SMÅ SMARTA TIPS

Jag har länge kokat riset och bulgur i mikron i en gammal salladsslunga, en bunke med hål på locket.
Jag mäter upp ris t.e.x 3 dl basimatiris plus 6 dl vatten och havssalt in i mikron på full effekt 15 minuter.

Bulgur 3dl för 4 personer plus 6 dl vatten en grönsaksbuljong in i mikron på 20 minuter.
Jag slipper passa och det blir perfekt.
Då jag bakar paj eller tårtbotten så bröar jag aldrig formen för smulorna gör det ojämnt under tex grädden eller marcipanen, istället klipper jag bakplåtspapper till samma storlek som formen och lägger i bottnen och smörjer endast kanterna utan att bröa. Lossnar fint och blir vackert.

jag rengör vatten-kokaren genom att skära en citron i fyra bitar och koka dem med en hel kanna vatten. Sedan häller jag ut vattnet och gnuggar av kanterna och bottnen med bitarna (låt svalna lite). släng citronen och skölj ur kannan. Det är mer ekologiskt än att använda olika medel och det gör inget ifall första koppen te smakar lite citron.
Skrivet av johannanstans den 18 nov 2011

Skrivet av LaJefa den 6 feb 2009

Om du eller ditt barn har ont i öronen, dela en rå lök och håll den mot örat minst 5 minuter. Löken lindrar smärtan men har även en antibiotisk effekt.


Låt bli detta råd!


Fungerar utmärkt med vitlök, och då kan man dessutom hitta lagom stora klyftor att dela på mitten och göra "pluggar" av.

Det enda jag har hittat som stoppar analkande öron/bihåleinflamation.

Anticeptisk och troligen slemlösande eftersom man brukar få dra ut halva hjärnan genom näsan efter en stund. (åtminstonde känns det så)
Skrivet av krolly den 5 feb 2009

3) KOKA ÄGG I SALTAT VATTEN
Koka äggen i lite saltat vatten, ägget blir då lättare att skala.
(Min son påstår det. Tro det eller ej men det funkar)


Mitt tips för att äggen ska vara lättskalade är enkelt. Skala dem bara innan de svalnat för mycket. När de svalnat torkar/fastnar hinnan mellan skalet och ägget och det gör att skalet fastnar i ägget och ägget kan bli gropigt vid skalning. Medan ägget fortfarande är lite varmt så gott som glider skalet av.
Skrivet av fvander den 4 okt 2011

Vid vin och bärfläckar på kläder: värm lite mjölk (koka ej!) och doppa fläcken i den varma mjölken. Låt fläcken ligga i mjölken en stund. Tvätta sedan klädesplagget som vanligt och fläcken är ett minne blott!
Imponera på dina gäster i sommar och servera ett dumleflarn nedstucket i glassen eller i pannacottan.

Dumleflarn
Sätt ugnen på 155 grader. Lägg ut några dumlekolor glest på ett oljat bakplåtspapper.
In i ugnen 5-10 min, kolla så att det inte bränner. Ta ut och låt svalna. Ser ut som ett
havreflarn men smakar dumle.