jag har nu försökt få into om
TORKADE GULA KANTARELLER
någon säger se och någon så
vad säger ni har inne?
blir dom bäska....
ska dom ligga i blöt över natten...
eller bara en timme...
kan jag mala och använda som krydda.....
BeritRick15 september 2011
Jag har läst att gula kantareller inte lämpar sig att torka eftersom smaken blir försämrad och att svampen blir seg efter torkning.Däremot är trattkantareller utmärkta att torka!
imjoh15 september 2011
Jag har torkat gula kantareller många gånger, brukar stöta dom i morteln tills det mjölliknande, jättebra krydda i färs eller sås.
Brukar ha en burk med torkade trattisar, en burk med torkade gula ock en med torkad bladsvamp, användbart till mycket.
Tillberga15 september 2011
Skrivet av imjoh den 15 sep 2011
Jag har torkat gula kantareller många gånger, brukar stöta dom i morteln tills det mjölliknande, jättebra krydda i färs eller sås.
Brukar ha en burk med torkade trattisar, en burk med torkade gula ock en med torkad bladsvamp, användbart till mycket.
härligt att höra...ja blandsvamp o trattisar har jag alltid torkat och i år fick vi ju så mycket gula att jag torkade även lite sådanna...men sen fick jag höra hur sega och bäska dom blev......
nu har jag provat att ha dom i blöt i 12 timmar och sen steka till en hårdmacka och de gick hur bra som hällst
la även några i blöt i bara 1 timme lite mer sega men även dom var helt OK på hårdmacka
så jag kommer att torka vidare....
Cassiopeya15 september 2011
Har själv aldrig torkat gula kantareller, men har hört att det ska gå bra. Bland annat har jag vänner i Norge, och de påstår att där torkar man alltid de gula kantarellerna. Smidigt att torka dem istället för att förvälla och frysa in, det är redan så trångt i frysen med alla bär och mat av olika slag :D
majuri15 september 2011
Den gula kantarellen blir seg och dålig i smaken om den torkas.
Förväll och frys så håller den flera år i frysen.
MoccaBrun15 september 2011
Har hört att gula kantareller inte lämpar sig för torkning men Jag har provat och torka gula kantareller i en svamptork, det tog flera timmar men resultatet blev bra. Förvarar dem i en glasburk, de doftar ljuvligt.
Tillberga15 september 2011
jag har torkat och nu har jag provlagat
la i blöt i 12 timmar och de blev bra, stekte i smör blev helt OK
la några i blöts i 1 timme och även dom stekte jag....lite "segare" men helt OK på hård macka
la i blöt i 6 timmar och gjorde stuvning...gott
så de funkar helt klart
The_mama97mia15 september 2011
Intressant,l jag undrar om det kan ha betydelse om svampen är stor/liten/gamla/blöt/ torr
U know
Tillberga16 september 2011
jag hade inte så stora svampar.....runda 50öringar eller 1 kr.....
jag har nu försökt få into om
TORKADE GULA KANTARELLER
någon säger se och någon så
vad säger ni har inne?
blir dom bäska....
ska dom ligga i blöt över natten...
eller bara en timme...
kan jag mala och använda som krydda.....
Jag har läst att gula kantareller inte lämpar sig att torka eftersom smaken blir försämrad och att svampen blir seg efter torkning.Däremot är trattkantareller utmärkta att torka!
Jag har torkat gula kantareller många gånger, brukar stöta dom i morteln tills det mjölliknande, jättebra krydda i färs eller sås.
Brukar ha en burk med torkade trattisar, en burk med torkade gula ock en med torkad bladsvamp, användbart till mycket.
Jag har torkat gula kantareller många gånger, brukar stöta dom i morteln tills det mjölliknande, jättebra krydda i färs eller sås.
Brukar ha en burk med torkade trattisar, en burk med torkade gula ock en med torkad bladsvamp, användbart till mycket.
härligt att höra...ja blandsvamp o trattisar har jag alltid torkat och i år fick vi ju så mycket gula att jag torkade även lite sådanna...men sen fick jag höra hur sega och bäska dom blev......
nu har jag provat att ha dom i blöt i 12 timmar och sen steka till en hårdmacka och de gick hur bra som hällst
la även några i blöt i bara 1 timme lite mer sega men även dom var helt OK på hårdmacka
så jag kommer att torka vidare....
Har själv aldrig torkat gula kantareller, men har hört att det ska gå bra. Bland annat har jag vänner i Norge, och de påstår att där torkar man alltid de gula kantarellerna. Smidigt att torka dem istället för att förvälla och frysa in, det är redan så trångt i frysen med alla bär och mat av olika slag :D
Den gula kantarellen blir seg och dålig i smaken om den torkas.
Förväll och frys så håller den flera år i frysen.
Har hört att gula kantareller inte lämpar sig för torkning men Jag har provat och torka gula kantareller i en svamptork, det tog flera timmar men resultatet blev bra. Förvarar dem i en glasburk, de doftar ljuvligt.
jag har torkat och nu har jag provlagat
la i blöt i 12 timmar och de blev bra, stekte i smör blev helt OK
la några i blöts i 1 timme och även dom stekte jag....lite "segare" men helt OK på hård macka
la i blöt i 6 timmar och gjorde stuvning...gott
så de funkar helt klart
Intressant,l jag undrar om det kan ha betydelse om svampen är stor/liten/gamla/blöt/ torr
U know
jag hade inte så stora svampar.....runda 50öringar eller 1 kr.....