20 minuter. Saltet drar åt sig alla överblivna smaker och eventuellt fett som kan ha blivit kvar.
När det är klart så häller du bort saltet och fyller pannan med matolja. En halv centimeter med olja brukar vara tillräckligt.
Ställ pannan på svag värme på spisen i ca 30 minuter och se till att det inte blir för varmt. Oljan ska inte puttra eller nåt, och pannan får inte blir torr.
När det är klart så häller man bort oljan (eller sparar det till nästa gång) och torkar pannan med rent hushållspapper.
Jag har alltid gjort på det sättet och den enda anledningen till att jag har varit tvungen att köpa en ny stekpanna är att jag inte fick med mig min från Sverige när jag flyttade.
Hur rengör ni era gjutjärnspannor? Jag brukar använda diskborste och varmt vatten och såklart inget diskmedel, men min sambo blir galen på mig när jag gör det. Han sköljer nämnligen bara av den lite snabbt under kranen och torkar av fettet med papper. (alltså inte "rent, nytt" fett utan det man lagat maten i) Blir det inte massor av bakterier och skit då eller är det jag som är nojjig?
Skrubbar med grov(Y)salt
När den börjar bli tråkig så återfettar jag den med olja som får bränna in...
Fast problemet är att han vägrar allt sånt. Det ska bara torkas av med papper enligt honom=/
{snicker}Jag diskar av mina gjutjärnspannor med varmt vatten.
När dom torkat smörjer jag in dem med rapsolja.
Det fungerar hur bra som helst(Y)
Det är lite äckligt att låta gammalt matfett sitta på pannan tycker jag..Har man otur så kan det bli skämt och det är inget vidare...
När man läser om gjutjärnspannor så brukar rekomendationerna vara att torka ur dem med hushållspapper. Den mindre fettmängd som är kvar ska bara vara bra för pannan. Det blir inte några farliga bakterier. Den hettas dessutom upp igen innan du lagar mat i den nästa gång. Men lite smak kan det ju bli av föregående gångs maträtt.
Till och med de mest ihärdiga bakterierna dör vid 120°C och man steker i högre temperatur än så, så bakterier behöver du inte oroa dig för. Det är väl snarare så att fettet oxiderar (härsknar) om det får vara kvar för länge i pannan, men använder man den varje dag så bör inte det heller vara nåt problem. Jag har haft nån gjutjärnspanna som har luktat lite mysko om den har stått oanvänd för länge men då är det bara att koka ur pannan med rent vatten några minuter och återfetta den, så är den som ny igen.
Jag gör som min mormor brukade göra.
Så snart jag använt pannan så sköljer jag ur den med kokhett vatten.
Ungefär var 14:e dag så fyller jag pannan med grovt salt, tillräckligt för att det ska täcka botten och sen låter jag den stå på svag värme på spisen i ca 20 minuter. Saltet drar åt sig alla överblivna smaker och eventuellt fett som kan ha blivit kvar.
När det är klart så häller du bort saltet och fyller pannan med matolja. En halv centimeter med olja brukar vara tillräckligt.
Ställ pannan på svag värme på spisen i ca 30 minuter och se till att det inte blir för varmt. Oljan ska inte puttra eller nåt, och pannan får inte blir torr.
När det är klart så häller man bort oljan (eller sparar det till nästa gång) och torkar pannan med rent hushållspapper.
Jag har alltid gjort på det sättet och den enda anledningen till att jag har varit tvungen att köpa en ny stekpanna är att jag inte fick med mig min från Sverige när jag flyttade.