SMÅ SMARTA TIPS

Dela
Skrivet av Marksten den 18 jan 2010

Ett tips var att koka köttbullar. Funkar säkert men man kan ock så koka till ex fläskotlett. Låt svalna ock sen pensla med glace eller något sen slänger man dom på grillen. Går väldigt fort och är bra om man är många med en liten grill t.ex.

Ett annan klassiker. När du steker prinskorv, skär ett kryss i dom från ena änden ca. 1,5 till 2cm ner i korven. Blir verkligen en prinskrona.


Här på västkusten kallar vi det för grisfot, det blir ofta en hel skål med "grisfötter"
Jätte bra puts-tips till mörknat silver, mässing mm:

lägg ett ark aluminiumfolie i din rostfria diskho, fyll på med kokande vatten, en påse citron -eller askorbinsyra och ett par droppar yes diskmedel. lägg ner allt som skall putsas i det heta vattnet.
Låt ligga ett par minuter, skölj av och låt torka. Blir som nyputsat på nolltid utan någon större arbetsinsats. Jag brukar slänga i alla besticken på en gång, funkar perfekt!
Skrivet av jhulia den 17 jan 2010

Köper paprika (såna där tricolor) skär i bitar och fryser in. Perfekt att bara ta fram en påse och vända ner i köttgrytan eller vad man nu lagar för något.
Samma med lök, både gul och purjolök: hacka, strimla och frys in. Även champinjoner, skiva eller låt dem vara hela och frys in, men tvätta dem inte, borsta bara av om de är jordiga.



Precis samma sak sysslar jag med. Har dessutom selleri, fänkål och dylika grönsaker i frysen. Alltid när jag hittar grönsaker eller svamp till specialpris köper jag extra mycket, hackar och fryser in. Perfekt att använda om man vill göra snabbpizza.

Snabbpizza är ju förstås också ett tips. Ha vanliga tortillabottnar i kylen/frysen (betydligt billigare än färdiggjorda frysta pizzabottnar). Bred på ett lager hemgjord tomatsås (från kylen, gör stor sats) eller ketchup. Sedan ost från frysen (som det redan tipsats om) och valfria hackade grönsaker (från frysen), samt proteinkälla om du är dödsätare (till exempel julskinka är mycket bra att tärna och frysa in som pizzapålägg. Samma sak gäller köttfärs som kan stekas, kryddas och frysas in om den håller på att bli gammal.

Frysen är din vän.

Min disktrasa luktar sur ibland... skölj den i kallt vatten
varje gång du använder den så luktar den inte.
Garanterat!


Vilken superbra tråd !!

*tummen upp*

man kan även koka disktrasan i vatten på spisen ett par korta minuter, då o då !
tillsätt några Droppar (så du inte får skumkalas!) diskmedel

//S.

Redigerat den 21 maj 2010 kl. 23:23
Skrivet av martina63 den 18 jan 2010

Jätte bra puts-tips till mörknat silver, mässing mm:

lägg ett ark aluminiumfolie i din rostfria diskho, fyll på med kokande vatten, en påse citron -eller askorbinsyra och ett par droppar yes diskmedel. lägg ner allt som skall putsas i det heta vattnet.
Låt ligga ett par minuter, skölj av och låt torka. Blir som nyputsat på nolltid utan någon större arbetsinsats. Jag brukar slänga i alla besticken på en gång, funkar perfekt!



Greit !
jag har gjort nästan exakt lika,
fast tagit ca.1 dl Målarsoda (finns i färghandeln) i det kokheta vattnet.
((målarsoda är snällt för hyn- kan tom bada i det ))
Ägg-Skalning: det ultimata tricket

När du kokat klart äggen o sköljt med kallt vatten till svalare,
låt dem ligga kvar i kalla vattnet o SLÅ äggen runtom mot kastrullkanten, under ytan !
Alltså, "krossa dem lite försiktigt" där i.

Jag lovar, du får lättskalade ägg, för det sipprar in lite vatten mellan skal o ägg ...
(ibland får du av hela skalet i ett sjok !!)

"uppfann" detta en påsk på släktmiddag, med otaliga omöjliga äggskal

Goo lycka till // S.

Redigerat den 21 maj 2010 kl. 23:48
Hoppas ni inte ledsnar på mig: kom på fler saker

Hur man lätt får fina skivor eller tärningar av Avocado.
(sett från tv-kock)

Halvera frukten,
vrid ur kärnan med vass kniv "huggen" mitt i den,
skåra med kniven inuti halvan- men var försiktig så du ej skär igenom skalet, o in i din hand !
(jag använder mina mat-grill-knivar för detta)
O vill du ha hackad, så skåra även tvärsöver.

Ta sedan en Stor sked, o skopa ur hela halvan på en gång !
Voila´ , så har du den fin och o-mosad :-)
Jag gråter jämt av rå lök.... så fort vädret tillåter går jag ut på balkongen o skär o hackar
(ja, inte lille vitlöken då)


Ett tips från Martha Stewart-show -
ej testat själv ännu, men hon är ju husmoders-guru i USA - Borde stämma...hehe:
Tänd ett ljus bredvid dig på diskbänken när du skalar Löken-
så slipper du tårar !

Lägg i en tuss stålull i termosen och en skvätt vatten, skaka runt, häll ut och skölj. Så har ni en ren termos igen.


I de stora kaffe-termos-kannorna på mitt gamla jobb, sjukhusavdelning,
tog vi hushållspappret (sånt där brunt i drag-automat)
proppade i ca ½-meter , hällde i lite kallt vatten ,
o just skakade om ett gäng gånger innan du drar ut det
(håll kannan upp o ner så går det lätt)
Är det riktigt ingrott kan det behövas upprepas 1 ggn, sen skiner den inuti !

Vet dock inte om det var ett speciellt hushållspapper då ?!,

numer använder jag bara de o-krossbara ståltermosarna

Redigerat den 22 maj 2010 kl. 00:01
Skrivet av Fiona den 5 jul 2009

Skrivet av mama97mia den 9 jun 2009

Jag undrar om ngn har ett bra tips för hur man bäst skivar blodpudding? Jag får alltid problem när jag ska skiva puddingen, det fastnar på kniven o skivorna går sönder. Kan man ha typ olja på kniven först eller vatten eller nåt?


Skär med kniven i smör/margarin innan du ska skiva blodpuddingen. Stannar på eggen bättre än olja.


oxo haft detta "problem",
men jag brukar skära den med min långa file´kniv !
(mkt kort egg på höjden, så att säga liten "anläggningsyta")

Antar att även en s.k ostkniv med massa hål i funkar ganska bra ?

Redigerat den 22 maj 2010 kl. 00:13
Smoothie-tips,
(När du gjort din egen hemma o tar med i plastflaska,
med nån isbit överst så den håller sig kall)

Tillsätt 1 helt ägg per portion,
du får en superbra drink efter rumpskakningen/gymmet

Man ska ju enligt gängse experter äta en bra måltid med proteiner i,
så snabbt du bara kan för din återhämtnings skull, efteråt.
Max inom 1 timme,
annars börjar din kropp "äta" från musklerna istället för fettet,
som vi ju oftast vill bli av med.... hmm

Om du även har i lite avocado (ca 1/3 per portion) o mixar lite extra länge,
så får du en sammetslen skapelse !


Susas smoothie

Min sammetslena Älsklingssmoothie som jag experimenterat fram. (Färska gubbar såklart godast) Är du äggallergiker - ta proteinpulver istället. Speciellt bra efter träning ! Tips, Hallon gå...

Skrivet av elsklingen, 27 feb 2010

 

gör man denna riktigt lyxig på färska bär o dyl, så är det bjud-"mat" för mig
Testa gärna ett par droppar citron-rapsolja i, gör susen !
(speciellt bra om du får i dig för lite fett om dagen)

Redigerat den 22 maj 2010 kl. 00:34
Detta kanske några tycker är krångligt-

men jag Älskar mitt kaffe

för smaksättning:
Köpte Kandisocker på bit, 7 kr/förp !! På Överskottsbolaget.
men som bekant smälter det knappt... stenhårt
Så jag mortlar det..... (har en stor i marmor)
sen mortlar jag kardemumma-kärnor....
Blandar ihop detta (~2/3 socker och 1/3 -mumma) o har i en glasburk.
Tar ½ tsk till en kopp java , mums !!
Skrivet av EowynUndomiel den 8 feb 2009
Detta tipset använder vi alltid hemma NÄR VI KOKAR FRYSTA GRÖNSAKER :
Släng i en buljongtärning så blir det god smak på det!
Och ett annat tips är att SALTA HARICOTS VERTS. Inte överdrivet mycket, men lagom


Jess !

Testa gärna att ha i mkt Kikkomansoja i vattnet ,
(de skrev ½ mängden mot vatten- men blir väldigt starkt)
+ ett par krm vitlökspulver, o lite mindre svartpeppar
(stod på baksidan av en frysta-grönsakspåse för mååånga är sen)
Ser inte gott ut, blir brunt ,
MEN smakar mums tycker jag, som omväxling.

Mvh, Suss
Skrivet av Amika den 1 mar 2009
Jag använder aldrig varken mannagryn eller ströbröd när jag bakar mjuka kakor längre, för jag gillar inte smaken de ger. Jag smörar formen och vänder runt mjöl på kanterna istället. Funkar lika bra.

Om man har en teflonpanna eller titanpanna som sett bättre dagar, koka upp vatten med några droppar yes i och skölj sen ur och torka pannan. så blir den kanske inte direkt som ny, men oändligt mycket bättre igen.
Fick tipset av en kvinna som säljer teflonpannor.


....skall testas, min titanpanna Ser bra så trist ut fast den är "hel" !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

*Ta gärna BLÅ VALLMOFRÖN när du "bröar" en sockerkaksform,
ger en lite nötig smak, samt ser festligare ut !

*Jättegott att ha i 1 dl blåa vallmofrön i Citronsockerkaks-smeten,
minska då mjölmängden något.

P.s, gamla klassikern citronessensen//cedrooljan i kryddhyllan,
testa,
(även ihop med "äkta" citron-saft/skal) ger en fylligare smak

Goonatt ! nu ger jag mig för idag

Redigerat den 22 maj 2010 kl. 02:25
Skrivet av elsklingen den 21 maj 2010


Lägg i en tuss stålull i termosen och en skvätt vatten, skaka runt, häll ut och skölj. Så har ni en ren termos igen.


I de stora kaffe-termos-kannorna på mitt gamla jobb, sjukhusavdelning,
tog vi hushållspappret (sånt där brunt i drag-automat)
proppade i ca ½-meter , hällde i lite kallt vatten ,
o just skakade om ett gäng gånger innan du drar ut det
(håll kannan upp o ner så går det lätt)
Är det riktigt ingrott kan det behövas upprepas 1 ggn, sen skiner den inuti !

Vet dock inte om det var ett speciellt hushållspapper då ?!,

numer använder jag bara de o-krossbara ståltermosarna



Jag slår i lite grovsalt och lite vattensätter på korken och skakar och ruskar en kort stun. slår ur och sköljer. Rent och fint varje gång.
Har inte läst igenom hela tråden, så nån kanske redan tipsat om detta: när vattenkokaren börjar se sunkig ut inuti, häll i några matskedar citronsyra och fyll på max med vatten. Koka upp en gång, sen är den skinande igen. Jag brukar hälla ut det och koka upp friskt vatten efteråt men det kanske inte är nödvändigt.
När man kokar kalops eller annan mat med hela kryddor, så är det smart att lägga dem i en tesil med lock. Sätt ett snöre i silen ooh knyt det runt kastrullhandtaget. Ingen får starka kryddor i munnen.

Redigerat den 4 sep 2010 kl. 11:16