Är alla E-ämnen farliga?
Eller vilka bör man undvika?
mazzarinen31 mars 2011
Jag såg en väldigt intressant dokumentär om E-ämen. Där säger de att många E-ämnen är helt naturliga, tex E322 finns naturligt i allt levande, extra mycket i äggula och soyabönor.
E471 kommer också från soyabönor. E410 är en annan böna som heter locus böna.
E407 kommer från sjögräs. Ett par exempel på de ofarliga.
De man ska undvika är tex. E955 och E951, dessa är konstgjort socker, som används i tex lightläsk. Dokumentären heter "E numers, an edible adventure" om du själv är intresserad av att se den. :)
callemero31 mars 2011
De flesta E-ämnen är konserveringsämnen.
De finns självklart de som inte är så bra.
asasto31 mars 2011
Man kan gå in på Äkta varas hemsida och slå upp Enumren om man vill.
Om de är farliga vet väl ingen man har inte gjort långvariga studier och studier om hur de reagerar med varann.
Att E-numrena är naturliga är ingen garanti att de är ofarliga. I ex. australien, nya zeeland anser man det bevisat att karragenan är cancerframkallande och där är det förbjudet, ämnet framställs av en alg och hittas i massor av mejeriprodukter speciellt lightvarianter här i sverige. Försöker undvika det själv men måste äta ändå eftersom jag har en laktosintolerant pojkvän och det finns ofta i de produkterna med.
kattgnag31 mars 2011
Vad jag fått till mig så skulle E621 (en smakförstärkare) vara lite av en värsting :-(
boz196531 mars 2011
Här är en lista på e-nummerämnena:
http://webbutiken.slv.se/images/3/E/1083_100.pdf
Du behöver ha Adobe Reader installerad.
Om du inte redan har den så hämta den här: http://get.adobe.com/se/reader/
johannes1262 april 2011
Besök den nya matsajten: för folk som älskar äkta mat!
www.Foodpassion.se
jas652 april 2011
Listan går att även få på apoteket.
Lillill2 april 2011
Tack så jättemycket för alla tips! De har verkligen hjälpt mig i djungeln.
Kram alla
(H)
varecia2 maj 2011
Den här hetsen mot E-nummer kan till och med vara lite "farlig". Anledningen till att de finns överhuvud taget är att de ska vara lätta att känna igen i innehållsförteckningen så att man vet vad man äter om man är utomlands eller så. Vad som händer nu när många är överdrivet rädda för dem är att producenterna skriver ut namnen på ingredienserna istället. Då försvinner möjligheten för människor som inte kan språket att känna igen ämnet, och allergichocker blir i värsta fall resultatet.
De allra flesta E-nummer är alldeles naturliga saker som citronsyra och rödbetsfärg.
Är alla E-ämnen farliga?
Eller vilka bör man undvika?
Jag såg en väldigt intressant dokumentär om E-ämen. Där säger de att många E-ämnen är helt naturliga, tex E322 finns naturligt i allt levande, extra mycket i äggula och soyabönor.
E471 kommer också från soyabönor. E410 är en annan böna som heter locus böna.
E407 kommer från sjögräs. Ett par exempel på de ofarliga.
De man ska undvika är tex. E955 och E951, dessa är konstgjort socker, som används i tex lightläsk. Dokumentären heter "E numers, an edible adventure" om du själv är intresserad av att se den. :)
De flesta E-ämnen är konserveringsämnen.
De finns självklart de som inte är så bra.
Man kan gå in på Äkta varas hemsida och slå upp Enumren om man vill.
Om de är farliga vet väl ingen man har inte gjort långvariga studier och studier om hur de reagerar med varann.
Att E-numrena är naturliga är ingen garanti att de är ofarliga. I ex. australien, nya zeeland anser man det bevisat att karragenan är cancerframkallande och där är det förbjudet, ämnet framställs av en alg och hittas i massor av mejeriprodukter speciellt lightvarianter här i sverige. Försöker undvika det själv men måste äta ändå eftersom jag har en laktosintolerant pojkvän och det finns ofta i de produkterna med.
Vad jag fått till mig så skulle E621 (en smakförstärkare) vara lite av en värsting :-(
Här är en lista på e-nummerämnena:
http://webbutiken.slv.se/images/3/E/1083_100.pdf
Du behöver ha Adobe Reader installerad.
Om du inte redan har den så hämta den här: http://get.adobe.com/se/reader/
Besök den nya matsajten: för folk som älskar äkta mat!
www.Foodpassion.se
Listan går att även få på apoteket.
Tack så jättemycket för alla tips! De har verkligen hjälpt mig i djungeln.
Kram alla
(H)
Den här hetsen mot E-nummer kan till och med vara lite "farlig". Anledningen till att de finns överhuvud taget är att de ska vara lätta att känna igen i innehållsförteckningen så att man vet vad man äter om man är utomlands eller så. Vad som händer nu när många är överdrivet rädda för dem är att producenterna skriver ut namnen på ingredienserna istället. Då försvinner möjligheten för människor som inte kan språket att känna igen ämnet, och allergichocker blir i värsta fall resultatet.
De allra flesta E-nummer är alldeles naturliga saker som citronsyra och rödbetsfärg.