Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Måla Ägg

  • Dunadain 3 april 2010

    tjena alla mattokiga kollegor.

    En fråga angående målade ägg. Vi har ett problem med det.

    Vad använder ni för att måla äggen?

    Själv har jag provat, tuschpennor, koka i rödbetssaft, och till och med köpt färdig färg för ägg (såldes på lidl förra året).

    MEN! Visst blir väl äggen granna å fina, vissa av dem i alla fall, oavsett metod. Problemet blir när man skalar dem.

    Hela ägget blir ju missfärgat inuti. Antingen redan när du skalar dem, så har färgen trängt igenom, eller så lämnar dina fingrar massa kladdiga avtryck vid skalningen.
    Vi får avsmak för äggen när de inte längre är vita inuti.

    Finns det någon färg man kan använda överhuvudtaget, som INTE går igenom skalet, eller blir färgade via fingrarna när du skalar dem?

    PS. det enda jag inte provat är vattenfärg. Men jag antar att samma problem uppstår vid skalning, då det är vattenlösligt.

  • safir74 3 april 2010

    Då min dotter inte är så förtjust i att äta kalla ägg så köpte jag äggvästar i år. Alltså färdiga bilder i plast . Ingen målning alls dårå men dom blev fina ändå. Lite svårt sen bara när man skalar. Fick först slå på toppen med en sked och sen använda en sax att klippa upp ett jack i äggvästen. Googlade och hittade dessa bilder i en blogg..

    http://annas-vardag.blogspot.com/2010/04/aggvastar.html

  • The_mama97mia 3 april 2010

    en enkel grej, sätt på några gummiband på ägget, lägg i kok med lökskal! Rödlök gullök,
    blir som batik. Skitsnyggt o inte artificiellt...

  • kattgnag 3 april 2010

    När vi var små målade vi med vanliga färgpennor på äggen, men då var de redan kokta.
    Mest en kul grej för oss barn. Inte särskilt avancerat...

  • boz1965 3 april 2010

    Morsan brukade offra ett par uttjänta nylonstrumpor och sedan virade vi in äggen i lökskal och band strumpan tajt runt ägget så att lökskalet låg kloss mot äggskalet. Då blir det dels färg av lökskalet och dels mönster efter detsamma när man kokar ägget. :)

  • Mistys 4 april 2010

    Vi brukade alltid ta aluminiumfolie. Lägg risgryn eller stjärnmakaroner ellet annat kul. Vira in ägget ordentligt och koka med lökskal. Blanda gul och röd lök eller gör olika kok.

    Vi målade med giftfri vattenfärg och lät torka. Men visst smetade lite av sig ändå {dont-know}

  • 123Linnea 4 april 2010

    Vi målar de nykokta äggen med färgpennor - sådan som ser ut som blyertspennor men har färgat stift. Det har inte färgat av sig som jag märkt.

  • muamera71 12 februari 2011

    {eat}

    Skrivet av Dunadain den 3 apr 2010
    Jo ddet är så att du skall koka i lågt värme då skallas dom lättare .Färgen ska vara naturligt inte köpt på LIDL (Gräs, lök ,alla krudor allt med blad .

    tjena alla mattokiga kollegor.

    En fråga angående målade ägg. Vi har ett problem med det.

    Vad använder ni för att måla äggen?

    Själv har jag provat, tuschpennor, koka i rödbetssaft, och till och med köpt färdig färg för ägg (såldes på lidl förra året).

    MEN! Visst blir väl äggen granna å fina, vissa av dem i alla fall, oavsett metod. Problemet blir när man skalar dem.

    Hela ägget blir ju missfärgat inuti. Antingen redan när du skalar dem, så har färgen trängt igenom, eller så lämnar dina fingrar massa kladdiga avtryck vid skalningen.
    Vi får avsmak för äggen när de inte längre är vita inuti.

    Finns det någon färg man kan använda överhuvudtaget, som INTE går igenom skalet, eller blir färgade via fingrarna när du skalar dem?

    PS. det enda jag inte provat är vattenfärg. Men jag antar att samma problem uppstår vid skalning, då det är vattenlösligt.

  • DoctorWho 12 februari 2011

    Skrivet av 123Linnea den 4 apr 2010

    Vi målar de nykokta äggen med färgpennor - sådan som ser ut som blyertspennor men har färgat stift. Det har inte färgat av sig som jag märkt.


    Detta tips fungerar perfekt.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.