Hej! Är det någon som har en aning om fall det går att göra Janssons frestelse på färskpotatis?
zonale18 juni 2008
Jag har aldrig testat men jag antar att den inte kommer att bli så krämig som du, Maggelo vill ha den. Färskpotatisen innehåller väl mer vatten och mindre stärkelse än den "gamla"? Rätta mig, kära matklubbare om jag har fel!!!!!!!!!!!:)
Maggelo18 juni 2008
Ja det var den känslan jag hade också, och det är ju krämig man vill ha den!
monac18 juni 2008
skulle inte råda till det!
The_mama97mia18 juni 2008
Jag har aldrig provat. Men ... som jag skrivit i andra trådar... Färskpotatis är inte alltid så färsk.........
Själv är jag en gammal räv,,, jag ser till att ha några säckar med "gammal" potatis som jag förvarar hemma hos min mamma i källaren... har själv inget sånt utrymme tyvärr... Min erfarenhet är nämligen att färskpotatis är bara gott o dugligt så länge. SEn vill man ha den gamla med mkt stärkelse i . F-C-k GI.
Sorry.
festmaten18 juni 2008
Jag vet en som provat..... det blev INTE gott(N)
farmoringer18 juni 2008
Förr gick det inte att göra mos på färskpotatis men det går att göra nu för tiden, så var för inte Jansson egentligen..
Annettenn18 juni 2008
Jag har inga bra erfarenheter av färskpotatis när man ska göra mos, så jag har svårt att tro att en jansson kan bli sådär krämig och god som man vill ha den, av nya potatis. :) Men samtidigt, vad vet jag? :D
Nettie18 juni 2008
Har prövat en Jansson med färskpotatis och det blev inte bra, vattnig och direkt äcklig:(
farmoringer18 juni 2008
Om man gör med potaisen som man gör med potaisgratäng, kokar potatisen i mjölk en stund, undras hur det skulle fungera??
Nettie18 juni 2008
ja, det kan tänkas att fungera med att koka potatisen i mjölk, ska prova snarast möjligt
jenros18 juni 2008
Färskpotatis är i stort sätt bara gott att koka oc ta. Mos och gratänger får inte samma effekt. Välj en annan sort.
bernit18 juni 2008
Skrivet av monac den 18 jun 2008
skulle inte råda till det!
Du blir bara besviken !
/BÅ :p
lasseza9 juni 2014
Hej hittade en gammal tråd om Jansson på färskpotatis.
Själv hade vi en gång köpt dubbelt med färskpotatis, men eftersom jag är en fanatisk älskare av frestelse så gorde jag ett försök.
Jag torkade den strimlade potatisen i ugnen innan jag monterade blev en fantastiskt god frestelse, inte als blöt.
Här är receptet
Hej! Jag tror inte det blir så bra eftersom stärkelsen saknas i nya potatisar. Däremot kan du göra en variant på den om du använder kokt potatis istället för rå.
lasseza10 juni 2014
Kanske är så att avfuktningen fungerar som en förkokning. Du kanske kommit på hemligheten. Förmodligen kokar potatisen i sitt eget vatten, samtidigt somm en stor del av vattnet avgår från potatisen.
Skulle tro att den blir för vattnig om man kokar den i vatten, möjligen skulle det funka att ångkoka. Vill man ha den krämig, kan man ju testa med lite potatismjöl i grädden.
Alla gånger jag gjort den under fyra år har den smakat utmärkt. Blir inte vattnig, men har kvar en hel del av färskpotatisens smaker.
husmusen8811 juni 2014
Det är en myt att färskpotatis inte innehåller någon stärkelse, verkar vara gammalt och otroligt seglivat påhitt.
Anledningen till att det inte går så bra att göra potatismos eller krämiga rätter beror på att amylopektin (en sorts stärkelse) lättare läcker ur cellväggarna på färskpotatisen. Amylopektin i stora mängder blir sött tapetklister vilket inte är en höjdare i maten.
På vinterpotatis är cellväggarna stabilare.
Det går att göra gott mos, men det kräver försiktighet.
Janssons frestelse har jag aldrig provat att göra, men skulle inte rekommendera det, då man alldeles för lätt får vattnigt sött tapetklister när potatisen brister. {dazed}
lasseza11 juni 2014
Skrivet av husmusen88 den 11 jun 2014
Det är en myt att färskpotatis inte innehåller någon stärkelse, verkar vara gammalt och otroligt seglivat påhitt.
Anledningen till att det inte går så bra att göra potatismos eller krämiga rätter beror på att amylopektin (en sorts stärkelse) lättare läcker ur cellväggarna på färskpotatisen. Amylopektin i stora mängder blir sött tapetklister vilket inte är en höjdare i maten.
På vinterpotatis är cellväggarna stabilare.
Det går att göra gott mos, men det kräver försiktighet.
Janssons frestelse har jag aldrig provat att göra, men skulle inte rekommendera det, då man alldeles för lätt får vattnigt sött tapetklister när potatisen brister. {dazed}
Men som jag skrev i mitt andra inlägg, så blir den frestelse jag gör, när jag torkat potatisstrimlorna innan jag monterar resten, varken blöt eller klistrig. Det kan ju vara så att torkningen i 110 grader 10-20 min stänger till strimlornas väggar?
Det är möjligt att jag har uselt smaksinne, och saknar förstånd på hur mat skall smaka. Men den frestelse jag gör enligt det recept jag lagt upp här, blir varken vattnig eller klistrig. Men det är nog säkrast att du inte testar, du kan ju bli besviken över att dina farhågor inte besannas.
Jag har gjort varianten i fyra somrar, tänker nog fortsätta.
anne_stalsbo12 juni 2014
Varför inte göra en potatissallad på färskpotatis ansjovis lök babyspenat och ruccola, och en god youghurtdressing vid sidan om.
lasseza12 juni 2014
Skrivet av anne_stalsbo den 12 jun 2014
Varför inte göra en potatissallad på färskpotatis ansjovis lök babyspenat och ruccola, och en god youghurtdressing vid sidan om.
Ingen dum ide, passar säkert utmärkt på midsommarbuffen.
Men jag är en man med Asperger, och är ganska inkörd på vad jag vill äta, dessutom tänker jag nog lite annorlunda än de flesta.
Att jag inte kastade de övertaliga färskpotaterna beror på min envishet. Har i många år saknat en av mina favoriträtter, Jansson till midsommar.
Så istället för att kasta, gjorde jag ett vilt försök, torkade potatisstrimlorna i ugnen. När jag fick ut dom ur ungen insåg jag att dom nog skulle funka som janssonpotatis, så det var ju bara att fortsätta.
Resultatet blev över förväntan, så på den vägen är det.
För er som försöker så gäller det att känna när potatisstrimlorna är lagom torr, jag brukar faktiskt känna med handen på dom, dessutom kan dom gärna svalna av lite innan man monterar frestelsen.
Hej! Är det någon som har en aning om fall det går att göra Janssons frestelse på färskpotatis?
Jag har aldrig testat men jag antar att den inte kommer att bli så krämig som du, Maggelo vill ha den. Färskpotatisen innehåller väl mer vatten och mindre stärkelse än den "gamla"? Rätta mig, kära matklubbare om jag har fel!!!!!!!!!!!:)
Ja det var den känslan jag hade också, och det är ju krämig man vill ha den!
skulle inte råda till det!
Jag har aldrig provat. Men ... som jag skrivit i andra trådar... Färskpotatis är inte alltid så färsk.........
Själv är jag en gammal räv,,, jag ser till att ha några säckar med "gammal" potatis som jag förvarar hemma hos min mamma i källaren... har själv inget sånt utrymme tyvärr... Min erfarenhet är nämligen att färskpotatis är bara gott o dugligt så länge. SEn vill man ha den gamla med mkt stärkelse i . F-C-k GI.
Sorry.
Jag vet en som provat..... det blev INTE gott(N)
Förr gick det inte att göra mos på färskpotatis men det går att göra nu för tiden, så var för inte Jansson egentligen..
Jag har inga bra erfarenheter av färskpotatis när man ska göra mos, så jag har svårt att tro att en jansson kan bli sådär krämig och god som man vill ha den, av nya potatis. :) Men samtidigt, vad vet jag? :D
Har prövat en Jansson med färskpotatis och det blev inte bra, vattnig och direkt äcklig:(
Om man gör med potaisen som man gör med potaisgratäng, kokar potatisen i mjölk en stund, undras hur det skulle fungera??
ja, det kan tänkas att fungera med att koka potatisen i mjölk, ska prova snarast möjligt
Färskpotatis är i stort sätt bara gott att koka oc ta. Mos och gratänger får inte samma effekt. Välj en annan sort.
skulle inte råda till det!
Du blir bara besviken !
/BÅ :p
Hej hittade en gammal tråd om Jansson på färskpotatis.
Själv hade vi en gång köpt dubbelt med färskpotatis, men eftersom jag är en fanatisk älskare av frestelse så gorde jag ett försök.
Jag torkade den strimlade potatisen i ugnen innan jag monterade blev en fantastiskt god frestelse, inte als blöt.
Här är receptet
http://www.matklubben.se/matklubben/lasseza/kokbok/?id=12088338&recipeid=117267
Hej! Jag tror inte det blir så bra eftersom stärkelsen saknas i nya potatisar. Däremot kan du göra en variant på den om du använder kokt potatis istället för rå.
Kanske är så att avfuktningen fungerar som en förkokning. Du kanske kommit på hemligheten. Förmodligen kokar potatisen i sitt eget vatten, samtidigt somm en stor del av vattnet avgår från potatisen.
Skulle tro att den blir för vattnig om man kokar den i vatten, möjligen skulle det funka att ångkoka. Vill man ha den krämig, kan man ju testa med lite potatismjöl i grädden.
Alla gånger jag gjort den under fyra år har den smakat utmärkt. Blir inte vattnig, men har kvar en hel del av färskpotatisens smaker.
Det är en myt att färskpotatis inte innehåller någon stärkelse, verkar vara gammalt och otroligt seglivat påhitt.
Anledningen till att det inte går så bra att göra potatismos eller krämiga rätter beror på att amylopektin (en sorts stärkelse) lättare läcker ur cellväggarna på färskpotatisen. Amylopektin i stora mängder blir sött tapetklister vilket inte är en höjdare i maten.
På vinterpotatis är cellväggarna stabilare.
Det går att göra gott mos, men det kräver försiktighet.
Janssons frestelse har jag aldrig provat att göra, men skulle inte rekommendera det, då man alldeles för lätt får vattnigt sött tapetklister när potatisen brister. {dazed}
Det är en myt att färskpotatis inte innehåller någon stärkelse, verkar vara gammalt och otroligt seglivat påhitt.
Anledningen till att det inte går så bra att göra potatismos eller krämiga rätter beror på att amylopektin (en sorts stärkelse) lättare läcker ur cellväggarna på färskpotatisen. Amylopektin i stora mängder blir sött tapetklister vilket inte är en höjdare i maten.
På vinterpotatis är cellväggarna stabilare.
Det går att göra gott mos, men det kräver försiktighet.
Janssons frestelse har jag aldrig provat att göra, men skulle inte rekommendera det, då man alldeles för lätt får vattnigt sött tapetklister när potatisen brister. {dazed}
Men som jag skrev i mitt andra inlägg, så blir den frestelse jag gör, när jag torkat potatisstrimlorna innan jag monterar resten, varken blöt eller klistrig. Det kan ju vara så att torkningen i 110 grader 10-20 min stänger till strimlornas väggar?
Det är möjligt att jag har uselt smaksinne, och saknar förstånd på hur mat skall smaka. Men den frestelse jag gör enligt det recept jag lagt upp här, blir varken vattnig eller klistrig. Men det är nog säkrast att du inte testar, du kan ju bli besviken över att dina farhågor inte besannas.
Jag har gjort varianten i fyra somrar, tänker nog fortsätta.
Varför inte göra en potatissallad på färskpotatis ansjovis lök babyspenat och ruccola, och en god youghurtdressing vid sidan om.
Varför inte göra en potatissallad på färskpotatis ansjovis lök babyspenat och ruccola, och en god youghurtdressing vid sidan om.
Ingen dum ide, passar säkert utmärkt på midsommarbuffen.
Men jag är en man med Asperger, och är ganska inkörd på vad jag vill äta, dessutom tänker jag nog lite annorlunda än de flesta.
Att jag inte kastade de övertaliga färskpotaterna beror på min envishet. Har i många år saknat en av mina favoriträtter, Jansson till midsommar.
Så istället för att kasta, gjorde jag ett vilt försök, torkade potatisstrimlorna i ugnen. När jag fick ut dom ur ungen insåg jag att dom nog skulle funka som janssonpotatis, så det var ju bara att fortsätta.
Resultatet blev över förväntan, så på den vägen är det.
För er som försöker så gäller det att känna när potatisstrimlorna är lagom torr, jag brukar faktiskt känna med handen på dom, dessutom kan dom gärna svalna av lite innan man monterar frestelsen.