SMÅ SMARTA TIPS

Skrivet av marialm den 11 feb 2009

Behöver du kalka av din vattenkokare så använd ättika. Det funkar både med syra och sprit. Slå i 1/2 dl i kannan, låt verka, fyll med vatten, koka upp och slå ut vattnet koka sedan med rent vatten som du byter några gånger. Lycka till.
Dessutom är ättika superbra att rengöra marsvingsburar med om de fått beläggning i botten. Slå i ättika och låt det st tills belä'ggningen är borta och diska sedan.


Glöm inte att hälla ut attiksvattnet ur vattenkokaren innan du kokar te nästa gång. Det blir inget gott te annars, jag lovar.
Brukar gnugga bort te avlagringar i muggar med lite salt. Skölj först muggen med vatten så att den är lite fuktig. Häll i salt och gnugga. Saltet slipar bort alla bruna avlagringar.
Skrivet av for-joi den 28 jul 2009

Skrivet av marialm den 11 feb 2009

Behöver du kalka av din vattenkokare så använd ättika. Det funkar både med syra och sprit. Slå i 1/2 dl i kannan, låt verka, fyll med vatten, koka upp och slå ut vattnet koka sedan med rent vatten som du byter några gånger. Lycka till.
Dessutom är ättika superbra att rengöra marsvingsburar med om de fått beläggning i botten. Slå i ättika och låt det st tills belä'ggningen är borta och diska sedan.


Glöm inte att hälla ut attiksvattnet ur vattenkokaren innan du kokar te nästa gång. Det blir inget gott te annars, jag lovar.
Brukar gnugga bort te avlagringar i muggar med lite salt. Skölj först muggen med vatten så att den är lite fuktig. Häll i salt och gnugga. Saltet slipar bort alla bruna avlagringar.


Jag brukar koka upp full vattenkanna med lite citronsyra i för att få rent. Och då smakar det ju inte fullt så illa om man glömmer skölja ur
Detta sätt används jämt i restaurangkök, det är därför såserna alltid är så goda när man äter ute. Tänkt på det?


Skrivet av redd den 22 jun 2009

En sak som jag själv kommit på.

Har du inte användning för skyn ifrån köttet/kyklingen på en gång så häll upp det i ett high-ball glas eller motsvarande (smalt högt) och sätt gladfolie över, fettet flyter upp till toppen stelnar som ett lock och gör att inget syre kommer in och skyn som sådan blir geleaktig.
Hade skyn från revben stående i kylen i 4månader innan jag hittade den och slängde den i vasken och började spola, provade att smaka lite och konstaterade att det inte var något fel på den igentligen.

Perfekt till soppor med tråkigare kött i.
Kul tråd Fortsätter med ett sommar tips och kanske bara för oss med hus. Men myr problem mellan plattorna, myrmedel och en katt som går ute på lina och sen slickar sig på tassarna är ingen bra kombination. Fick tips att byta alla kemikaliska myrmedel mot fun light outspädd saft och det hjälper verkligen. Efter ett par timmar är myrorna borta. Googlade på "myror fun light" och fick upp massor med förklaringar varför det hjälper och att man t.o.m forskat på det
Billigare blev det också
Hej!

Är ny i MK och älskar fiffiga tips. Här ett jag googlade fram förra sommaren, på förekommen andledning:
Fått bananflugor i huset? Blanda äppelcidervinäger med honung (finns färdigblandat att köpa eller blanda själv) med lika delar varmt vatten och en droppe diskmedel. häll allt i en skål eller glas, ställ i närheten av där flugorna finns. Bananflugorna älskar det, flyger dit och drunknar... I går hittade jag till och med en geting i bananflugefällan!
Ställ gurkan i svalen i stället för i kylskåpet så får den mer smak och blir mindre vattnig.

Fått vin fläck på duken? Häll omedelbart på salt så drar det åt sig vinet (till viss del).

För mycket salt i grytan/såsen? Skala en rå potatis och stoppa i, låt koka till sammans en stund och potatisen har dragit åt sig saltet!
Skrivet av Svarta_Oliver den 28 feb 2009

Tips. *Om man gör egen guacamole så kan man ha i lite citron i om det blir över av guacamolen eftersom att den då inte blir brun, vilket avokadon ofta blir efter ett tag när man har skalat den.
*Blanda i gröna ärtor precis när det har kokat färdigt, då blir riset mycket godare!


man kan också lägga i kärnan från avokadon så blir den inte brun
Jag fick en snilleblixt när jag skulle göra piroger häromdagen..Eftersom jag avskyr att kavla så tog jag fram min Pastamaskin och kavlade ut dom små pirogerna. Perfekt att kunna använda den till något mera än Pasta.

Här är Receptet på smarriga Piroger

Piroger med köttfärsfyllning

Piroger med ett mjukt bröd som blir så saftiga att du ej har råd att vara utan dom . Till skillnad från andra degar så blir detta lika saftigt som i Saluhallarna !

Skrivet av jimboz, 2 aug 2009

 
Svar till mamma97mia - vågar du köra dem i diskmaskinen? Annars diska i riktigt varmt vatten med diskmedel som löser fettet ordentligt!

Och här kommer ett annat tips:
Använd en korkskruv för att få upp ljusstumpar som brunnit för långt ner i ljusstaken!
Köper paprika (såna där tricolor) skär i bitar och fryser in. Perfekt att bara ta fram en påse och vända ner i köttgrytan eller vad man nu lagar för något.
Samma med lök, både gul och purjolök: hacka, strimla och frys in. Även champinjoner, skiva eller låt dem vara hela och frys in, men tvätta dem inte, borsta bara av om de är jordiga.

Ett par teskedar bakpulver i termosen och så hett vatten och låt stå en stund, bara att skölja ur sen. Men skruva för 17 inte på locket, för då kan det bli en liten explosion och det är inte trevligt .

Åttika: kanonbra till mycket!
Lite i äggvattnet, så spricker inte äggen. Om du glömt tvätten i maskinen lite för länge...häll i lite ättika och kör sköljning, tar garanterat bort sur lukt. Ättika mellan stenplattor för att ta bort ogräs, men var försiktig så du inte spiller på stenplattorna. Blanda med lite vatten och spraya på gravstenar som har fått mossbeläggning, låt stå en liten stund och sen är det bara att borsta av. Har du något plagg som "blöder" (färgar av sig), skölj det i ättiksvatten. Jag putsar mina fönster med hett vatten,ättika och nån droppe diskmedel. Skölj kristallglas i ättiksvatten, så slipper du fläckar.
Skrivet av mama97mia den 17 jan 2010

har ngn bra tips på hur man gör med ljus i glas? Jag fick ngtn doftljus i glas och undrar hur man ska göra för att kunna återanvända glaset när ljuset brunnit upp eller ner...


Jag brukar ställa glaset på lite papper i vasken och sedan hälla kokande vatten på , Stearinet smälter och rinner över och hamnar på pappret. Sedan diskar jag glaset som vanligt. Beroende på hur mycket stearin det är så kanske man får upprepa behandlingen....Jag kör inte i diskmaskinen för jag vill inte riskera att få stearin i silen..

Redigerat den 18 jan 2010 kl. 10:56
Ett tips var att koka köttbullar. Funkar säkert men man kan ock så koka till ex fläskotlett. Låt svalna ock sen pensla med glace eller något sen slänger man dom på grillen. Går väldigt fort och är bra om man är många med en liten grill t.ex.

Ett annan klassiker. När du steker prinskorv, skär ett kryss i dom från ena änden ca. 1,5 till 2cm ner i korven. Blir verkligen en prinskrona.