Hej alla, jag tänkte höra om någon har erfarenhet av fritös, kanske kan rekomendera en bra? Jag är livrädd att fritera i panna men nu vill jag så gärna laga en rätt jag såg i Gokväll. Så fritös-tips mottages tacksamt :)
boz196512 mars 2015
Inga problem att fritera i gryta.
Min gamla gjutjärnsgryta får tjänstgöra som fritös nån gång emellanåt. Man ska bara se till att ha locket nära tillhands om det skulle ta fyr (har aldrig hänt mig hittills på 30 år i kockyrket). OBS! Ha ALDRIG vatten på brinnande olja!!!
irrevirre12 mars 2015
Men jag är så rädd för detta... även med lock i närheten. Hur vet du att det inte är för hett? Termometer?
Rajdon13 mars 2015
Spelar ju ingen roll iegntligen så länge du har en bra olja och rätt temp med termostat :@ = fritösmannen {curl-lip}
boz196515 mars 2015
Digital ugnstermometer funkar fint. Förfritering av t.ex. pommes frites gör man vid 165°C och färdigfritering vid 180°C.
Annars kan man göra det s.k. "brödprovet". Skär några tärningar av vitt bröd, ca 1x1x1 cm. När du tycker att oljan verkar varm nog lägger du en brödtärning i oljan. Den ska bli gyllenbrun på ca en minut, då är oljan lagom varm (ca 175-180°C). Ryker oljan så är den alldeles för varm och det du friterar blir bränt utanpå och är fortfarande rått inuti.
Ravnborg20 mars 2015
Hej, jag skickade min man för att köpa en fritös... Blev både arg och besviken när han kommer hem med en Actifry, idag är jag hur glad som helst. Du kan fritera pommes med en matsked olja. Jag använder ingen olja alls och får perfekt resultat.. Går att använda till det mesta (Y), lätt att använda, går snabbt och är lätt att göra ren. Värd varje krona.
irrevirre20 mars 2015
Tack för kommentarer ? Jag har en actifry och gillar den men det går inte göra den rätt som jag vill i en sådan dessvärre.
Memelie1 april 2015
Köpte en på Netto för 299 kr för ett par år sedan. Funkar bra till strips och struvor (det enda jag gör).
Hej alla, jag tänkte höra om någon har erfarenhet av fritös, kanske kan rekomendera en bra? Jag är livrädd att fritera i panna men nu vill jag så gärna laga en rätt jag såg i Gokväll. Så fritös-tips mottages tacksamt :)
Inga problem att fritera i gryta.
Min gamla gjutjärnsgryta får tjänstgöra som fritös nån gång emellanåt. Man ska bara se till att ha locket nära tillhands om det skulle ta fyr (har aldrig hänt mig hittills på 30 år i kockyrket). OBS! Ha ALDRIG vatten på brinnande olja!!!
Men jag är så rädd för detta... även med lock i närheten. Hur vet du att det inte är för hett? Termometer?
Spelar ju ingen roll iegntligen så länge du har en bra olja och rätt temp med termostat :@ = fritösmannen {curl-lip}
Digital ugnstermometer funkar fint. Förfritering av t.ex. pommes frites gör man vid 165°C och färdigfritering vid 180°C.
Annars kan man göra det s.k. "brödprovet". Skär några tärningar av vitt bröd, ca 1x1x1 cm. När du tycker att oljan verkar varm nog lägger du en brödtärning i oljan. Den ska bli gyllenbrun på ca en minut, då är oljan lagom varm (ca 175-180°C). Ryker oljan så är den alldeles för varm och det du friterar blir bränt utanpå och är fortfarande rått inuti.
Hej, jag skickade min man för att köpa en fritös... Blev både arg och besviken när han kommer hem med en Actifry, idag är jag hur glad som helst. Du kan fritera pommes med en matsked olja. Jag använder ingen olja alls och får perfekt resultat.. Går att använda till det mesta (Y), lätt att använda, går snabbt och är lätt att göra ren. Värd varje krona.
Tack för kommentarer ? Jag har en actifry och gillar den men det går inte göra den rätt som jag vill i en sådan dessvärre.
Köpte en på Netto för 299 kr för ett par år sedan. Funkar bra till strips och struvor (det enda jag gör).