Per Morberg skriver i sin bok att om man tillsätter salt i äppelmoset så tar saltet fram sötman. Vi har en 16-årig son som har diabetes sedan två år. Vill helst inte använda syntetiska sötningsmedel. Min undran är om det finns andra bär och frukter som man kan göra likadant med? Tacksam för svar :)! Mvh Anna-Karin Pettersson, Karlskoga
Familjegott16 april 2013
Det handlar nog oftast om väldigt små mängder salt, som fungerar som smakförstärkare, inte som ersättare för något. Vad jag sett i alla fall. Jag har alltid salt i exv. kladdkaka vilket gör den mycket godare, men sockermängden är detsamma som utan salt.
Om Moberg säger att det framhäver smakerna i äppelmos (mycket socker) så borde det fungera likadant i alla sylter/marmelader/mos med ungefär samma sockerhalt. Men mindre mängd socker tror jag inte det blir trots det. (Med tanke på diabetes alltså.)
Eller är det sockerfritt äppelmos ni använder? Det tycker jag är supergott när man gör själv (alltså helt enkelt äppelmos av bara äpple och inga tillsatser av socker eller sötningsmedel). Det man köper kan jag inte ens äta. (A)
anpett16 april 2013
Hej! Jo det är sockerfritt äppelmos jag menar, var lite otydlig där. Till 1 kg äpplen tillsätter man 1 tsk salt, vilket ska framhäva sötman. Jag brukar försöka hitta recept med liten mängd vanligt socker i stället för syntetiskt lättströ, typ Hermesetas. Stevia använder jag också ibland. Färdigköpt sylt försöker jag undvika, om jag kan. Jag får väl helt enkelt prova mig fram :). Mvh Anna-Karin
Hejsan!
Per Morberg skriver i sin bok att om man tillsätter salt i äppelmoset så tar saltet fram sötman. Vi har en 16-årig son som har diabetes sedan två år. Vill helst inte använda syntetiska sötningsmedel. Min undran är om det finns andra bär och frukter som man kan göra likadant med? Tacksam för svar :)! Mvh Anna-Karin Pettersson, Karlskoga
Det handlar nog oftast om väldigt små mängder salt, som fungerar som smakförstärkare, inte som ersättare för något. Vad jag sett i alla fall. Jag har alltid salt i exv. kladdkaka vilket gör den mycket godare, men sockermängden är detsamma som utan salt.
Om Moberg säger att det framhäver smakerna i äppelmos (mycket socker) så borde det fungera likadant i alla sylter/marmelader/mos med ungefär samma sockerhalt. Men mindre mängd socker tror jag inte det blir trots det. (Med tanke på diabetes alltså.)
Eller är det sockerfritt äppelmos ni använder? Det tycker jag är supergott när man gör själv (alltså helt enkelt äppelmos av bara äpple och inga tillsatser av socker eller sötningsmedel). Det man köper kan jag inte ens äta. (A)
Hej! Jo det är sockerfritt äppelmos jag menar, var lite otydlig där. Till 1 kg äpplen tillsätter man 1 tsk salt, vilket ska framhäva sötman. Jag brukar försöka hitta recept med liten mängd vanligt socker i stället för syntetiskt lättströ, typ Hermesetas. Stevia använder jag också ibland. Färdigköpt sylt försöker jag undvika, om jag kan. Jag får väl helt enkelt prova mig fram :). Mvh Anna-Karin