Finns det någon som har något bra tips för att få bort fisksmak/lukt från stekpannan efter att ni har stekt fisk.
Använder gjutjärnspanna (såklart!) och vill inte gärna använda diskmedel.
ros8 september 2010
{snicker}Hej!
Jag diskar ur mina gjutjärnsstekpannor först med varmt vatten sedan en gång med grovt salt. Saltet får gärna ligga kvar en stund.
Därefter diskar jag ur den med varmt vatten igen.
Det fungerar för mig!
Lycka till!
vinciqator8 september 2010
Är stekpannorna riktigt sunkiga går det att bränna ur dem med en blandning av rapsolja och grovt salt som arbetas runt. Akta bara så det inte slår eld. Ju varmare ju bättre, men det får inte brinna. Byt olje-/saltblandning en gång. Låt sedan svalna med nytt salt i och diska ur med hett vatten.
Jag använder inte gjutjärn till fisk - det är lättare att diska en teflonpanna och jag har inte plats för en gjutjärn till.
Okänd8 september 2010
Jag håller med. Det är bättre att använta titan eller teflon till fisk.
elleave8 september 2010
Skulle det funka med citron? Det brukar ta bort alla möjliga smaker och lukter :)
Inabina8 september 2010
Jag använder bara gjutjärnspannor. Därför har jag en som vi steker kött i och en som BARA används till fisk. Det är det bästa, eftersom man inte vill diska dessa pannor med diskmedel eller annat som förstör dem.
moffins10 september 2010
Jag tackar för tipsen.Tror att jag ska satsa på en separat stekpanna bara för fisken.
Roggan10 september 2010
Man kan också diska ur stekpannan med kaffesump så brukar fisklukten försvinna. Tror jag redan skrivit det i en annan tråd för länge sen... Om jag minns rätt så fanns det många andra tips i den tråden.
boz196510 september 2010
Vid något enstaka tillfälle har jag begått det oerhörda helgerånet och kokt ur en gjutjärnspanna med maskindiskmedel, det tar bort alla "rälia" smaker och dofter.
Men OBS! OBS! OBS! Detta är den ALLRA SISTA utvägen om INGET ANNAT funkar. Och du ska räkna med att det blir mycket jobb med att få den okej igen. Maskindiskmedel är starkt basiskt och gör att pannan rostar på direkten. Rosten måste arbetas bort och sedan väntar flera "instekningar" innan pannan går att använda igen. Men sen är den i praktiken som ny igen.
vinciqator10 september 2010
Huh - är Du alldeles barbarisk. Detta är på gränsen till högförräderi - juh!
boz196510 september 2010
Skrivet av vinciqator den 10 sep 2010
Huh - är Du alldeles barbarisk. Detta är på gränsen till högförräderi - juh!
Jag vet och jag skäms {embarrassed}, men valet stod mellan det och att kasta pannan så jag hade inget att förlora. Den blev dock som ny efter att jag stekt in den några ggr. Men det var en del jobb med det.
margitkallgren10 september 2010
Jag lärde mig av min mormor att koka upp kaffe och gärna sump i pannan sen diskar man ur den som vanligt.
Den värsta sillukt försvinner- Förr i tiden hade man bara en stekpanna och då gällde det att hitta på
lösningar, T ex när mjölken råkade koka över på spisen strödde man bara över salt och oset försvann.
Margit
cawn10 september 2010
Tack för tipset med kaffesump! Jag brukar bara koka ur pannan med lite vatten och citron,men ska absolut testa kaffe nästa gång.{dance}
The_mama97mia10 september 2010
förlåt att jag säger detta i denna tråd, men jag har idag köpt fin färsk strömmingsfilé, men vet ni jag tänker grilla den... dubbel, i halster. :)
Jag älskar min gjutjärnspanna men steker aldrig fisk i den faktiskt.
Gnurf10 september 2010
Jag enrisrökte lax förra helgen, marinerad med citronpeppar, chili och rapsolja. I klotgrillen. Bättre än så blir det inte...(H)
Skrivet av mama97mia den 10 sep 2010
förlåt att jag säger detta i denna tråd, men jag har idag köpt fin färsk strömmingsfilé, men vet ni jag tänker grilla den... dubbel, i halster. :)
Jag älskar min gjutjärnspanna men steker aldrig fisk i den faktiskt.
Finns det någon som har något bra tips för att få bort fisksmak/lukt från stekpannan efter att ni har stekt fisk.
Använder gjutjärnspanna (såklart!) och vill inte gärna använda diskmedel.
{snicker}Hej!
Jag diskar ur mina gjutjärnsstekpannor först med varmt vatten sedan en gång med grovt salt. Saltet får gärna ligga kvar en stund.
Därefter diskar jag ur den med varmt vatten igen.
Det fungerar för mig!
Lycka till!
Är stekpannorna riktigt sunkiga går det att bränna ur dem med en blandning av rapsolja och grovt salt som arbetas runt. Akta bara så det inte slår eld. Ju varmare ju bättre, men det får inte brinna. Byt olje-/saltblandning en gång. Låt sedan svalna med nytt salt i och diska ur med hett vatten.
Jag använder inte gjutjärn till fisk - det är lättare att diska en teflonpanna och jag har inte plats för en gjutjärn till.
Jag håller med. Det är bättre att använta titan eller teflon till fisk.
Skulle det funka med citron? Det brukar ta bort alla möjliga smaker och lukter :)
Jag använder bara gjutjärnspannor. Därför har jag en som vi steker kött i och en som BARA används till fisk. Det är det bästa, eftersom man inte vill diska dessa pannor med diskmedel eller annat som förstör dem.
Jag tackar för tipsen.Tror att jag ska satsa på en separat stekpanna bara för fisken.
Man kan också diska ur stekpannan med kaffesump så brukar fisklukten försvinna. Tror jag redan skrivit det i en annan tråd för länge sen... Om jag minns rätt så fanns det många andra tips i den tråden.
Vid något enstaka tillfälle har jag begått det oerhörda helgerånet och kokt ur en gjutjärnspanna med maskindiskmedel, det tar bort alla "rälia" smaker och dofter.
Men OBS! OBS! OBS! Detta är den ALLRA SISTA utvägen om INGET ANNAT funkar. Och du ska räkna med att det blir mycket jobb med att få den okej igen. Maskindiskmedel är starkt basiskt och gör att pannan rostar på direkten. Rosten måste arbetas bort och sedan väntar flera "instekningar" innan pannan går att använda igen. Men sen är den i praktiken som ny igen.
Huh - är Du alldeles barbarisk. Detta är på gränsen till högförräderi - juh!
Huh - är Du alldeles barbarisk. Detta är på gränsen till högförräderi - juh!
Jag vet och jag skäms {embarrassed}, men valet stod mellan det och att kasta pannan så jag hade inget att förlora. Den blev dock som ny efter att jag stekt in den några ggr. Men det var en del jobb med det.
Jag lärde mig av min mormor att koka upp kaffe och gärna sump i pannan sen diskar man ur den som vanligt.
Den värsta sillukt försvinner- Förr i tiden hade man bara en stekpanna och då gällde det att hitta på
lösningar, T ex när mjölken råkade koka över på spisen strödde man bara över salt och oset försvann.
Margit
Tack för tipset med kaffesump! Jag brukar bara koka ur pannan med lite vatten och citron,men ska absolut testa kaffe nästa gång.{dance}
förlåt att jag säger detta i denna tråd, men jag har idag köpt fin färsk strömmingsfilé, men vet ni jag tänker grilla den... dubbel, i halster. :)
Jag älskar min gjutjärnspanna men steker aldrig fisk i den faktiskt.
Jag enrisrökte lax förra helgen, marinerad med citronpeppar, chili och rapsolja. I klotgrillen. Bättre än så blir det inte...(H)
förlåt att jag säger detta i denna tråd, men jag har idag köpt fin färsk strömmingsfilé, men vet ni jag tänker grilla den... dubbel, i halster. :)
Jag älskar min gjutjärnspanna men steker aldrig fisk i den faktiskt.