Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tips och trix

  • familjenlundin 19 december 2009

    Hej alla glada matvänner :)

    Tänkte höra om ni sitter inne med några bra tips och/eller trix inom tex matlagningen. Kan kanske vara bra o dela med sig av sådant nu när julen stundar och matlagningen är som störst :D

    Jag har ett (som jag kommer på just nu) jag kan dela med mig som min kära mor lärde mig när jag som ung och okunnig hade flyttat hemifrån :p

    Potatis har ju en viss förmåga att koka över precis när det kokat upp och man får kokvatten över hela spisen...lägg i en liten klick smör så slutar det omedelbart att koka över, jag lovar!!

    /Marina

  • Mistys 19 december 2009

    Gör man julskinkan själv i ugnen så har jag kommit på att om jag tar ut den när ca 5-10 grader återstår tills den uppnått rätt temperatur så får man världens godaste och saftigaste skinka. Dom sista 5-10 graderna kommer den upp i av sig själv av efterkokningen som sker när den står på bänken för att svalna. Jag gör dessutom skinkan i stekpåse vilket ger en jättegod skinka. Mycket bättre än det gamla sättet med folie (Y)

    Fast många kanske köper färdig skinka. Men inte jag. Älskar doften och första smakprovet av den lite ljumma nybakade skinkan (L)

  • familjenlundin 20 december 2009

    Puff :)

  • The_mama97mia 20 december 2009

    Två tips som jag faktiskt ganska nyligen börjat använda mig av är:
    1) steker köttbullarna i ugnen på en plåt, slipper stekos o är snabbt! Gott blir det med.
    2) kokar (tvättad) potatis med skalet på, kör dom i potatispressen sen, slipper ett moment - att skala potatisen innan jag ska göra mos eller bara servera pressad potatis.

    Så idag blev det hemlagade köttbullar och potatismos. (Y)

  • familjenlundin 22 december 2009

    Puff.....Ingen!!!! Är det verkligen ingen (förutom Misty09 och mama97mia) som har en massa tips och trix i matlagning :o :o ???

    Kom igen nu :D

  • The_mama97mia 22 december 2009

    Jag önskar tips om att smälta choklad?
    jag vet - vattenbad eller mikro men... vad gillar ni bäst?

  • jimboz 22 december 2009

    Dom flesta gör Lady och Lufsen spagetti med endast Spagetti och köttbullar..Testa istället med att lägga en klick smör i pannan och en tubkläm med tomatpuré samt lite Parmesanost . Kör runt pastan med lite andra kryddor däri så blir pastan krämigare ska ni se

  • svengelsk 22 december 2009

    Jag brukade lägga chokladen i en plastpåse, knyta till och sätta den i hett vatten. När den smält torkade jag påsen noga, klippte av ett hörn och tryckte ut chockladen. Bra om man skulle ringla chokladen över något eller skriva med den. Det måste vara en tjock plastpåse typ fryspåse

  • Roggan 22 december 2009

    Det var det smartaste jag hört på länge. Att jag inte tänkt på det!

  • sessa79 22 december 2009

    när jag steker kött så tillsätter jag lite vatten i slutet så blir köttet inte så torrt som det kan bli ibland..

  • The_mama97mia 17 januari 2010

    *puffar* här igen

    Ett trix som säkert alla vet är att när du ska mäta upp kladdiga grejer , häll lite olja i måttet först så blir det enklare att få ut det andra sen. Typ honung, sirap m.m.

  • flingsalt 17 januari 2010

    Min farmor brukade lägga ett litet mynt mitt på plattan (i gropen) för att det inte skulle koka över. :)

  • Mistys 17 januari 2010

    När man kokar egen risgrynsgröt eller stuvar makaroner ( kokar dom i mjölk ) Vill det gärna, om inte alltid bränna fast. Koka upp mjölken i micron först. Slå ris eller makaroner i en kastrull, slå på den uppkokta mjölken och fortsätt koka på lägsta värmen som går från början då bränner det aldrig i botten (Y)

  • thinner 24 januari 2010

    Potatisgratän på spisen.
    Ett snabbt sätt att göra potatisgratäng är att blanda lök, potatis, kryddor och mjölk i en kastrull och koka allt i hop till potatisen är mjuk. Sedan är det bara att hälla upp i en fom och gratinera i ugnen tills den får lite färg.

  • Erajscha 24 januari 2010

    jag låter ofta grönsaker (tex finhyvlad morot, sockerärtor eller vanliga ärtor) koka med på slutet i pastavattnet.

  • The_mama97mia 21 mars 2010

    Har nån ngt bra tips om hur man slipper otäck lukt när man kokar blomkål och broccoli? Har för mig jag har sett det någonstans, men hittar inte nu???

  • boz1965 21 mars 2010

    Skrivet av mama97mia den 21 mar 2010

    Har nån ngt bra tips om hur man slipper otäck lukt när man kokar blomkål och broccoli? Har för mig jag har sett det någonstans, men hittar inte nu???


    Sätta igång spisfläkten? ;)

    Skojar bara.

    Ärligt talat vet jag inte nåt bättre. Men fläkten hjälper ju inte alltid mot så starka dofter, speciellt inte om det "bara" är en kolfilterfläkt som inte har nåt utsug, utan bara cirkulation.

  • The_mama97mia 21 mars 2010

    *skratt*
    ja jag har dålig fläkt...

    Testar nu med lagerblad i kokvattnet, tror det var det jag läste om ngnstans, men vete tusan om det gör ngn skillnad.

  • familjenlundin 21 mars 2010

    Jag gjorde en sökning på googel och fann detta " Kokar man vitkål eller blomkål brukar det osa i hela huset. Lägger man en köttbuljongtärning i kokvattnet försvinner lukten, och det doftar gott"... jag antar att det gäller broccoli också.

    Källa: http://www.stamlis.com/Stamlis/Kokbok/Tips/Tipskok.html

    Det fanns hur mycket tips som helst på den sidan :)

  • The_mama97mia 21 mars 2010

    Tack för det tipset! Alltid bra med nya tips o trix! (Y)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.