När jag kokar saft på våra vinbär känns det så dumt att slänga bärmassan efter att den runnit av, så jag har helt enkelt hällt i syltsocker, kokat upp och hällt upp på atamonsköljda burkar.
Men jag blir lite fundersam, för att ingenstans ser jag att andra gör samma sak. Vad är det jag har missat? Tycker inte smaken är sämre, är det kanske hållbarheten?
DoctorWho21 juli 2012
Jag tycker också att det känns dumt att slänga bärmassan. Efter rabarbersaften brukar jag koka rabarbersylt och efter äpplesaften blir det äpplemos. Många tänker nog inte på att bär/fruktmassan går att använda. Mormors goda rårörda jordgubbssaft och eftersylt
svengelsk21 juli 2012
Jag gör eftersatt. Kokar upp massan igen med lika mycket vatten som första gången, men tillsätter 2/3 så mycket socker. Fungerar bra med svarta vinbär och jag tror jag har gjort det med andra bär också.
husmusen8821 juli 2012
Slänger aldrig bärmoset, det är ju slöseri!
Man kan göra tex marmelad och sylt på bärmassan, eller så tar jag bärmassan till tex pajer. Man vill ju inte ha en för blöt paj så då funkar det utmärkt.
Eller har bären i kakor och rulltårtor som inte heller får bli för blöta.
The_mama97mia22 juli 2012
Du kan också använda bärmassan att sätta vin på!
lillajag5122 juli 2012
Skrivet av Sanfor den 21 jul 2012
När jag kokar saft på våra vinbär känns det så dumt att slänga bärmassan efter att den runnit av, så jag har helt enkelt hällt i syltsocker, kokat upp och hällt upp på atamonsköljda burkar.
Men jag blir lite fundersam, för att ingenstans ser jag att andra gör samma sak. Vad är det jag har missat? Tycker inte smaken är sämre, är det kanske hållbarheten?
nej nej
verkligen smart av dig gör som du vill det verkar gott
När jag kokar saft på våra vinbär känns det så dumt att slänga bärmassan efter att den runnit av, så jag har helt enkelt hällt i syltsocker, kokat upp och hällt upp på atamonsköljda burkar.
Men jag blir lite fundersam, för att ingenstans ser jag att andra gör samma sak. Vad är det jag har missat? Tycker inte smaken är sämre, är det kanske hållbarheten?
Jag tycker också att det känns dumt att slänga bärmassan. Efter rabarbersaften brukar jag koka rabarbersylt och efter äpplesaften blir det äpplemos. Många tänker nog inte på att bär/fruktmassan går att använda.
Mormors goda rårörda jordgubbssaft och eftersylt
Jag gör eftersatt. Kokar upp massan igen med lika mycket vatten som första gången, men tillsätter 2/3 så mycket socker. Fungerar bra med svarta vinbär och jag tror jag har gjort det med andra bär också.
Slänger aldrig bärmoset, det är ju slöseri!
Man kan göra tex marmelad och sylt på bärmassan, eller så tar jag bärmassan till tex pajer. Man vill ju inte ha en för blöt paj så då funkar det utmärkt.
Eller har bären i kakor och rulltårtor som inte heller får bli för blöta.
Du kan också använda bärmassan att sätta vin på!
När jag kokar saft på våra vinbär känns det så dumt att slänga bärmassan efter att den runnit av, så jag har helt enkelt hällt i syltsocker, kokat upp och hällt upp på atamonsköljda burkar.
Men jag blir lite fundersam, för att ingenstans ser jag att andra gör samma sak. Vad är det jag har missat? Tycker inte smaken är sämre, är det kanske hållbarheten?
verkligen smart av dig gör som du vill det verkar gott
[email protected]
Har i flera år tagit reda på bärmassan från svarta vinbär, passerar den genom en tråd sil o blandar i socker o kokar upp. Mycket gott i morgonfilen.
Vill bara tipsa om att bären, tex hallon, som man gjort likör på är ljuvliga att röra ner lite socker i och hälla på glass... ;-)
Vill bara tipsa om att bären, tex hallon, som man gjort likör på är ljuvliga att röra ner lite socker i och hälla på glass... ;-)
Förmodligen bara för vuxna.
(Y)