Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

stekpanna och fisk!!

  • moffins 8 september 2010

    Finns det någon som har något bra tips för att få bort fisksmak/lukt från stekpannan efter att ni har stekt fisk.
    Använder gjutjärnspanna (såklart!) och vill inte gärna använda diskmedel.

  • ros 8 september 2010

    {snicker}Hej!
    Jag diskar ur mina gjutjärnsstekpannor först med varmt vatten sedan en gång med grovt salt. Saltet får gärna ligga kvar en stund.
    Därefter diskar jag ur den med varmt vatten igen.
    Det fungerar för mig!

    Lycka till!

  • vinciqator 8 september 2010

    Är stekpannorna riktigt sunkiga går det att bränna ur dem med en blandning av rapsolja och grovt salt som arbetas runt. Akta bara så det inte slår eld. Ju varmare ju bättre, men det får inte brinna. Byt olje-/saltblandning en gång. Låt sedan svalna med nytt salt i och diska ur med hett vatten.

    Jag använder inte gjutjärn till fisk - det är lättare att diska en teflonpanna och jag har inte plats för en gjutjärn till.

  • Okänd 8 september 2010

    Jag håller med. Det är bättre att använta titan eller teflon till fisk.

  • elleave 8 september 2010

    Skulle det funka med citron? Det brukar ta bort alla möjliga smaker och lukter :)

  • Inabina 8 september 2010

    Jag använder bara gjutjärnspannor. Därför har jag en som vi steker kött i och en som BARA används till fisk. Det är det bästa, eftersom man inte vill diska dessa pannor med diskmedel eller annat som förstör dem.

  • moffins 10 september 2010

    Jag tackar för tipsen.Tror att jag ska satsa på en separat stekpanna bara för fisken.

  • Roggan 10 september 2010

    Man kan också diska ur stekpannan med kaffesump så brukar fisklukten försvinna. Tror jag redan skrivit det i en annan tråd för länge sen... Om jag minns rätt så fanns det många andra tips i den tråden.

  • boz1965 10 september 2010

    Vid något enstaka tillfälle har jag begått det oerhörda helgerånet och kokt ur en gjutjärnspanna med maskindiskmedel, det tar bort alla "rälia" smaker och dofter.

    Men OBS! OBS! OBS! Detta är den ALLRA SISTA utvägen om INGET ANNAT funkar. Och du ska räkna med att det blir mycket jobb med att få den okej igen. Maskindiskmedel är starkt basiskt och gör att pannan rostar på direkten. Rosten måste arbetas bort och sedan väntar flera "instekningar" innan pannan går att använda igen. Men sen är den i praktiken som ny igen.

  • vinciqator 10 september 2010

    Huh - är Du alldeles barbarisk. Detta är på gränsen till högförräderi - juh!

  • boz1965 10 september 2010

    Skrivet av vinciqator den 10 sep 2010

    Huh - är Du alldeles barbarisk. Detta är på gränsen till högförräderi - juh!


    Jag vet och jag skäms {embarrassed}, men valet stod mellan det och att kasta pannan så jag hade inget att förlora. Den blev dock som ny efter att jag stekt in den några ggr. Men det var en del jobb med det.

  • margitkallgren 10 september 2010

    Jag lärde mig av min mormor att koka upp kaffe och gärna sump i pannan sen diskar man ur den som vanligt.
    Den värsta sillukt försvinner- Förr i tiden hade man bara en stekpanna och då gällde det att hitta på
    lösningar, T ex när mjölken råkade koka över på spisen strödde man bara över salt och oset försvann.
    Margit

  • cawn 10 september 2010

    Tack för tipset med kaffesump! Jag brukar bara koka ur pannan med lite vatten och citron,men ska absolut testa kaffe nästa gång.{dance}

  • The_mama97mia 10 september 2010

    förlåt att jag säger detta i denna tråd, men jag har idag köpt fin färsk strömmingsfilé, men vet ni jag tänker grilla den... dubbel, i halster. :)
    Jag älskar min gjutjärnspanna men steker aldrig fisk i den faktiskt.

  • Gnurf 10 september 2010

    Jag enrisrökte lax förra helgen, marinerad med citronpeppar, chili och rapsolja. I klotgrillen. Bättre än så blir det inte...(H)

    Skrivet av mama97mia den 10 sep 2010

    förlåt att jag säger detta i denna tråd, men jag har idag köpt fin färsk strömmingsfilé, men vet ni jag tänker grilla den... dubbel, i halster. :)
    Jag älskar min gjutjärnspanna men steker aldrig fisk i den faktiskt.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.