Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tips för prisjägare

  • boz1965 7 april 2013

    Köp när det är billigt

    Bli prismedveten och kolla vad saker och ting kostar så du får en uppfattning av vad som är dyrt och billigt. Framförallt köttpriser och grönsakspriser varierar kraftigt från vecka till vecka. Läs gärna reklamblad för att se vilket som är "veckans klipp". Köttpriserna varierar ofta 30 kr/kg från vecka till vecka eller mer så där finns mycket pengar att tjäna. Samma sak gäller grönsaker. En vecka kostar tomaterna 20 kr/kg och nästa kan de kosta 45 kr/kg. Eftersom oftast några grönsaker är billiga en viss vecka så är det kanske bättre att köpa just de grönsakerna den veckan.


    Frys in kött

    Framförallt på kött kan du spara mycket pengar eftersom kött går att frysa in. Nästan alla sorters kött är billigt någon vecka så på så sätt kan du om du bara köper kött när det är billigt och fryser in äta billigt kött jämt! Det är ju inte heller så att köttet på något sätt är sämre den veckan det är billigt så du har allt att vinna på att göra på detta sätt. Ett krav är förstås att du har en frys så att du har plats för att frysa in.

    Ett annat tips vad gäller kött och säsong är att gärna bunkra upp med kött under våren då det är billigt så att du kan köpa mindre kött på sommaren då priserna är mycket högre. Att priserna på kött är högre på sommaren beror på att det slaktas mycket mindre då eftersom uppfödarna tjänar på detta då djuren kan beta ute och äta upp sig så mycket som möjligt innan de slaktas. Allra billigast brukar därför köttet vara på senhösten.


    Storpack

    Köp gärna storpack, oftast är storpack billigare än små förpackningar, men inte alltid. Kolla alltid jämförpris! Köp dock inte mer än vad du behöver. Det kan vara lätt att gå i fällan att köpa för mycket!

    Det finns förstås mycket annat som också är billigt vissa veckor som man kan spara pengar på att köpa då. Det som begränsar är ditt lagringsutrymme och så får man inte köpa mer än man kan hålla ordning på. Det kan annars lätt bli så att man glömmer bort någonting som står långt inne i något skåp som passerar utgångsdatumet och då så förlorar man ju istället för att spara pengar.


    Sluta köp matlagningsgrädde

    Ett enkelt sätt att spara pengar är att sluta köpa matlagningsgrädde och istället endast köpa äkta vispgrädde. Istället för att ha flera sorters grädde i kylen kan du då istället ha endast en sort. När du vill ha matlagningsgrädde blandar du vispgrädde med vatten eller mjölk till önskad fetthalt. Eftersom vispgrädde och matlagningsgrädde kostar lika mycket blir det betydligt billigare när du blandar vispgrädde med vatten/mjölk som är gratis/billigare. Dessutom slipper du alla E-nummer, andra tillsatser och konstiga ingredienser som tyvärr finns i matlagningsgrädde.


    Säsongsvaror - Så grillar du hela sommaren till halva priset!

    Man kan också tjäna mycket pengar på att köpa vissa varor som är förknippade med vissa säsonger eller högtider före eller efter säsongen eller högtiden. Som exempel så kan man ofta fynda julskinka efter att julen är slut. Julskinka är samma sak som helgskinka och är du trött på skinka efter julen så kan du frysa in den. Ett annat exempel är att allt kött som går bra att grilla är väldigt dyrt på sommaren. Käp därför kött under våren till detta och du kan grilla hela sommaren för halva priset.


    Billiga matvarumärken

    Ibland kan man spara pengar på billigare matvarumärken men se upp, ibland kan det vara betydligt sämre kvalitet! Några exempel på detta är lingonsylt som innehåller väldigt lite lingon (men istället innehåller vatten, förtjockningsmedel och mera socker) eller mandelmassa med betydligt mindre procentsats mandel eller blockchoklad eller "block" som innehåller väldigt lite kakao. Läs på förpackningen och jämför med andra märken.


    Handla där det är billigt

    Även om det kanske är smidigare att handla i den närmaste lite mindre butiken så sparar du otroligt mycket pengar på att handla i en större och billigare mataffär som t.ex Willys, Netto, City Gross, ICA Maxi eller ICA Kvantum. Man kan förstås även göra så att man åker till en billigare affär och storhandlar basmatvaror och fyller på lagren t.ex. en gång i månaden och sedan köper resten i den mindre butiken som ligger närmare de övriga veckorna.

  • piha63 7 april 2013

    Tack för mycket bra tips. (Y)

  • piha63 7 april 2013

    Tack för mycket bra tips. (Y)

  • piha63 7 april 2013

    Tack för mycket bra tips. (Y)

  • piha63 7 april 2013

    Nu vet jag inte vad som hände. Jag tryckte ju bara en gång!?

  • estrid1 7 april 2013

    (Y)

  • DoctorWho 8 april 2013

    En nästan perfekt beskrivning av mitt sätt att handla mat. Jag gör en sak till för att spara pengar. Har skaffat affärernas medlemskort (de som är gratis) enbart för att utnyttja medlemspriserna.

  • elleave 8 april 2013

    Jättebra skrivet, jag gör ungefär så jag med =)

    Glöm inte att man kan spara mycket pengar på att köpa helt kött!
    Köp tex skinkstek och skär i grillskivor, schnitzelskivor, grytbitar eller wokstrimlor själv.

  • volimte88 8 april 2013

    Hej, jag passar på att ställa en följdfråga!

    Jag har tidigare läst om detta med att spä ut vispgrädde med vatten istället för att köpa matlagningsgrädde eller lättmatlagningsgrädde. Ska man även "reda" lite med mjöl då? Blir det inte "vattningt" istället för "krämigt" annars? Får man en lika god och fyllig smak?

    Funkar det lika bra att späda ut tex fullfet creme fraiche med vatten istället för att köpa lättcremefraiche? Behöver den redas då?

    Tack för bra tips! Ett till tips är att passa på att köpa ost när det är extrapris, och sedan riva och frysa in. Fryst riven ost passar utmärkt till gratänger, lasagne, ostsåser osv. Inte testat att frysa in en hel ost och sen ta fram och skiva, men det kanske någon annan vet om det funkar eller inte?

  • Magdolna 8 april 2013

    Du kan spä ut vispgrädde med MJÖLK, "fullfet creme fraiche" med MJÖLK.... du kan även blanda turkisk yoghurt 30%, vispgrädde 50%, och mjölk 20 % (för bättre resultat).

    1 äggula eller 1 msk vetemjöl (för räddning) funkar lika bra...

  • DoctorWho 8 april 2013

    Skrivet av volimte88 den 8 apr 2013

    Tack för bra tips! Ett till tips är att passa på att köpa ost när det är extrapris, och sedan riva och frysa in. Fryst riven ost passar utmärkt till gratänger, lasagne, ostsåser osv. Inte testat att frysa in en hel ost och sen ta fram och skiva, men det kanske någon annan vet om det funkar eller inte?


    Hel ost kan bli lite vattnig efter upptiningen.

  • Mistys 8 april 2013

    Superbra tips (Y) Ett av mina tips jag alltid arbetar efter är att göra matsedel efter vad som finns i frysen/extrapriser. Inte handla mat till fullpris för att livsmedlet står på matsedeln. Ingen köttfärs på x-pris, slut i frysen .....ja då äter vi något annat istället och inväntar x-priset...för det återkommer...ofta ;)

  • Kakan1986 9 april 2013

    Det finns också en app som heter matpriskollen som jag tycker är väldigt bra! Man kan skriva inköpslista bl a. Men annars tackar jag för alla andra väldigt bra tips!!

  • Gutis 9 april 2013

    Jättebra tips. Det mesta tänker jag redan på men lite nya ideer fick jag. Något man verkligen sparar på är också att "hamstra" lite extra om det är lågt pris någon vecka för att sen göra storkok o fylla matlådor. Sparar massor av pengar på det.

  • smulpajen1 10 april 2013

    Tack för bra tips! Här kommer några till...

    *Undvik halv/helfabrikat typ plättsmet, färdigbakade kanelbullar o bröd, frysta o färska enportionsrätter, dressingar mm och baka/laga din mat från grunden. Förutom att man sparar pengar slipper man också merparten av tillsatser, e-ämnen o dyl.

    *Handla mat som är märkt med halva priset pga kort datum. Tillagar man maten samma dag el dagen därpå spelar ju datumet ingen stor roll.

    *Ersätt dyra livsmedel med billigare. Resultatet smakar kanske inte likadant, men behöver inte bli sämre för det. Använd fantasin! Ex. Fläskfilé > fläskkarre i bit, torsk > alaska pollock, dyra exotiska grönsaker > svenska rotfrukter, fruktyoghurt > naturell yoghurt med sylt, dyr lyxig dessertglass kan ersättas med billig vaniljglass som körs i mixer några sekunder tillsammans m vispgrädde o hackad god choklad el färska bär.

    *Odla frukt/grönsaker själv om du har möjlighet till det samt plocka bär och svamp, nässlor med mera gratis i naturen.

    *Gör det till en "sport" att fixa en extra billig måltid (ex under 12 kr/port) en gång i veckan.

    *Ladda upp med rotsaker när det är billigt, förväll o stoppa i frysen. Går sedan att använda till soppor, grytor o gratänger. Å, andra sidan är rotfrukter relativt billiga året om.

    Sedan får man väl väga tid mot pengar o hitta vad som känns som en rimlig balans. Ibland har man inte tid att laga eget/baka/leta extrapriser o dylikt i den mån man skulle önska o då kan det ju vara värt att istället betala lite mer, för tid är ju också pengar...

    Men som flera redan skrivit är det viktigaste såklart att inte handla mer mat än vad man förbrukar, inte slänga överbliven mat, ta tillvara på rester o rensa kyl/frys regelbundet så att maten inte hinner bli för gammal. Har hört att i genomsnitt slängs cirka var tredje matkasse i Sverige idag, gräsligt!


    /kassörskan

  • HHag 10 april 2013

    Bli vegetarian (eller i alla fall dra ner på kött) och halvera din matkostnad, gå ner i vikt och gör en insats för miljön. :)

  • boz1965 10 april 2013

    Skrivet av volimte88 den 8 apr 2013

    Hej, jag passar på att ställa en följdfråga!

    Jag har tidigare läst om detta med att spä ut vispgrädde med vatten istället för att köpa matlagningsgrädde eller lättmatlagningsgrädde. Ska man även "reda" lite med mjöl då? Blir det inte "vattningt" istället för "krämigt" annars? Får man en lika god och fyllig smak...


    Om du ska göra t.ex. en gratäng och är orolig att grädden inte ska tjockna kan du vispa i en äggula (inte mer, då blir det omelett istället) per halvliter gräddmjölk så tjocknar det fint.

  • boz1965 10 april 2013

    Skrivet av smulpajen1 den 10 apr 2013

    ...Undvik halv/helfabrikat typ plättsmet, färdigbakade kanelbullar o bröd, frysta o färska enportionsrätter, dressingar mm och baka/laga din mat från grunden. Förutom att man sparar pengar slipper man också merparten av tillsatser, e-ämnen o dyl...


    Att hel- och halvfabrikat är onödigt dyra och inte alltid innehåller vad som står i innehållsförteckningen kan vi väl alla vara överens om. Att de dessutom oftast är onyttiga och fettbildande (gäller även Viktväktarnas färdigrätter) är heller ingen större nyhet.

    Att laga maten från grunden är det enda sättet vi kan styra vad som faktiskt finns i vår mat. Dessutom blir det mycket godare och nyttigare. För att inte tala om tillfredsställelsen det innebär att ha lagat maten själv. :)

  • rosatalo 11 april 2013

    Jag vill gärna tipsa om att Lidl tar 12.90 för färska kryddor i kruka och att deras krukor är 3ggr större än de som brukar finnas i dagligvaruhandeln och som brukar kosta 16-20 kr. Samma mängd skulle alltså i annan affär kosta ca 45-60kr. Väldigt stor prisskillnad.

  • chokladbiskvi 12 april 2013

    Bra tips! Jag försöker alltid hitta bra råvaror och stötta lokalproducerat. Vilket inte alltid är det lättaste eller billigaste. Att följa säsong, köpa storpack och hålla utkik efter erbjudanden är något jag ofta gör. Sen lönar det sig alltid med storkok och att laga från grunden istället för hel- och halvfabrikat. Ett tips jag brukar göra är att dryga ut köttfärs med rivna morötter, det blir jättegott!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.